Sydhavnens Bibliotek

sydhavnens-bibliotek-kim-granli

SYDHAVNENS BIBLIOTEK //Foto: Kim Granli

 

Det er egentlig en ret fin bygning. Nærmest et slot eller en borg. Sådan næsten royal i sit udtryk. Og den står der jo bare. På hjørnet af Thomas Koppels Allé og Wagnersvej. Ja, måske er den faktisk malplaceret, når kulturhusets fire spidse hjørner rager op over de enorme kastanjetræer, der danner en slags fæstning rundt om kulturhusets røde mursten. Og så i Sydhavnen. Af alle steder. Det royale Sydhavn. 

Indenfor. Indenfor kastanjetræernes lange skygger gemmer sig et kulturhus. Et kulturhus, der mere eller mindre ligner alle andre kulturhuse i Danmark. Vi kender dem alle sammen. Et bibliotek, en café og et forsamlingslokale. Ind ad hoveddøren er de obligatoriske kommunetoiletter med blå skrift på hvid dør – mand, kvinde, handicappet. Så den obligatoriske biblioteksskranke med de endnu mere obligatoriske bibliotekarer siddende bagved. Du ved, de 55-årige, fantastisk søde og hjælpsomme kvinder med læsebriller i panden, cardigan om skulderen og et farverigt tørklæde om halsen. Åh. 

Det er mit sted. Så fuldstændig obligatorisk, at det ikke har ændret sig i mine 22 leveår. Selv den yderst genkendelige duft af støv og bøger virker obligatorisk. Og det hvide kommunelys, der nærmest skriger fra de altid ubehagelige lysstofrør. Og stilheden. Den øredøvende stilhed, der altid er på et kommunebibliotek. Man skal fandme kunne høre sine egne tanker. Tak.

Og sådan er det. Og sådan bliver det ved med at være.

Og det bedste ved det hele. Det er frit. Sådan kvit og frit. 0 kroner. Og du kan få alle de bøger med hjem, du vil! Du kan få Tolstoj og Bibelen, Koranen eller Harry Potter. Den nyeste cd med dit nyeste favorit-indieband. Du kan læse alt det Anders And, du vil. Få alle historierne om Mickey og Fedtmule og resten af Andeby. Du kan læse det nye Euroman, det nye Elle. Du kan få modetips hurtigere end i det centrale Williamsburg.

Jeg har et hjørne på Sydhavnens Bibliotek. Det er hjørnet mellem poesien og drama. Lige over for erotiske noveller og hylderne med forfattere, hvis efternavn starter med R. Her kan jeg sidde i timevis. I den obligatoriske blå biblioteksstol. Hvis jeg rækker hånden til højre, læser jeg Strunge. Til venstre finder jeg et skuespil af Sartre. Læner jeg hånden frem, får jeg måske en blanding af blid porno fra 70’erne og Salman Rushdies De Sataniske Vers.

Der danses i mit sind, hver gang jeg går igennem hyldemeterne. Det er meditation med tankerne på flugt fra hverdagens utallige grimmasser. Så jeg åbner en bog og åbner for en verden, der kun findes på hjørnet af Wagnersvej og Thomas Koppels Allé. Åh.

// Mads Thunestvedt

Hvor: Wagnersvej 19, 2450 København SV.

Hvornår: Mandag til fredag kl. 10-17.

Mønt: Det er frit. Sådan kvit og frit. 0 kroner.