The Toilet – Kunstmuseet på toilettet


The Toilet //Foto: Maria Mortensen

Urinstank, sæbeduft, hvide klinker og lyserød samtidskunst, mens du forsøger at lave nummer to. Du kan nu være højkulturel, når du besørger. På Din Nye Ven i Sankt Peders Stræde ligger kunstmuseet The Toilet – på toilettet. Det alternative udstillingssted udstiller samtidskunst i de aluminiumsrammer, som den kommercielle reklamebranche benytter sig af.

Samtidskunst bringes ud til toiletgæsterne
Projektet er startet af Christian Klintholm og Henrique Hinnerfeldti sommeren 2015. De kender hinanden fra den alternative kunstskole FUKK og er derfra vant til at arbejde med kunsten uden for de konventionelle rammer.

Da jeg besøger Din Nye Ven på en solbeskinnet fridag, er hver en stol på fortovet foran cafeen besat. Der er kolde øl i glassene, stemningen er høj, og der er intet, der afslører, at der i de kølige baglokaler findes et kunstmuseum. Det slår mig, at gæsterne, som de sidder der på fortovet, sandsynligvis heller ikke er klar over, at de, når tissetrangen melder sig, vil blive udfordret af Lasse Bruun Eriksens lyserøde værker i bland andet voks, uld og latex.

Lasse Bruun Eriksen – Untitled Appearances // Foto:Maria Mortensen

Netop dette er pointen med The Toilet. Det handler ikke om udsmykning af et toilet, men om at flytte den moderne kunst væk fra galleriet eller det etablerede kunstmuseum og til toilettet på en bar. Dermed bringes samtidskunsten ud til en mere mangfoldig gruppe mennesker.

Jeg mødtes til en snak med en af mændene bag The Toliet, kunstner og kurator Christian Klintholm, om toilettet som udstillingsrum.

For som Christian Klintholm forklarer, er det lukkede toilet et interessant rum. Det har sine begrænsninger, og samtidig er man tvunget til at tilbringe tid alene med kunstværket. Man kan ikke slippe væk. Man er derfor nødt til at forholde sig til værket.


Toiletbås, The Toilet. Lasse Bruun Eriksen – Untitled Appearances //Foto: Maria Mortensen

Toilettet som udstillingsrum
”Det offentlige toilet er et mærkeligt rum. Det bevæger sig på en pudsig knivsæg mellem det private og det offentlige. Det mest interessante er, hvordan reklameindustrien forsøger at sælge os deres produkter, mens vi er i en intim situation på et toilet. Mange af kunstnerne på The Toilet forholder sig til denne problematik, når de sætter billederne op,” pointerer Christian Klintholm.

Udstillingen skifter hver måned, og tidligere kunstnere, der har udstillet på The Toilet, tæller blandt andet Lærke PosseltSøren Lose og Asbjørn Skou. I øjeblikket udstiller Lasse Bruun Eriksen, som også udspringer fra FUKK. Udstillingen hedder ”Untitled Appearances” og er en serie skulpturelle værker i voks, plastik, latex og uld. Her mødes toiletgæsterne af fallossymboler, væsker og lyserøde nuancer.

Toilettet er et kønsopdelt rum, og som en ubuden gæst sniger jeg mig, med kameraet som mit forsvar, ind på mændenes pissoir for at betragte det kunstværk, der ellers er forbeholdt barens mandlige gæster. Kunstnere kan altså med deres udstilling på The Toilet både eksperimentere med det lukkede rum og det kønsopdelte rum.


Pissoir, The Toilet. Lasse Bruun Eriksen – Untitled Appearances //Foto: Maria Mortensen

Der er også langt fra Lærke Posselts snapshots til Lasse Bruun Eriksens skulpturelle værker, men en lige stor oplevelse, og udfordring, er de, når man besøger toilettet på Din Nye Ven. Man kan roligt gøre det til en månedlig tradition at indtage og udskille en fadøl på baren, for The Toilet byder på alsidige og interessante kunstnere. I juni overtager Signe Vad toiletrummene, og næste sæson får ifølge Christian Klintholm et mere internationalt fokus.


Lærke Posselt – Snapshots //Foto: The Toilet

“Det koster i gennemsnit mellem 30 og 50 kr. at sætte en udstilling op på The Toilet. Det er ingenting. Vi behøver ikke at søge fonde og legater eller spørge nogen om hjælp. Vi behøver ikke skabe overskud eller sælge værker ligesom et galleri. I mine øjne er det en sand frihed,” fortæller Christian Klintholm.

Denne skribent venter i spænding på at se, hvad fremtiden byder for The Toilet, og sender en varm anbefaling ud til alle om at svinge forbi, lade vandet og lade sig udfordre og inspirere.

HVOR: Din Nye Ven, Sankt Peders Stræde 34, 1453 København K.
HVORNÅR:     Man-ons: 8:00 – 00:00
Tors-lør:   8:00 – 02:00
Udstillingerne skifter hver måned – se oversigt her.
MØNT: Gratis. Bortset fra man er nødt til at lade sig friste af Din Nye Vens brede udvalg af drikkevarer, så behovet for at benytte toilettet melder sig.

//Forsidefoto: Maria Mortensen