Årets sidste kunstoplevelse: Museum of Broken Relationships

Midt i julestemningen, de mange mennesker og små boder med brændte mandler og nisser, befinder der sig en udstilling, hvor hjerternes tid er skiftet ud med ødelagte hjerter. Fra strøget begiver jeg mig op ad Rundetårns snoede sti for at bevæge mig ind i denne udstilling og ind i en verden som vi så oftest prøver at glemme. Knuste hjerter, sorger og tårer er ofte, hvad vi forbinder med forliste forhold, og ofte prøver vi febrilsk at glemme disse minder. I denne udstilling bliver disse minder nu lukket op og fortiden kigget direkte i øjnene.

 

”Museum of Broken Relationships” hedder udstillingen, der i disse dage kan opleves i Rundetårn. Som titlen indikerer, består udstillingen af arvegods fra forliste forhold. Konceptet er simpelt – folk donerer personlige ejendele, der på en eller anden vis indkapsler og symboliserer deres forliste forhold. Genstandene udstilles anonymt, blot ledsaget af en personlig beretning omkring forholdet. Konceptet er udviklet i Zagreb og har derfra turneret verden rundt, for nu at være endt op i Danmark. Udstillingen er et udsnit af de mange donerede genstande og fortællinger fra de forskellige lande.
Jeg er uhyre spændt på at se, hvad folk har doneret til udstillingen. For hvad ville man selv udstille, som symboliserede ens forliste forhold? De personlige tanker og refleksioner er allerede igangsat ved udstillingens titel, og de vokser kun stødt i takt med, at jeg bevæger mig ind i Rundetårns udstillingsrum.

De forskellige donerede genstande står på hvide træpodier i forskellige højder, og allerede fra første færd er det iøjefaldende, hvor forskellige ejendele, der er udstillet. Træpodierne er prydet med alverdens ting og sager lige fra Buffalo-sko, bamser, t-shirts og togbilletter til en sten. Jeg drages konstant af nysgerrigheden omkring nyopdagede genstande. Hvilken historie knytter sig til denne? Eller denne? Ligeså forskellige genstandene er, ligeså forskellige er de små personlige beretninger. Nogle er lange og uddybende og andre tager form som små lyriske tekster. Ved en skjorte er blot knyttet sætningen: ”Han efterlod sin skjorte og tog mit hjerte i stedet”. Ligeledes er nogle tragiske og sorgmodige, hvor andre er lettere og mere humoristiske. Fælles for dem alle er, at de rummer genkendelige følelser og formår at få en krog i én. Det er nærmest en selvterapeutisk tur rundt blandt genstandene, da man kan genkende sig selv i større eller mindre grad i alle historierne.
Til trods for det umiddelbart hårde og triste tema, broken relationships, så fornemmer jeg, at alle gæster, inklusive mig selv, går med et smil på læben. På finurlig vis bliver historierne om de mange ødelagte forhold et billede på, hvordan vi alle er ens. Alle i dette rum er i samme båd på tværs af landegrænser, aldre, kultur og religioner. Følelserne er genkendelige og bringer os sammen. Kærligheden giver glæde, men den gør også ondt. I det mindste er vi fælles om at dele smerten – og det luner i den kolde tid.

 

Introduktionsvideo til udstillingen (credits her!)

 

Hvad: Udstilling i Rundetårn

Hvor: Rundetårn

Hvornår: 19. november 2016 – 22. januar 2017.

Mønt: 25 kr. (Entré til Rundetårn)

 

 

Filmskribent og kandidatstuderende på RUC i Dansk og Performancedesign.