Vinterhaven i Glyptoteket

/ Andrea Sigaard

/ Andrea Sigaard

Ny Carlsberg Glyptotek, Glyptoteket, Glypto eller Glypperen. Jeg tror, mange er blevet slæbt herind i folkeskolen for at se den egyptiske afdeling eller er gået forbi bygningen på vej til Tivoli. Det er ikke det museum, der laver flest eller størst særudstillinger, og det er på mange måder et atypisk museum. Men dette museum huser en fantastisk varieret samling i en ligeså fantastisk bygning på Dantes Plads.

Det er ikke den traditionelle åbne hal med en reception, der møder dig, når du træder ind på museet. I stedet kan du kikke ind på et drivhuslignende sceneri. Glyptotekets fine vinterhave gør museet helt unikt. Den tvinger dig ned i et roligt tempo, før du angriber selve samlingen. Eller giver dig et lille hvil, når du for eksempel skifter fra egyptisk til romantisk kunst. Det er som om, alle veje fører til vinterhaven.

Denne have blev netop skabt, for at fjerne noget af det museumsagtige, som Carl Jacobsen, manden bag Glyptoteket, selv udtalte det. Haven var derfor ment som hvileplads og som et særligt karaktertræk ved museet:

”Det er ikke enhvers sag at gå i timevis og se på kunstværker uden at trættes derved. Jeg fik da ideen til denne vinterhave. Den skal først og fremmest være en hvileplads imellem de to samlinger, men den skal tillige give Glyptoteket en ejendommelig karakter.” (Carl Jacobsen)

For mig er vinterhaven blevet netop det, som Jacobsen ønskede. Den giver et åndehul til museet og skærper publikums interesse, fra man træder ind i bygningen. Idéen om at bringe naturen ind i bygningen eller måske samspillet mellem kunst og natur bliver et kunstværk i sig selv. Du kan træde ind og ud af dette ’værk’ fra de forskellige afdelinger eller nyde din dyre museumskaffe med udsigt til de gamle palmer, der strækker sig mod glaskuplen (en glaskuppel der fungerer utroligt godt på et instagrambillede).

Jeg har altid set Glyptoteket som lidt af en labyrint, og det tog mig mange år ikke at fare vild i de mange gange. Det er måske en del af oplevelsen, at man bør blive lidt væk i den overflod af kulturarv, der er samlet her. Hele museet med samling, bygning og have skaber en samlet illusion, hvor du kan drømme dig til det antikke Rom midt i København eller til en varm sommerdag i en kold vintermåned. Jeg kan ikke selv finde en rød tråd på museet, men det er i virkeligheden det, der gør Glyptoteket til så godt et museum. Hvert rum passe til hver sin periode, der alle forenes af haven.

Jacobsen udtalte, at danskere har mere forstand på blomster end på kunst. Måske lægger haven i stedet op til, at du skal gå til kunsten på samme måde, som du går til en smuk have på. Det handler ikke om teori men om, hvad du selv synes og føler overfor det, du kikker på.

/Nanna Claudius Bergø

Hvor: Dantes Plads 7, 1556 København V.

Hvornår: Tirsdag-søndag 11-18, torsdag 11-22.

Hvorfor: Glyptoteket har en stor og varieret samling, der samles af den flotte vinterhave, der kan give et hvil til dit museumsbesøg.

Mønt: Gratis om tirsdagen! Ellers 50kr (hvis du er mellem 18-27 år), 95kr (over 27 år) eller gratis hvis du er under 18.

Andre: Jacobsens citat er fra Flemming Johansens forord i Hovedværker i Ny Carlsberg Glyptotek (1996).

Tidligere kunstredaktør på VINK og KA i kunsthistorie ved KU.