Medicinsk Museion

Medicinsk Museion

Foto: Medicinsk Museion

På Medicinsk Museion forarges og stødes jeg over menneskets egen historie. Dette er stedet, hvor min humanistiske hjerne for alvor bliver sat på arbejde, men samtidig et sted, som fornøjer mit videnshungrende hjerte. Velkommen til lægevidenskabens verden – her studeres mennesker på en helt anden måde, end jeg er vant til.

 

Jeg er fuldblodshumanist. Jeg studerer dansk på Københavns Universitet, og jeg køber minimum et par bøger om måneden – både prosa og lyrik. Det er ikke kun mit studie og mine interesser, der er humanistiske, men også mit livssyn. Alligevel er der er sted i byen, så langt fra mit humanistiske hoved som muligt, der har vundet mit hjerte. Et lille sted der både fryder og forarger mig. Tag den lange tur ned af Bredgade, hvorefter du vil ende i nummer 62. Her finder du Medicinsk Museion, og når du først har besøgt denne hule én gang, vil du føle en sær blanding af taknemmelighed og afsky.

Medicinsk Museion er derfor selvsagt en forskningsinstitution i medicin og samtidig en museumssamling. Stedet åbnede officielt i 1907, og der er i dag samlet over 250.000 genstande på adressen. Når du træder ind i den fornemme bygning, der tidligere havde funktion som det Kongelige Kirurgiske Akademi, er du allerede på rejse i historien. Du skal nu gå igennem de smukke rum, blive forarget over gamle medicinske metoder, over tapning af blod mod forårskådhed, eller måske røg i endetarmen mod forstoppelse? De medicinske metoder var mange og det føles som et bizart folkeeventyr.

Du kan også stifte bekendtskab med den humorale krop, 1500-tallets kropforståelse. Tanken var, at kroppen bestod af fire kropsvæsker, der alle skulle være i balance for ikke at udløse sygdom. Lægen kunne enten tappe eller styrke en af væskerne for at kurere sygdom. Du kan også lære mere om fedme, psykiatri eller bakterier, du kan gå en tur på apoteket, eller du kan besøge det gamle auditorium. I auditoriet kan du sætte på dig på træbænken, mens du forestiller dig, at der ligger en opsprættet torso på bordet. Dengang, auditoriet blev brugt til undervisning, var det brændeovnsopvarmet, og derfor blev luften hurtigt tyk og tung af døde kroppe og cigaretrøg. Jeps, det var dengang, der blev røget i auditoriet. Rygning og sundhedsvidenskab gik hånd i hånd.

Medicinsk Museion er unikt og vigtigt. Min humanistiske hjerne forstår ikke altid det faglige aspekt. Jeg forstår dog fuldt ud den menneskelige rejse, som Medicinsk Museion samtidig præsenterer for gæsterne. Jeg får mavesmerter, når min guide fortæller om manden, der fik trukket en nyresten på størrelse med en knytnæve ud igennem urinrøret. Mine tænder og mit kranium hviner, når der bliver trådt på det pedaldrevne bor i tandlægestuen, 200 omdrejninger i minuttet – der er lang vej, før tanden er boret ud. Mit underliv kramper, når der fortælles om spædbørn taget med tang med modhager, og jeg har ikke engang født børn endnu. Det er ikke sted for sarte sjæle, men det er samtidig heller ikke sted, folk skal snydes fra at opleve. Hverken børn eller voksne.

Det bedste er, at stedet fornyer sig samtidig med, at deres udstillinger aldrig går af mode. I år åbnede en ny udstilling, og det skulle vise sig at blive den bedste, jeg hidtil har besøgt, langt overgået af malerier og alverdens billedkunst. Det indsamlede menneske er endnu mere markaber end resten af stedet, men samtidig også endnu mere fantastisk. Her konfronteres jeg med indsamlede knogler, fostre og organer, udstillet sirligt i spritglas og med beskrivelser og historie under hver genstand. Alt fra siamesiske tvillinger til rygsøjler med skelrose.

Du skal besøge Medicinsk Museion, fordi udstillingen er evergreen. Fordi du har mulighed for at bliver forarget og fascineret, og fordi den menneskelige krop er så spændende, men samtidig så frastødende for os.

//Anne-Sofie Bau Madsen

Hvor: Bredgade 62, 1260 København K.

Hvornår: Onsdag-torsdag kl. 12.00-16.00 & søndag 12.00-16.00.

Mønt: 50 kr. / 30 kr. for studerende og pensionister.

Bylivsredaktør med hang til Cava og tatoveringer. Har en skjult IT-dronning i maven og elsker når folk tænker anderledes end mig selv. Studerer journalistik og laver gerne overtræk for en ekstra rejse. Er dårlig til vinter men god til skaldyr.