Palmen på Elmegade

palmen-paa-elmegade-louise-herrche-serup

PALMEN PÅ ELMEGADE //Foto: Louise Herrche Serup

 

Jeg kan føle mig så alene i denne korrekte, sundhedsfikserede verden, hvor børn helt ned i børnehaveklassen snakker med om kalorieindtag og sukkerfrie børnefødselsdage. En verden hvor en hønemor er blevet til en speltmor, og hvor vi i bedste sendetid sammen tager kampen op mod gluten og de ”ekstra” kilo på sidebenene ved at hoppe med på bølgen af ”5:2” og Low Carb High Fat-kure.

Jeg er dog ikke alene. Det bliver jeg bekræftet i, hver gang jeg træder indenfor i slikbutikken Palmen på Elmegade, for her findes der andre ligesom mig – helt almindelige københavnere med en sød tand for bland selv slik, i en arena der ikke er infiltreret af Fitness World-reklamer og stenalderkost.

I en netop udkommet e-bog fra forlaget Zetland bliver jeg også på videnskabelig vis bekræftet i min tese, og efter mange års feltarbejde er konklusionen klar; trods slankekure og økologi, så elsker vi danskere slik.

Faktisk elsker vi slik så meget, at vi med et forbrug på 8,18 kg slik pr indbygger om året – eksklusiv chokolade og tyggegummi – kun ligger bag Finland, der har indtaget førstepladsen som den mest slikspisende nation med 8,33 kg slik pr indbygger pr år i verden. Men frygt ej! Der er ikke langt op til den eftertragtede førsteplads. Opgørelsen viser nemlig også, at der sandsynligvis kommer en stigning af danskernes slikforbrug og at vi i 2018 spiser så meget slik – 8,51 kg pr person for at være helt præcis – at vi vælter Finland af pinden og kan læne os selvsikre og slikmætte tilbage i lænestolen og fejre,  at vi er den mest slikspisende nation i verden.

Guilty as charged 

Som madskribent på matriklen føler jeg, at jeg har et vist ansvar for det jeg spiser og skriver om. Desværre er det bare ikke altid, at det er den økologiske fairtrade chokolade på 80 %, eller Bülows gourmetlakridser, der kan pleje min last for søde sager. Nogle gange skal jeg helt derud, hvor jeg ikke længere kan bunde, og hvor e-numre og tilsætningsstoffer står i kø for at komme ind i munden. Derud hvor al fornuft og viden om sundhed, kvalitet og sukkerets skadelige virke går helt af fløjten. Derud hvor jeg bare skal forbi Palmen.

Palmen er muligvis Københavns bedste slikbutik og med en Facebookside, som måske er den mest søgeoptimerede side på Google på ordet ”slik”, er der ingen tvivl om, at de mener serious business. I Palmen er der plads til alt det, der er forbudt, og man må gerne være med i hulen.  Her er ingen hævede øjenbryn eller hvisken bag din ryg, hvad enten du vælger at fylde din bland-selv slikpose med pariserlinser eller en pizza lavet af slik. I Palmen er der plads nok til, at du kan forkøbe dig i sådan en grad, at de kvitterer med en lilla plastikpose, som er til dig, der har købt slik på over et kilo.

Palmen er det sted, jeg kan slå mig løs, når jeg har brug for et afbræk i vores ellers korrekte og kontrollerede hverdag, jeg sammen med mange andre bevæger mig i – med økologi, spelt mødre, sunde vaner og løbeture. I Palmen er der plads til at skeje ud – og lad det forblive sådan.

/Emma Cox

Hvor: Elmegade 5, 2200 København N

Hvornår: Hverdag fra 10.30-23

Hvorfor: You know why!

Mønt: 100 gram for 8,95 kr.