Bogmennesker: Rikke Viemose

Den smukke blå facade hos delikatesseboghandlen Thiemers Magasin // Tegning: Anja Oxager

 

København har et lille udsøgt udvalg af uafhængige boghandlere, men en boghandel skiller sig særligt ud: Thiemers Magasin på Vesterbro. Ejeren Rikke Viemose er en litterær ildsjæl med et imponerende drive, der senest har affødt foredragsrækken “Ti mestre i Thiemers”. VINK har talt med Viemose om hendes personlige forhold til litteraturen og fået hende til at anbefale tre bøger til din vinter. 

 

Thiemers Magasin er meget mere end en boghandel. Betegnelsen delikatesseboghandel vidner om en raffineret samling af litterære værker, som er nøje udvalgt af Rikke Viemose og hendes medarbejdere. Men Thiemers er meget mere end det. Thiemers Magasin er et centrum for litterære fællesskaber med mennesker, der elsker litteratur og gerne vil blive klogere på sig selv og verden. Det er her, du kan berige dine søndage med et litterært indspark til Thiemers søndagsevents, diskutere de nyeste værker i læseklubben, forbedre din skrivekunst på skrivekurserne – og ikke mindst finde inspiration til dine næste læseoplevelser.


Det velskrevne sprog er som musik

Viemose er vokset op i en familie, hvor litteraturen var vigtig for både forældre og børn.

 

”Jeg husker det, som om jeg læste alt. I mange år var jeg ugentlig gæst på biblioteket, og jeg læste både tegneserier og ungdomsbøger af enhver slags, gamle og nye. Den første bog, jeg kan huske, jeg selv læste, og som gjorde stort indtryk på mig, var Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte. Jeg føler det endnu: Jeg lå øverst i køjesengen og hulkede. Det var fantastisk! At blive så grebet og rørt og forført ind i bogens univers.”

 

Som teenager læste Rikke Viemose mange digte af Lola Baidel, Michael Strunge og Pia Tafdrup, der alle satte ord på store følelser som forelskelse, kærlighedssorg, lyst og frygt. Men hvad betyder litteraturen og det at læse for Viemose?

 

”Jeg har altid elsket både at læse og at skrive. Det velskrevne sprog er som musik, og derudover er der mindst to ting, som gode bøger formår, synes jeg:

 

Der er de bøger, du kan genkende dig selv i, og som får dig til at reflektere over dit eget liv. Når du læser dem, føler du, at du ikke er alene, og du bliver måske endda klogere på dig selv. Og så er der de bøger, der åbner helt nye verdener for dig. De tilbyder dig at træde ind i andres verdener og tanker, måske til andre tider. De giver dig en forståelse for, hvordan andre tænker.”

 

Litteraturen har altid været en del af Rikke Viemoses liv. Udover en BA i Litteraturvidenskab skabte hun litteraturtidsskriftet Ildfisken sammen med Carsten René Nielsen, da hun gik på Journalisthøjskolen i Aarhus i 1991.

 

”Han var lyriker, og jeg gik på Journalisthøjskolen og drømte om at blive forfatter. Så vi kastede os over det, fordi det var spændende, og det var noget, vi virkelig brændte for. Vi bragte tekster af og interviews med nye, talentfulde forfattere. I det første nummer interviewede jeg for eksempel Christina Hesselholdt om hendes debutroman. Vi havde også tekster af Kirsten Hammann, Naja Marie Aidt, Jakob Ejersbo, Morten Søndergaard og mange flere. Flere af dem debuterede faktisk i Ildfisken.“

 

Fra USA til Thiemers Magasin

Rikke Viemose købte Thiemers Magasin i 2013, da hun vendte hjem til Danmark efter fem år som journalist i Amerika. Her var hun med til at lave et ugentligt politisk program om USA og skrev jævnligt interviews og reportager om amerikansk litteratur. Året inden familien rykkede hjem, producerede hun også en række udsendelser til P1 om store amerikanske forfatteres syn på USA op til præsidentvalget. Viemose var derfor allerede særdeles optaget af arbejdet med litteraturen inden hjemkomsten. Om beslutningen fortæller Rikke:

 

”Jeg blev meget inspireret af de amerikanske indie-bookstores, hvor det er almindeligt med forfatterevents, læseklubber og café under samme tag. Det var dem, der gav mig idéen til at købe en boghandel i København.”

 

Thiemers Magasin er da også helt sin egen. Fra de gule gulve, de fyldte bogreoler, salonen med forfatterevents og sofahjørnet, hvor de mindste kan få læst højt, spreder sig en imødekommende og hjemlig atmosfære, der indbyder til et litterært fællesskab for alle. Viemose har da også en anderledes tilgang til boghandlens udvalg af litteratur.

 

”Vi sælger de bøger, som vi mener, er de bedste. Heldigvis har vi, der arbejder her, ikke altid samme smag, så det sikrer en vis bredde i sortimentet. Men vi har alle en ret god fornemmelse for – og også en professionel viden om – hvad der er kvalitet. Vi læser så meget, vi kan, men vi kan jo ikke læse alt, så naturligvis ser vi også på anmeldelserne.”

 

Portræt af indehaveren af Thiemers Magasin Rikke Viemose // Tegning: Anja Oxager

 

Meget mere end blot en boghandel

Papirbogens død er ivrigt blevet proklameret de seneste mange år med digitaliseringens indtog, og bogbranchen har sine udfordringer med et marked domineret af bestsellere. Så hvordan ser fremtiden ud for Thiemers Magasin?

 

“Jeg håber, at Thiemers vil overleve mange år endnu; at vi fortsat vil have plads og overskud til alle de sjove, interessante og aktuelle events, selvom boghandlerbranchen er meget udfordret, og selvom det er svært at få sådan et sted til at løbe økonomisk rundt.“

 

Det er altså ikke nødvendigvis en dans på roser at være uafhængig boghandler, og det har både sine fordele og ulemper. Rikke Viemose fortæller:

 

“Det bedste ved min boghandel er de fælleskaber, som vi har skabt omkring litteraturen. Thiemers er en særlig delikatesseboghandel, der tiltrækker kunder, der læser og skriver meget og gerne vil diskutere bøgerne. Det gør vi i læseklubber, på skrivekurser og til events, og jeg elsker det.

Det værste er naturligvis alle de kedelige opgaver, der også følger med. Regnskabets mange faldgruber for eksempel.“


Ti mestre i Thiemers

Det nyeste initiativ fra Rikke Viemose er en række eksklusive masterclasses med ti af Danmarks bedste forfattere. Gennem foråret 2017 vil hver forfatter præsentere præcis dén genre, som han eller hun er ekspert i. Du kan her opleve Søren Ulrik Thomasen berette om, hvordan man skriver et godt digt, Adda Djørup vil gøre dig klogere på novellens særlige egenskaber, og Peder Frederik Jensen vil fortælle om den autofiktive/selvbiografiske roman, som er et af de mest omdiskuterede begreber i dansk litteratur de senere år. De ti masterclasses er af hver tre timers varighed og bliver afholdt i Thiemers Magasins salon. Foredragene er lavet i samarbejde med DR og bliver derfor også sendt på P1 og lagt ud som frit tilgængelige podcasts – hvis nu du skulle gå glip af et foredrag eller to.

 

Tre bøger du skal læse

I Thiemers Magasin finder du et smagfuldt kvalitetssortiment af dansk og oversat litteratur, men det er også stedet, hvor du kan gå på opdagelse i unikke kunstbøger og købe børnebøger til familiens yngste. Vi har derfor fået Rikke Viemose til at anbefale tre bøger, du kan fordybe dig i her i vintermånederne.

 

Merete Pryds Helles slægtsroman Folkets skønhed. Romanen, som er baseret på Helles mors fattige opvækst på Langeland er ret vidunderlig og meget velskrevet. Den fortjener at få en plads i den danske kanon.

 

Novellesamlingen Håndbog for rengøringskoner af amerikanske Lucia Berlin bør man også unde sig selv. Man skal ikke lade sig afskrække af titlen, for den er ret misvisende. Hun skriver skørt og vildt og poetisk, og den er godt oversat.

 

Nigerianske Chgozie Obiomas roman Vi var fiskere er blevet udråbt til Chinua Achebes arvtager som det moderne Afrikas store forfatter. Han tegner et sansemættet portræt af en familie i opløsning i et konfliktfyldt Nigeria. Den giver indblik i en verden, vi sjældent ser beskrevet, og aldrig så godt.

 

God læselyst!

 

P.s. Du kan læse mere om boghandlens nye masterclasses lige her.

Litteraturskribent, tekstforfatter og tidligere boghandler i Møllegades Bogandel og Thiemers Magasin.