Anderledes guidebøger til verdens storbyer

Verden er fyldt med kedelige guidebøger. Guidebøger der fører dig til præcis de samme steder som alle andre turister: Eiffeltårnet i Paris, Frihedsgudinden i New York og Brandenburger Tor i Berlin. Derfor har VINK fundet en række anderledes guidebøger frem, hvor oversigterne over de sædvanlige monumenter og museer er skrællet væk til fordel for de mere nicheprægede og personlige oplevelser.

 

 

Marie Louise Albers: GRØN GUIDE PARIS
gg_graes_close_up

Den grønne bølge har længe skvulpet ind over københavnerne, og vi er blevet helt fjollede med urban gardening, grønne hustage, emballagefrie supermarkeder og kaktusser. Det nyeste skud på den grønne stamme er GRØN GUIDE PARIS – Økologisk (mad)kultur og udendørs oplevelser i byernes by fra mikroforlaget Arkiv for Detaljer. Bag guidebogen står journalist Marie Louise Albers, der har tilbragt flere år i Paris og nu har samlet alle sine grønne yndlingssteder og økoanbefalinger på 199 smukke papirsider.

 

Omslaget på GRØN GUIDE PARIS er holdt i en blød, grøn nuance, men selve guiden er til gengæld sprængfyldt med de flotteste billeder af parker, kaffebarer, drivhuse og bagerier, der giver en lyst til at booke flybilletter til byernes by med det samme.

 

Guidebogen er opdelt i fire hovedafsnit: Mad & Drikke, Markeder, Oplevelser og Vin (det er trods alt en guide til Paris!), der igen er inddelt efter Paris’ bydele. Flere af bogens anbefalinger er udstyret med små og mere personlige tips fra forfatteren, der fortæller om særlige mundvandsfremkaldende anretninger på menukortet, små gemte grønne områder og de bedste pladser i restauranten. De små tips giver GRØN GUIDE PARIS en hel særlig og personlig charme, som de fleste guidebøger er foruden.

 

Guiden er et grønt manifest, hvor Marie Louise Albers fører bevis for, at det grønne (mad)valg hverken behøver at være kedeligt eller usexet – I GRØN GUIDE PARIS kan det grønne sagtens rime på nydelse, dessert og vin, som bekendt er nogle hjørnestenene i den franske kultur.

 

Guiden er en gennemført æstetisk og sanselig oplevelse, hvor forfatterens frankofile passion og flere års research skinner tydeligt igennem. GRØN GUIDE PARIS hæver niveauet for danske guidebøger.

 

Jeg krydser fingre for, at forlaget udgiver flere guidebøger af samme høje kvalitet, og jeg lover at kaste penge efter projektet, hvis de starter en ny kickstarter-kampagne!

GRØN GUIDE PARIS har netop ramt 2. oplag og du kan købe dit eksemplar lige her.

 

 

Hjartesmil: My guide to London
2016-09-28_01-47_-26_pm_

Bag bloggen Hjartesmil.com finder man den norske forfatter, fotograf og blogger Mariell, som gennem flere år har været bosat i London. Hun har løbende noteret alle sine yndlingssteder: kaffebarer, restauranter, gallier mm. og det er resulteret i den fineste, digitale guidebog. Når man åbner op for Mariells guidebog, er det som at træde indenfor i en Sofia Coppola film, hvor alt er nøje kurateret og holdt i fine, sarte nuancer. Det samme gælder hendes stemningsfyldte blog, hvor samtlige billeder og tekster er skudt og skrevet af hende selv. du kan besøge hendes blogunivers lige er her.

 

Mariells guide til London køber man gennem hendes hjemmeside, hvor hun efterfølgende sender pdf-filen på mail. Det ville selvfølgelig fuldende Mariells guide, at se den i trykt format, men det super smarte er, at man kan købe den som abonnement, så man får tilsendt en opdateret version, hver gang hun tilføjer nye restauranter, museer eller caféer – en guidebog der aldrig bliver forældet!

Udover guiden til London har Mariell også komponeret en guide til Paris, der er lige så delikat som en flødeskumskage fra Ladurée. Begge digitale guidebøger kan købes lige her.

 

 

Mary Scherpe: Stil in Berlin
2016-09-28_01-50_-15_pm_

Stil in Berlin startede ud som modeblog tilbage i 2006, men har over de sidste par år udviklet sig til en toneangivende kulturblog, der konstant er up to date med de nyeste restaurant-åbninger, pop up-festivaler og mini-portrætter af kreative ildsjæle i Berlin.

 

I 2015 valgte bloggens grundlægger, Mary Scherpe, der også er bloggens hovedforfatter, at udgive en fysisk best of version, der indeholdt hendes 89 yndlingssteder i Berlin. Guiden er netop blevet genudgivet i nyt design og tæller nu over 100 anbefalinger til restauranter, kaffebarer, bagerier, parker mm.

 

Bloggen er fyldt med de mest fantastiske best of-lister, der hjælper dig med at finde alt fra de bedste burgere over de bedste morgenmadssteder til de bedste isbutikker. Kortet er creme de la creme-udvalget af bloggen og den perfekte genvej til det fuldendte besøg i Berlin.

 

I stedet for det klassiske bogformat har man valgt at forme guiden som et kort, der kan foldes ud. På kortets bagside er stederne listet og inddelt efter kategorier, så man også nemt kan finde eksempelvis byens bedste boghandlere og kaffebarer. Hver anbefaling er fem-seks linjer, der hurtigt opsummerer, hvorfor stedet er et besøg værd, hvor det ligger, og hvad prislejet er.

 

Guidens format er yderst praktisk og gør den til den perfekte rejsekammerat, men desværre har det ikke efterladt plads til de fantastiske billeder, der ellers fylder på bloggen. Vil man have tilfredsstillet sin nysgerrighed og æstetiske kløe, kan alle stederne på kortet findes frem på www.stilinberlin.de.

Stil in Berlin-kortet kan købes (til meget få penge) lige her.

 

Blue Crow media: New York, Berlin og London
brutalistlondonmap22x

De fleste guides sigter mod at inkludere et så bredt udvalg af den pågældende by som muligt – vi skal både kunne finde vores næste måltid, den nærmeste park, de bedste supermarkeder og den lækreste kaffe. Blue Crow Media er gået i den stik modsatte retning og har skabt en række guides, hvor ét specifikt emne får lov til at være i centrum. Det har blandt andet resulteret i guides, der udelukkende fokuserer på henholdsvis søde sager og Art Deco-arkitektur i London.

 

Ligesom hos Stil in Berlin er Blue Crow Medias guides udformet som kort, der kan foldes ned til en A2 størrelse, og de er derfor ideelle til rejsen. Hos Blue Crow Media gør man dog meget ud af at sætte emnet, som deres guides handler om, ind i en både historisk, social og kulturel kontekst. Derfor kan kaffekortet både fortælle dig, hvor du køber de bedste fyldte chokolader, hvem der arrangerer chokoladesmagsture og hvilke chokoladebutikker, der leverer til det engelske kongehus.

Alle de nævnte kort samt mange flere kan købes lige her.