Postkort fra Hjem

Postkort fra Kim
Et nyt koncept indefor kunstverden er åbnet; Hjem. VINKs fotograf Kim vil gerne dele sine billeder og sin oplevelse derfra.

Alle billeder // Kim Jasper

København bugner af kunstgallerier – vidste du det? Indre by, Kødbyen, Nordvest. Overalt i København gemmer større eller mindre gallerier på kunstskatte, men hvem ser dem? Hvide vægge og tomme sterile rum, er ikke nødvendigvis de faktorer, der indbyder til at opleve kunst eller tiltrække den forbipasserende. Heldigvis for kunsten dukker der nye tiltag op rundt omkring i byen, og vores fotograf fik lov at besøge et af dem. Hjem er netop det, ordet antyder; det er et hjem, hvor dørene åbnes for dig, der er interesseret i den kunst, som Hjem indeholder.

 

4-6 gange om året inviteres kunstnere indenfor på Griffenfeldsgade 3 af Claus Hasle Larsen, hvor de bliver tilbudt at udsmykke og dekorere hans og hans families hjem. Det eneste krav til kunstnerne er, at kunsten skal være tilpasset den familie, der bor på adressen – for ja, der er altså tale om et vaskeægte, beboet hjem. Ligesom i så mange andre hjem, er kaffen klar og stolen trukket ud til de gæster, der inviteres indenfor. Dette er ikke en eksklusiv invitation, men kan erhverves ved at skrive til Claus eller møde op på de annoncerede ferniseringsdage. Det var netop en sådan ferniseringsdag, vores fotograf var troppet op til:

 

”Jeg var til en interessant og hyggelig fernisering i Hjem – som er et rigtigt hjem på Nørrebro, hvor beboerne udstiller værker af Jacob Borges under titlen ’The Last Man in Europe’, som var arbejdstitlen til George Orwells 1984. Rammerne gør, at man uden at tænke over det agerer som gæst i et privat hjem snarere end som galleribesøgende. Man hilser på de andre i stuerne og kommer lettere i snak med vildtfremmede mennesker end på et traditionelt galleri.”

 

Forskellen mellem Hjem og en traditionel gallerioplevelse er derfor slående. Du bliver ikke mødt at hvide vægge eller en mere eller mindre ivrig gallerist. Til galleriferniseringer kan man hurtigt føle sig som det nye barn i klassen, hvis det er første besøg, men her er du velkommen, fordi du er blevet inviteret. Måske Hjem også har forstået, at man til ferniseringer ofte ender op med at tale mere med sine ledsagere over en øl, end man får kigget på kunsten, så hvorfor ikke udnytte dette.

 

Ligesom hjemmet er et personligt rum, er projektet også personligt. Claus udvælger med egne ord ”dygtige og veluddannede kunstnere, som ikke får mulighed for at udstille deres værker. Det vil jeg gerne lave en smule om på.” Første kunstner i rækken blev Jacob Borges, der nu pryder væggene i Hjem. Som Claus skriver, så kan du her se kampfly ganske gratis. Netop valget af Borges gør oplevelsen til lidt af en skattejagt, som vores fotograf også bemærkede:

 

”Det var en opgave i rent faktisk at finde ud af, hvad der er udstillede værker, og hvad der er inventar – en opgave der ikke gøres lettere af, at der er billedkunstnere i familien. Til hjælp er en værkliste slået op. Når værkerne er fundet, kan man begynde at fundere over sammenhængen mellem værkerne og titlen på udstillingen og nippe til den drink, man selv har lavet ved baren (køkkenbordet). Der var blandt andet et par flasker med god gin.”

 

Eftersom Borges ofte arbejder med små hverdagsbetragtninger, skulle man mene, at der næsten ikke findes noget bedre sted til den kunst end i hjemlige rammer.

 

Tag elevatoren til 4. sal og følg med vores fotograf Kim indenfor i Hjem.

 

Hvor: Griffenfeldsgade 3, 4., 2200 København.

Hvornår: Efter aftale (skriv enten over facebook eller ring på nummeret 28 54 63 07).

Mønt: Ganske gratis.