J.C. Jacobsens Have

//Foto: Marianne Sigrid Bluhme Antonsen

VORES STEDER: Jeg troede, at jeg kendte København og dens hemmeligheder indtil den dag for seks år siden, hvor min veninde og daværende roomie havde noget, hun skulle vise mig.

 

Dengang

Året er 2011, det er sommer, og jeg er lige flyttet fra Nordvest til Vesterbro. Jeg sidder på altanen på fjerde sal. Med fronten mod solen og en bog i skødet sidder jeg og læser om den unge Werthers lidelser. På havebordet står der et glas hvid te med hindbærsmag. Sommeren er dejlig, og jeg har lige mødt en fantastisk fyr i sidste weekend. Livet er herligt, og jeg mærker forelskelsen banke på.

Min veninde vækker mig op af min drømmende tilstand, da hun spørger, om jeg ikke vil med ud at gå en tur. Hun har noget, hun gerne vil vise mig.
Jeg lukker bogen og bæller den efterhånden lunkne te i et par slurke.

Vi begiver os ud på Vesterbros gader, og min veninde sætter kurs mod Carlsberg Byen. Jeg tænker, at hun måske vil tage mig op til Søndermarken, da vi går op ad den lange brostensbelagte allé med de majestætiske elefanter tronende for enden.
Hun drejer af og fører os hen mod Café Elefanten i Dansehallerne. Hun fortæller, at vi ikke skal ind i caféen, og at vi er lige ved at være der. Jeg forundres og kan ikke regne ud, hvad det er, hun vil vise mig. Vi drejer højre om caféen ind ad en lille port, der fører os ind i J.C. Jacobsens have. I denne have går vi ad små stier, hvor der somme steder er lidt vildtvoksende træer og buske, mens der andre steder er mere ordnede forhold. Som vi går der, føler vi, at vi har det hele for os selv, og den pulserende storby glemmes for et kort øjeblik. Jeg er tryllebundet fra første blik.

Nu

Jeg glemmer aldrig min første gang i brygger og grundlægger af Carlsberg J.C. Jacobsens have. Den lille have, som dengang lå hengemt med få besøgende gæster. Jeg havde den ligesom for mig selv og de få andre, der kendte til den. Det var en oase væk fra storbyens larm og jag. Jeg kunne altid gemme mig lidt væk der i eventyrhaven.

J. C. Jacobsens have findes stadig og ligger samme sted, men nu er den blevet mere åben, så den kan integreres med de nye, omkringliggende bygninger. Haven benyttes derfor også af de mange nye beboere, som jeg må dele denne frodige oase med. Til trods for det stigende antal besøgende har haven stadig sin charme og er altid et besøg værd. Der er mange små stisystemer mellem de vildtvoksende træer og buske, som jeg lader mig forsvinde og opsluge i. Lige der opstår min ro, mit forsvindingspunkt.

Sjove fakta

  • C. Jacobsens Have er designet af landskabsgartneren Rudolph Rothe i 1847-48.
  • Det siges at J. C. Jacobsen har transporteret mange af havens planter og træer med hjem fra sine rejser i udlandet.
  • Haven var lukket i 160 år og åbnede for offentligheden i 2008.

/Marianne Sigrid Bluhme Antonsen

 

Hvor: J.C. Jacobsens Have, Pasteursvej, 1778 København V.

Hvornår: Alle dage, når det passer dig.

Hvorfor: Fordi det er Københavns mest romantiske grønne oase.

Mønt: Gratis.

Kunstskribent og studerende med forkærlighed og interesse for mennesker, kunst og katte.