Gilt

gilt-foto-holger-svend-anderson

GILT //Foto: Holger Svend Anderson

 

Hemmelig, hjemlig og hyggelig cocktailbar på Nørrebro. Gilt er garant for en god aften i byen.

Døren går op til den hule, min kammerat og jeg de sidste par timer har betegnet som vores andet hjem uden for hjemmet. Det er en helt almindelig hverdagsaften, og ind vælter to smilende piger, som hilser og vinker i vores retning. De kender tydeligvis vores nye ven bag baren, Peter-Emil Ruud Nordlund, barmanageren.

Baren hedder Gilt, og den er udover at være én af de ældste cocktailbarer i København også en af de steder, jeg allernødigst vil gå hjem fra. Pigerne ser ud til at have det på samme måde, og de bestiller farverige drinks i høje glas, før de sætter sig i en af sofaarrangementerne, som slænger sig langs væggene herinde. Tykke gardiner for vinduerne indvendigt og brædder udvendigt holder Nørrebro og vinterkulden udenfor stangen. Gilt gør ikke et stort nummer ud af sig selv, og fra gaden er der ikke nogle skilte eller neonbogstaver til at afsløre, at der er en bar på adressen. Hvis man ikke ved, at den er der, kan man nemt komme til gå forbi Gilt, og på den måde gå glip af en helt unik gå-i-byen oplevelse. Stemningen indenfor er speakeasy, cocktails’ne er stærke og vi glemmer hurtigt, at der er en verden uden for baren.
Menukortet er enkelt og lækkert med Gilts egne versioner af klassiske cocktails. Kortet følger årstiderne, og resultatet er et drinksudvalg, som overasker, ændrer og udvikler sig.
Sommer smager friskt af sommer og masser af frisk frugt, og vinter tager smag af de hjemmelavede sirupper og sammenkog, som Peter-Emil forbereder mellem vores bestillinger. Hvis man, som jeg, ikke er den store spiritusnørd, er der råd at hente på Gilt, og efter de første to drinks, en Rhumrunner og en Mexican på henholdsvis 7 og 5 centiliter, står Peter-Emil  klar med en anbefaling og en historie. Ved serveringen bliver vi mindet om, at vi – i tilfælde af, at vi ikke kan lide den – kan få en anden drink. Den service bliver ikke nødvendig, hverken nu eller senere på aftenen, og alle drinks sidder lige i skabet.
Aftenens sidste drink før lukketid minder mig om det triste faktum, at verden udenfor sjældent er på samme niveau som Gilt, hvad angår hygge.
På Gilt føler jeg mig i gode hænder, og det er jeg sikker på, at du også vil føle dig, hvis du kan finde det./Holger Svend Anderson

Hvor: Rantzausgade 39, 2200 København N

Hvornår: Tirsdag til torsdag 18-01, fredag til lørdag 18-02

Hvorfor: For hyggen og smagsløgene

Mønt: Drinks: 85-95 kroner, Øl: 35 kr.