Arkitektskolens nye udstilling samler. Gør du?

“Vil du med hjem og se min samling af frimærker?”

Nogenlunde sådan lyder verdenshistoriens ældste (og værste) pick up line. Umiddelbart kan man undre sig over, hvem det er, der synes, det er sexet at samle? For hvorfor samler vi overhovedet, og hvorfor er vi så vilde med samlinger?

Fra opsamlinger til indsamlinger- ja selv partiet Dansk Samling har, foruroligende nok, smag for fænomenet. Og nu er turen så kommet til Københavns Arkitektskole, hvis aktuelle udstilling fokuserer på virksomheden at samle. VINK vil med på vognen, så vi tog forbi arkitektskolen.

 

 

Der står 34 søjler ude på holmen. Tilsammen udgør de udstillingen ‘SAMLING- 34 søjler, Fund og fortællinger fra tre flådebyer’. Søjlerne er resultatet af de arkitektstuderendes feltarbejder i byerne København, Venedig og Karlskrona. Her har de under temaet “at samle” fundet inspiration til søjlernes unikke design og personlige fortælling.
De mandshøje søjler står sporadisk side om side i det lyse lokale og danner i al deres forskellighed en smuk overordnet enhed. Arkitektur, kunst og håndværk flyder sammen og er på fineste vis kombineret med de studerendes individuelle fortolkninger af temaet. Medbring lidt fantasi og gå på opdagelse i skoven af søjler og fortællinger. ‘SAMLING’ er en befriende uprætentiøs udstilling uden sure kustoder og meterlange udstillingstekster.

 


34 søjler- og hvad så? Indrømmet! Umiddelbart lyder det ikke særligt ophidsende. Men udstillingen er overraskende vedkommende. Måske fordi den berører et område, som alle kan relatere til: Det at samle.
Alle har jo prøvet at samle. Typer af samlere og samlinger er der mange af. Nogle samler nærmest ubevidst. Pludselig har man bare, hvad der svarer til et halvt års husleje liggende i bunden af skabet (og er den lykkelige ejer af 200 magasiner med semiidentisk indhold.) Andre samler systematisk og meget bevidst. Nogle samler på værdiløse genstande- andre på værdifulde objekter. Princippet er det samme: Vi indsamler en række ting, fjerner dem fra deres oprindelige kontekst og indsætter dem så i en ny: Samlingen.

 

Museerne indsætter typisk objekterne i en nøje udvalgt æstetisk ramme, som får det personlige ved at samle til at træde i baggrunden. Omvendt udtrykker vores private samlinger noget meget subjektivt og personligt. Hvis man skal tro antropologen James Clifford, så samler vi for at  forsøge at finde vores plads i verdenen. At samle er en form for ritual, vi udfører for at gøre verden omkring os til vores egen og for skabe et rum, hvor vi kan definere os selv og vores identitet.
Hvis du alligevel ikke føler, at din samling af sneakers, hatte, potteskår eller orkidéer har gjort dig upræget identitetssikker, er du næppe alene. Uanset om din samling har hjulpet din personlige udvikling eller ej, vil VINK rigtig gerne se den. Så #VINKkbh os og del din fortælling med os.

 

Hvad: SAMLING- 34 SØJLER, Fund og fortællinger fra 3 flådebyer.
Hvor: Biblioteket for arkitektur, design, konservering og scenekunst
Danneskiold-Samsøes Allé 50, 1434 København.
Hvornår
: 5. februar – 13. marts 2015. Åbningstider: Mandag – Torsdag: 09:30 – 20:00, Fredag 09:30-16:00.
Portemonnæ:
Gratis.

 

// Foto: Mathilde Wendelboe