ÅRETS LÆSEOPLEVELSE #1

2016-11-29-03-30-31-pm

ÅRETS LÆSEOPLEVELSE #1: Chimamanda Ngozi Adichies novellesamling The Thing Around Your Neck // FOTO: OH_DEBBY (teksten på fotografiet er efterredigeret).

 

Jeg læser rigtig mange bøger. Så mange at jeg tidligere i år formåede at få min bogreol til at falde sammen. De fleste af de bøger, jeg læser, læser jeg fordi, jeg studerer litteraturvidenskab og har gjort det i snart fire år. Når du læser den mængde bøger, har de en tendens til at flyde lidt sammen i kanterne, så for mig er tegnet på en god bog altid, at den står klart og tydeligt frem i min hukommelse. Chimamanda Ngozi Adichies novellesamling The Thing Around Your Neck er en af den slags bøger.

Første gang, jeg stiftede bekendtskab med den, var som en del af pensum på et af mine fag. Vi læste novellen ”Jumping Monkey Hill”, som stadig er en af mine favoritter. Da jeg så en dag faldt over novellesamlingen, imens jeg tullede rundt og fordrev tiden i Academic Books på Søndre Campus, købte jeg den uden rigtig at tænke over det.

Hvert semester laver jeg en liste over bøger, som jeg gerne vil få læst, når jeg har ferie. Problemet er bare, at listen er evigt voksende. Der gik derfor lidt for lang tid, inden jeg fik læst novellesamlingen, alt imens den stirrede på mig fra min nye, robuste reol. Men da jeg endelig tog den ned og fik den åbnet, gik der ikke mange minutter, før jeg var fanget. Novellesamlingen består af 12 noveller, hvoraf 11 af dem er skrevet fra et kvindeligt perspektiv. Novellerne handler alle om, hvad det er der binder en som menneske – Den figurative løkke om ens hals. Som protagonisten Akunna i novellen, der har lagt navn til hele samlingen, selv beskriver den: ”At night, something would wrap itself around your neck, something that nearly choked you before you fell asleep”. Akunna er bundet af sin race, sin kvindelighed, sin fremmedhed som immigrant i USA og sine pligter som datter. Hver gang hun slipper ud af én løkke, fanges hun af en ny. Novellerne er alle hårdtslående og tvinger dig til at se nogle mindre behagelige sandheder i øjnene. Især som hvid læser vil Adichies værker efterlade dig med en snert af selvlede, så du skal måske ikke læse hende på en særligt selvled dag.

Til gengæld er hendes sprog sprødt og legende let, og jeg hungrer altid efter et par sider mere i hver novelle. Hun får historiefortælling til at virke så ubesværet, at man hurtigt kommer til at glemme, at det er en historie man læser. Hver novelle indeholder en kerne af noget større, noget der transcenderer ordene på papiret, men som alligevel lader sig selv indfange og stå helt autonomt i hver novelle.

Jeg har efterhånden læst alt fra Adichies hånd, som jeg kunne få fingre i, men jeg vil altid anbefale The Thing Around Your Neck som det første værk, man læser af hende. Hvis man nyder den, vil man nyde alt Adichie skriver. Den er en fantastisk introduktion til et endnu mere fantastisk forfatterskab.

For ubeslutsomt og selvbevidst et menneske til at skrive copy om mig selv.