Vinstue 90

 

//Foto: Anne-Sofie Bau Madsen

//Foto: Anne-Sofie Bau Madsen

 

Vinstue 90 på Gammel Kongevej har det hele: charme, selvtillid og lækkert interiør. Med sit historiske sus, sin hjemlighed og dejlige akustik, føler du dig svøbt i velour og velbehag på Vinstue 90.

 

Vinstue 90, som i daglig tale kaldes 90’eren, er et værtshus, der ligger på Gammel Kongevej. Hvorfor min kærlighed er kastet på lige netop dette værtshus, er der flere grunde til. Først og fremmest handler det om den gode fortælling og et historisk sus. 90’eren blev grundlagt i 1916 og har derfor 100 år på bagen.

De to ejere, Peter Hegeler-Meile og Søren Højer Larsen, overtog værtshuset for cirka 15 år siden, og har, ligesom deres forgængere, bevaret møblement og indretning, som det stod og var i 1916. Du kan altså fra Gammel Kongevej anno 2016 rejse 100 år tilbage i tiden blot ved at træde ind i nr. 90. Vi snakker mørke træmøbler med fine ornamenter, smaragdgrønne bordplader, rødbrune vægge, en gammel telefonboks og diverse nips såsom udstoppede dyr, gamle indrammede billeder og avisudklip. Ser du godt efter, vil du desuden bemærke, at væggene er udsmykket med klassiske motiver inspireret af Akropolistæppet. Det har jeg ladet mig fortælle. Udsmykningen er fra 1920 og malet af en kongelig teatermaler. Teatermaleren havde eftersigende fået opbygget så stor en bargæld, at han endte med at betale i malerarbejde.

 

Slow beer og samtale
Det velbevarede interiør betyder samtidig, at der ikke er installeret jukebox eller musikanlæg. Fravalget af musik er meget bevidst, da folkene på 90’eren værner om roen til at samtale. Denne ro afspejler sig ligeledes i deres slow beers fadøl.

Vinstue 90 er det eneste værthus i København, der stadig laver slow beers. Slow beer fremstilles af en tjekkisk tappehane og uden brug af kulsyre. Det betyder, at det tager cirka 15 minutter, før fadøllen er løbet igennem og er klar til at drikke; deraf navnet slow. Resultatet er en fadøl, der til forveksling kunne gå for en irish coffee, da der over glassets kant tårner sig et fint, hvidt lag skum. Er du utålmodig, kan du ringe til 90’eren og bestille en fadøl inden din ankomst, så er den klar, når du kommer. Kombinationen af slow beer og behageligt lydniveau får din puls til at falde øjeblikkeligt og din serotininmængde til at stige. Jeg taler af erfaring.

 

En følelse af hjemme
Foruden 90’erens forførende interiør og historie, tiltaler værtshuset mig, fordi jeg føler mig hjemme. En følelse, der ikke kan tilskrives frekvensen af mine besøg, men snarere handler om velbehag, noget uprætentiøst og en imødekommenhed. Ejerne er altid smilende, særdeles betænksomme og kan ofte finde på at servere lidt peanuts til din drik. De dækker tilmed op, hvis du har smørrebrød med udefra.

Og jeg er ikke alene om at være begejstret. ”Det er et demokratisk og åbent sted”, forsikrer en af stamgæsterne mig, da jeg spørger ham, hvorfor ham og hans ven altid mødes på 90’eren. De er kommet her siden 1972 og har masser af røverhistorier i ærmet. De fremhæver, at mangfoldigheden lever på Gammel Kongevej 90. Her kommer alle slags mennesker, og alle er velkomne.

Det er altså ikke uden grund, Vinstue 90 er et af mine favoritværtshuse i København.

 

Er du ligesom jeg glad for gløgg, kan du passende træde ind i 90’erens stue til et lunt glas fra den 1. december. Om sommeren kan det anbefales at slå sig ned på en af deres siddepladser i solen og følge med i livet på Gammel Kongevej.

 

Hvor: Gammel Kongevej 90, 1850 Frederiksberg C.

Hvornår: Søndag til onsdag fra kl. 11:00 til kl. 01:00, torsdag til lørdag fra kl. 11:00 til kl. 02:00.

Hvorfor: Fordi du er tørstig efter øl og vil indtage det et sted med charme og sjæl.

Bonusinfo: Vinstue 90 er kendt som Simon Spies’ gamle stamværtshus.

Portemonnæ: 37 kr. for et glas vin. 32 kr. for en lille fadøl. 51 for en stor fadøl. Flaske øl fra 26 kr.