REFSHALEØEN

//Foto: Karin Skaarup.

Hvad er det, der er så fantastisk og dragende ved et goldt og vindomsust sted?
Derude blæser vinden i håret, og en duft af tang og råddenskab smyger sig op i næseborene på det menneske, der på sin cykel forlod Indre By for at befinde sig mellem beton, rust, metal, glas, asfalt, græs, himmel og hav.

 

Der er noget ved forholdene ude på Refshaleøen, der får mennesket til at føle sig lille. De høje betonhaller, de brede veje, de store græsarealer og den enorme himmelhvælving. Alt sammen troner det frem for det lille menneske i egen høje person.
Så hvorfor bevæge sit korpus ud på Refshaleøen?

 

Jeg vil forsøge at redegøre for tre grunde dertil:

Forholdene mellem menneske, arealer og bygninger. På Refshaleøen befinder du dig ude, hvor plads er, modsat byens smalle gader. De høje og mastodontiske betonhaller, den kraftige vind, himmel og havet minder dig om din fysiske størrelse og mennesket som suverænt underlegen over for den majestætiske moder natur. Det er frygtindgydende, men giver samtidigt et kick og en følelse af at være til stede og i live.

 

Den uskønne skønhed. På Refshaleøen finder du en udsigt og et lys smukkere end nogle andre steder i byen. I aftenlysets skær skifter de grå/blå fabrikshaller ham og lader sig indhylle af solens varme stråler, der forvandler de store tunge mastodonter til gyldne, fredfyldte slotte. Har du ikke oplevet dette, så er der ingen undskyldning! Tag derfor ud til Refshaleøen en sensommerdag ved solnedgang. Åbn op din krop og lad dig fylde med gyldent lys, til du har tanket nok energi til den forestående vinter.

 

Gå på opdagelse. Der er altid gang i et eller andet derude. Hvis ikke der bliver afholdt festivaler og koncerter, så er der alligevel altid nogen, der bygger og har gang i et spændende projekt. Der er også muligheder for at klatre, sejle i kajak, bade, spille paintball og et utal andre aktiviteter. Selvom der ved første øjekast kan synes tomt og øde, så foregår der mange sjove aktiviteter inde bag facaderne.

 

Så hvad er det, der er så dragende ved Refshaleøen? Det er noget andet end byen, og det er noget andet end landet, men det kan rumme lidt fra begge lejre. Der sker altid noget, men der er også altid et sted, hvor der er ro og vidderne breder sig ud. Refshaleøen er, hvad du vil have det til at være. Mit Refshaleøen er foranderligt og trofast. Jeg ved, hvad jeg kan forvente, og alligevel overrasker det mig gang på gang.

Kunstskribent og studerende med forkærlighed og interesse for mennesker, kunst og katte.