Nokken

cory-benford-brown-nokken

NOKKEN //Foto: Cory Benford-Brown

 

Har du ligesom jeg engang imellem brug for et øjebliks stilstand midt i byens omfavnende kaos? Så pak en god bog, en termokande med varm kaffe, og grib cyklen; du skal med mig ud til Nokken.

Jeg er en af dem, som er flyttet til København fra det golde Sønderjylland. Det var hårdt på mange måder. Jeg var ensom, jeg kendte ikke de strenge regler på cykelstierne, og jeg følte mig lidt væltet midt i byens uro. Det meste gik dog over, da jeg fandt en lejlighed, hvori jeg skabte mit eget hjem og min egen tryghed. Men en af de ting, som jeg aldrig helt har vænnet mig til, er, at der altid er noget at lave. Der er altid noget, man bør lave. Kulturelle tilbud såsom madarrangementer,  koncerter, loppemarkeder og oplæsninger. Man bør jo udnytte dem. Tilbuddene. Men jeg kan ikke altid følge med, og så føler jeg, at jeg ikke helt slår til på den storbyagtige hvor-er-vi-kulturelle måde. I Aabenraa, hvor jeg kommer fra, var den slags ikke et problem. Så en gang imellem, når jeg har brug for en pause fra byen, larmen, den højtbølgende kultur og alle de vrede cyklister på de lidt for smalle cykelstier, så tager jeg ud til Nokken.

Nokken ligger i forlængelse af Islands Brygge. Hvis man fortsætter ned ad Bryggen og passerer alle de imponerende hoteller, vil man til sidst møde en væg fuld af farvestrålende postkasser. Nu er du her næsten. Ved Nokken ligger nemlig en lille kolonihaveforening, som ejer disse postkasser. De sætter pris på ro og fred, så bevæg dig stille forbi, og du vil nu møde et syn af noget så smukt og alt for lidt værdsat: næsten ingenting. Nokken er en lille, urørt og næsten nøgen oase i Københavns hektiske byliv. Her er træer, små stier, højt græs og vand. Hvis du er heldig, finder du en bænk, du kan sidde på.

De gange, jeg har søgt tilflugt fra tilværelsen i Nokkens knæhøje, kildende græs, har det været med en god veninde under armen eller en bog i hånden. Du kan gå på eventyr på de små anlagte stier eller måske lave dine egne. Du kan sidde nede ved vandet og se på de arkitektoniske lejlighedskomplekser på den anden side af bredden, men du kan også bare være der uden rigtigt at gøre så meget andet. Bare sidde og være lidt til, midt i ingenting. Det er vigtigt at trække stikket ud og flygte lidt, også selvom man flygter fra sit eget liv. Det kan være kvælende med kaffeaftaler, fitnesshold og middage, så husk at vælge dig selv til og alle de andre fra. Bare en gang imellem i hvert fald.

Ligesom en af mine allernærmeste veninder introducerede mig for dette lille paradis, vil jeg nu invitere dig med. Jeg håber, du vil dele din oplevelse med nogle, men også, at du vil udnytte muligheden helt for dig selv.

// Line Stibinsky

Hvor: Nokken Hovedgaden, 2300 København S

Hvornår: Når du får brug for lidt ro

Hvorfor: Fordi du trænger til det

Mønt: Nul og niks

Madredaktør med hang til gin, snackpølser og store følelser. Skriver meget poesi og squatter tungt. Har lært at elske koriander. Har ikke lært at elske østers.