Skuespilhusets mole

ida-hoeeberg-madsen-skuespilshusets-mole

SKUESPILSHUSETS MOLE //Foto: Ida Høeberg Madsen

 

Udenfor ved Skuespilhuset er der den smukkeste udsigt. Og når tiden står stille, og det pludselig går op for dig, at du har siddet hele natten og kigget ud over vandet, så ved du, at du har haft en oplevelse, som du aldrig vil glemme.

”Niller, jeg har 117 ting, jeg skal nå, før her ser afslappet ud,” siger mor-Lizzie i Den eneste ene. Mange af Københavns steder har anstrengt sig på den samme Lizzie-febrilske måde for at få den helt rigtige, hyggelige dagligdagsstuestemning ind i barerne, caféerne, restauranterne og bodegaerne.

Her på VINK har vi sat en ære i at udbrede vores steder til alle vores læsere, for at du kan blive inspireret til at udforske de mere eller mindre hemmelige skatte, som København gemmer på. De fleste af disse steder har det tilfælles, at rammerne er sat af andre mennesker. Nogle har allerede bestemt for dig, hvordan stedet skal være udsmykket, og derigennem forsøgt at præge stemningen. Der findes masser af steder i København, hvor du næsten er garanteret en god oplevelse i stearinlysets skær, rundt om det patinerede plankebord med tilhørende forskelligartede teaktræstole, særlige udvalgte loppefund og et udstoppet dyr som vægudsmykning. Mmm – hvor er det bare afslappet, helt tilfældigt og henkastet lækkert.

I virkeligheden behøver vi slet ikke al det stimuli, for at få en god aften. Nogle gange er alt, der skal til, en sixpack, en pizza og et helt tilfældigt sted. For København emmer af rum, der ikke kræver mange elementer for, at det kan blive til et helt uforglemmeligt sted. Det eneste, som det minimum kræver, er godt selskab, og så vil din aften blive til en oplevelse, du sent vil glemme.

Jeg ved det. For jeg har prøvet det en sommeraften i juli, hvor solen stadig varmede efter en hel dag, hvor den havde stået højt på himmelen. Folk var glade, og i opløftet stemning bevægede de sig ud i Københavns natteliv med deres sommerglød i kinderne. Jeg mødtes med en god ven. Sådan en ven, som skulle vise sig at være af den slags, der kan få tiden til at stå stille. Vi havde ingen planer, så vi købte en sixpack og en pizza hos PZ Nordic i Gothersgade og bevægede os ud for at finde et spot i solen. Vi bevægede os mod Amalienborg, gik igennem Amaliehaven, og til sidst havnede vi på molen ude foran Skuespilhuset. Her kunne vi sidde med benene ud over kanten og spejle os i vandet med pizzaen og øllene imellem os. Vi delte vores livsfilosofier og lommefilosofier og mindedes tilbage til dengang, hvor vi gik i gymnasiet, og alt var meget mindre alvorligt. Mindre voksent. Vi kiggede på menneskerne, som gik forbi, og talte om, hvad de mon var for nogle typer. Havde de mon børn? Og et rigtig voksenjob? Og hvorfor gik de her lige nu?

Solen gik ned, mørket brød frem, og molen blev langsomt tom for mennesker. Larmende tom. Lyden af storbyen var blevet reduceret til baggrundsstøj, og dér i mørket udnyttede vi chancen til at danse rundt på hele pladsen om Skuespilhuset. Vi sang ud over vandet, som om ingen kunne høre os. Resten af timerne brugte vi på at citere samtlige sketcher og sange fra Det Brune Punktum, som nærmest fremstod meget sjovere i vores versioner, end de oprindeligt er. Men også kun næsten.

Her ved vandet, i hans selskab, føltes tiden, som om den stod stille. Det var kun solnedgangen og mørkets frembrud og den svindende sixpack, der indikerende, at timerne forsvandt. Og pludselig var hele natten gået. En aften og en nat, som aldrig skulle have været så lang. Noget ved stemningen dragede os, og vi blev ved med at hænge ud lige til den lyse morgen.

Nu sidder jeg her igen. På molen ved Skuespilhuset. Og hver gang jeg er her, tænker jeg på den aften og nat. Aftener på caféer og barer flyder oftest sammen og bliver viklet ind i hinanden i et stort virvar af minder. En aften på dit helt eget sted vil du aldrig glemme. Så gå ud i København med en ven. Nyd sommeren og sæt jer ned lige der, hvor I har lyst. Lige nu er sommernatten stadig en anelse mere kold end dengang i juli, men jeg føler, jeg kan mærke sommeren i luften, og jeg forsøger at forberede mig selv på mit livs sommer med en masse uforglemmelige oplevelser. Nu bryder lyset frem fra mørket, for om lidt står solen atter op.

/Kathrine Karlshøj

Hvor: Molen ved Skuespilhuset, Sankt Annæ Pl. 36, 1250 København. Eller dit helt eget sted.

Hvornår: Når det passer dig.

Hvorfor: Du skal finde dit eget sted, fordi byen emmer af uspoleret stemning, som du selv kan være med til at præge.

Mønt: Gratis.

Madglad og madstønnende madredaktør for VINKkbh, som elsker solbriller og god rødvin. Jeg er fraskilt og nyforelsket og arbejder som editor for Microsoft.