Det Kongelige Biblioteks Have

DEt Kongelige Biblioteks Have. Kirstine Autzen.

//Foto: Kirstine Autzen

Livet er hektisk bag Borgens murer, hvor spin, forhandlinger og studeaftaler figurerer i et væk. Og uden for murerne løber københavnerne om kap med hinanden for at nå busserne og caféaftalerne. Men helt inde midtimellem Christiansborg og Det Kongelige Bibliotek findes een af Københavns roligste, grønne oaser, Bibliotekshaven.

Jeg var lige flyttet til København og Amager og gik jævnligt turer ind mod indre by. Både for at mærke stemningen og strømninger, men så sandelig også for at udforske den. Hvad kunne København egentlig? Kunne den mere end Strøget og Tivoli, eller var det bare det? Jeg blev dog hurtigt glædeligt overrasket. København viste sig at være grøn. Utallige parker med græsplæner og træer alle vegne, hvilket jeg ser som en af de charmerende ting ved vores hovedstad. Men som sagt; jeg gik jævnligt turer. Jeg gik over Christianshavn mod Christiansborg og hen mod ridebanen. Og henne bag Rigsarkivet fandt jeg en stille og rolig, havelignende park. Her var nærmest ingen mennesker til trods for solens skinnende varme og en temperatur, som nærmede sig de tredive.

Det viste sig at være Det Kongelige Biblioteks Have, også kendt som Bibliotekshaven. Haven blev anlagt for snart hundrede år siden, i 1920, af havearkitekt Jens Peder Andersen og slotsarkitekt Thorvald Jørgensen. Den er placeret oven på Christian d. IV’s tidligere krigshavn, og midt i haven findes den berømte statue af Søren Kierkegaard. Og rygtet siger, at Kierkegaards blik er rettet mod det sted i København, hvor hans tabte kærlighed og forlovede Regine Olsen boede.

Bibliotekshaven er ideelt placeret til en medbragt kop kaffe, som man kan nyde til lyden fra havens springvand, som blev opført i 1999. Designet er udført af billedhugger Mogens Møller, og monumentet blev skænket af Ny Carlsbergfonden til Det Kongelige Bibliotek i anledning af tilbygningen Den Sorte Diamant. Så har du brug for en rolig stund midt i det pulserende København, så stik snuden forbi Bibliotekshaven. Og hiv gerne vennerne med.

/Sune Reitz

Hvor: Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København K

Hvornår: Åben året rundt, kl. 6-22

Hvorfor: For stilheden i een af de københavnske oaser

Mønt: Gratis