Byens fotoudstillinger: Et billede siger mere end 1000 ord

Copenhagen Photo Festival er overstået for denne gang. Men det er ingen grund til lægge billedet tilbage i fotoalbummet. Flere tusinde billeder florerer konstant på københavnske vægge til offentlig skue.

 

Når det skrevende ord kommer til kort, kan billedet beskrive et øjeblik, der er blevet foreviget gennem linsen. Det skrevende ord er for tiden mit arbejde, men jeg kan kigge på billeder og tænke længe over, hvordan man nogensinde vil kunne beskrive den situation i ord. Derfor er fotografier, uanset om de favner krig eller kærlighed, værd at åbne øjnene for.

 

//Foto: Yousef Shamari

Somali Youth Pictures

Gennem billeder, de selv har taget, fortæller somaliske unge deres historie. En workshop for drenge og én for piger har lært dem digitalkameraets mange funktioner, og de har selv kunnet fange, fortælle og med billeder beskrive den virkelighed, der omgiver dem. Fri for en fotografs duggede linse. Det er Creative Minds of CPH, der samler kreative unge med forskellig etnisk og kulturel baggrund, som har støttet workshopsene. De unge fotografer er mellem ni og 15 år, og deres billeder er derfor fyldt med barndommens og den tidlige ungdoms uskyldigheder.

Det skulle stadigvæk være muligt at købe 11 ud af ud af udstillingens 16 billeder.

Hvor: DGI-byens foyer

Hvornår: Til og med 30. juni, åbent 10-17.

Portemonnæ: Gratis

Læs mere her

 

Krigens spor

Krig er efterhånden veldokumenteret gennem billeder – både de stille og de levende. En af de første krige, der blev underlagt fotografens linse var krigen i 1864, hvor Danmark tabte stort til Østrig-Preussen. Billederne kunne dengang ikke trykkes i avisen, men kunne godt masseproduceres og sælges videre. Udstillingen giver derfor både et indblik i fotografiets historie og i krigens univers, som det var for 150 år siden. Det Kongelige Bibliotek har gravet dybt i deres fotoalbummer for at finde 100 billeder til udstillingen. Tilbage står kun fotografens billeder uden beretninger om, hvorfor, hvordan og hvem.

Samlingen rummer i alt 50.000 fotografier – amatør, dokumenter, fotokunst og Instagram.

Hvor: Det Nationale Fotomuseum – Det Kongelige Bibliotek, København K

Hvornår: Til og med 7. september, åbent mandag-lørdag kl. 10-19.

Portemonnæ: 40 kr.

Læs mere her

 

 

//Foto: Mogens Trolle

Øjenkontakt

Jeg har altid været fascineret af fotografier af dyr. De har en renhed over sig, for dyrene fandme er ligeglade med, om der er en, der tager et billede af dem. De skider, når de trænger, de sover, når de er trætte, og de dræber, når de er sultne. Det kan selv den dygtigste fotograf ikke ændre på. Mogens Trolle er zoolog og fotograf og har brugt et år på at samle 65.000 billeder af dyr fra Sydafrika, Namibia og Botswana. 65 af dem hænger i Zoologisk Museum. Selv siger han sådan om billederne: ”Ligesom mennesker har vilde dyr en privatsfære, men engang imellem får man lov til at komme helt tæt på. Lov til at observere og fotografere dyrene upåvirket af ens nærvær. Er man heldig, får man oven i købet øjenkontakt. Det er disse for mig magiske øjeblikke, hvor man får et glimt af dyrenes “personlighed”. ”

Hvor: Zoologisk Museum, Universitetsparken 15, København Ø

Hvornår: Til og med 31. august, kl. 10-17 undtagen mandag.

Portemonnæ: 75 kr., studerende på KU kommer gratis ind.

Læs mere her

 

Forside foto: Vinder af årets pressefoto 2013, fotojounaliststuderende Marie Hald.