KUNSTGUIDE – ØSTERBRO

Østerbro er for mange den kedelige onkel i familien, eller måske rettere den pæne pige i klassen. Hun ridder nemlig ikke med på bølgen af den vilde undergrundsstemning, der trender lige nu på Nørrebro og Vesterbro, men rummer derimod meget af Københavns kulturarv og et hav af raffinerede kunsttilbud og gallerier. Men åbner man øjnene op, finder du under disse umiddelbare smukke attraktioner mange skjulte skatte. Den Lille Havfrue er da en udflugt værd, men vendes blikket 180 grader, ser du noget der stikker i en helt anden retning, og som personligt vækker mange flere følelser i mig. Læs med her og opdag en helt ny side af den pæne pige, Østerbro.

 

 

 

ØSTERBRO STADION

BUESKYTTEN. Af Ernst Moritz Geyger, 1902. //Foto: Clara Mosconi

Jeg føler mig pludselig lille, da jeg bevæger mig ind gennem indgangen. På begge sider af den enormt store portal, jeg har begivet mig ind i, ser jeg den smukke vægudsmykning, der repræsenterer de forskellige atletiske discipliner, og da jeg kommer ud på den anden side, fænges mit blik af Bueskytten som er lavet af Ernst Moritz Geyger. Når jeg står og kigger på den turkise bueskytte bagfra, ligner han en, der har indtaget en position, som er klar til kamp. Kigger jeg derimod på ham forfra, ser han en del mere afslappet ud, end den meget store bue og pil lægger op til.

Jeg interesserer mig personligt ikke ret meget for sport og hvad, der foregår på den anden side af Bueskytten, men jeg tager gerne en tur gennem portalen igen – det er et syn, man ikke har oplevet helt på et besøg.

Når det kommer til smuk arkitektur, synes jeg, Østerbro ligger i højsædet i forhold til resten af København. Det er et område, der bugner af smukke ambassader, gamle bygninger og i det her tilfælde et usædvanlig arkitektonisk smukt stadion. Den neoklassicistiske randbebyggelse omkring stadionet er tegnet af Arthur Whittmaack og Vilhelm Hvalsøe og på toppen af indgangen finder du skulpturen Ved Målet, som forestiller tre løbere. Østerbro stadion rummer både kunstelskere og sportsidioter og er et besøg værd.

 

 

Hvad: Østerbro Stadion.

Hvor: Gunnar Nu Hansens Plads 7, 2100 København Ø.

Hvornår: Altid.

Mønt: Gratis, medmindre du vil ind og se et stævne.

 

 

 

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING

DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING //Foto: Clara Mosconi

 

Jeg har mange gange cyklet forbi denne finurlige bygning uden at vide, hvilken fantastisk verden der gemmer sig indenfor. Den frie udstillingsbygning holder lukket i perioden mellem udstillinger, men lige nu kan du opleve en inspirerende og forførende videokunstudstilling af Ricky Janitra. Værket er en visuel dagbog og en personlig fortælling om livet i verdens fjerdestørste værkmarked, Jakarta, Indonesien. Udstillingen blev til i forbindelse med IMAGES festivalen, men kører helt frem til juni. Denne udstilling er virkelig et besøg værd!

Et lille VINK: Hvis du er til seje kunstfester, så hold øje med deres hjemmeside og Facebook – deres udstillingsåbninger involverer nemlig for det meste seje DJs og sprudlende bobler.

 

 

Hvad: Den Frie Udstillingsbygning

Hvor: Oslo Plads 1, 2100 København Ø

Hvornår: Man: Lukket. Tirs-søn: 12-18. Torsdag: 12-21.

Mønt: Hvis du er studerende: 40 kr., ellers 60 kr.

 

 

 

UDSIGTEN OG HAVNEBUSSEN – NORDRE TOLDBOLD

OPERAEN & VOR FRELSERUdsigten fra havnebus 991 & 992. //Foto: Clara Mosconi

 

Sidste sommer oplevede jeg min første tur med havnebussen. Jeg tror, at mange ved, den eksisterer, men færre vælger at bruge den på samme måde som almindelig offentlig transport. Du kan oveni købet få din cykel med helt gratis.

Alt imens du står og venter på bådens ankomst, kan du nyde udsigten til Operaen på den modsatte side af vandet, og lige til højre for (hvad der svarer til en langefingers afstand ca.) kan man se spiret på Vor Frelsers Kirke.

Det er meget individuelt, hvad synet af Operahuset bringer frem i folk, men for mig, er det ikke så meget det æstetiske, som det er tanken om størrelsen på denne ENORME bygning, anerkendelsen og alle de fantastiske kulturtilbud, der foregår inden døre. Kald mig gammeldags, men jeg bliver lidt stolt!

 

 

Hvad: Operahuset, Vor Frelsers Kirke og havnebus linje 992 & 991 fra Nordre Toldbod.

Hvor: Nordre Toldbod, lige ved opholdspavillonerne, 2100 København Ø.

Hvornår: Havnebussen: Mandag-fredag: to gange i timen i tidsrummet 7.27-21.07. Tjek den detaljerede rejseplan ud HER.

Mønt: Rejsekort: 15 kr. Almindelig 2-zoners billet: 24 kr.

 

 

MODNE FRUGTER PÅ BOPA PLADS

FRUGTER PÅ BOPA LEGEPLADS. //Foto: Clara Mosconi

Bopa Plads stormer frem som det nye hæng-ud sted på Østerbro. Det er et af de steder, der i min optik, rummer meget af Østerbros ungdommelige side og samtidig et sted, hvor der er plads til alle. Bopa Plads er en meget åben og samtidig meget lukket lille oase. Jeg fornemmer, at de folk, der bor omkring pladsen mødes her, og der hersker derfor en meget afslappet stemning, samtidig med, at det er et spændende sted at være i de lune sommeraftentimer. Hvis du er rigtig heldig, kan du risikere at støde på VINK-skribenter og -redaktører, der tager en øl efter møder på KW3.

På pladsen finder du de sjove træfrugter, der om formiddagen er en legeplads og derfor bliver brugt til sjov og leg af børn. Om aftenen benyttes de af smukke, unge mennesker og fungerer som et sjovt alternativ til de normale bænke, der ellers er placeret på pladsen.

Frugterne kan synes lidt medtagede efter en del år i det danske vind og vejr, men personligt synes jeg stadig, de er et genialt indspark til det lille parkmiljø på pladsen.

 

 

Hvad: Bopa Plads.

Hvor: Lige i krydsfeltet mellem Randersgade, Løgstørgade og Viborggade, 2100 København Ø.

Hvornår: Altid.

Mønt: Ganske gratis.

 

 

 

EFTER BADET PÅ LANGELINIE

EFTER BADET. Af Carl Aarsleff i 1909. //Foto: Clara Mosconi

 

Indledningsvis luftede jeg en lille teaser for jer. Tæt ved Danmarks største turistattraktion, Den Lille Havfrue, gemmer sig en anden lille skat. Skulpturen Efter Badet af Carl Aarsleff står få meter fra havfrueen, uden at ret mange kaster et blik på den – hvilket er en skam. Den smukke skulptur blev skabt i 1909, og der er ikke ret meget information at finde om den, andet end at den er offentligt domæne. Jeg bemærkede den udelukkende selv tilfældigt ved en gåtur på Langelinie. Efter at have mast mig vej gennem en flok asiatiske turister og bilos fra kæmpe turistbusser, besluttede jeg, at det ikke var i dag, jeg skulle ned og hilse på Danmarks darling. Jeg gik derfor i en stor bue udenom, og det var her, jeg bemærkede den smukke, blågrønne mand i færd med at tørre sine fødder.

Se den før din nabo!

 

 

Hvad: Skulpturen Efter Badet

Hvor: Ved Den Lille Havfrue, Langelinie, 2100 København Ø.

Hvornår: Når dit øje hungrer efter æstetik og din krop efter ro.

Mønt: 0 kr.

 

//Forsidefoto: Clara Mosconi.