Fuglene i Sydhavnen

/ Karin Skaarup

/ Karin Skaarup

Måske du var en af dem, der så forfærdet med, da videoen af den famøse ’Wall of Fame’ i Sydhavn blev revet ned, da den florerede på de sociale medier. Gamle og nye gadekunstværker blev enten vasket af muren eller brutalt ødelagt af en gravko. Hvor trist det end var og stadig er, bugner Sydhavn stadig af fantastiske værker. Selvom der er noget bekvemt i at samle alle værker på en væg, er det mindst lige så interessant at gå på opdagelse i byens afkroge for at finde skjulte perler af kunst.

En periode i mit liv kørte jeg ofte den samme tur fra Fisketorvet ned ad Vasbygade for derefter at dreje til venstre ned ad Sydhavnsgade. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg begyndte at lægge mærke til dem, men når jeg tænker tilbage, synes jeg altid, at de har været der. Jeg har altid kigget efter dem, og de har fungeret som mine faste holdepunkter på min hjemtur i et område, der kan være en anelse trist og skummelt på grund af byggeri eller industri. Jeg taler selvfølgelig om de graffitifugle, der har sneget sig ind på busstoppesteder eller op på murstensvægge.

Da jeg skulle i gang med denne artikel, talte jeg op hvor mange fugle, jeg kunne huske fra turen. Jeg talte til cirka 4. For at give et mere kvalificeret bud, besluttede jeg mig dog for at køre turen igen, og jeg tog min far med. Efter at have udpeget den første for ham; en hvid fugl på H.C. Ørstedsværket, var han straks med på skattejagten. Jeg kiggede automatisk efter de værker, jeg vidste var der, men min kære far (som jeg absolut ikke vil kalde en gadekunstelsker) fik øje på dem overalt. Det var mindst lige så interessant at se hans begejstring, når han fik øje på en fugl, som det var for mig at gense dem, jeg kendte i forvejen.

Nogle af fuglene er tydeligvis malet af samme kunstner, andre er helt unikke. Nogle er orange, nogle er røde. Nogle har tekst eller tags, andre er bare en ensom fugl. De gemmer sig på containere eller husmure. Nogle taler sammen mens andre spejder ud på forbipasserende, der får øje på dem. De er små farverige glædesspredere midt i beton og bilos.

Pudsigt er det, at jeg har forelsket mig i disse, eftersom jeg har en voldsom frygt for fugle. Jeg er træt af nærgående københavnerduer, der tror de ejer byens gader eller måger, der synes, at de skal klatte på min cykel. Men Sydhavnens graffitifugle er anderledes og ikke kun fordi, de ikke er levende. De gemmer sig bag stolper eller falder i et med en murstensvæg. De er absolut ikke nærgående, men leger gemmeleg med de travle københavnere. Jeg tror de nyder synet af den uendelige strøm af mennesker på cykler eller i biler med tomme blikke, på vej til eller fra arbejde. Pludselig er der sikkert et par øjne bag bilruden, der lyser op, når de får øje på de glade fugle. De minder dig om at smile til byen.

Jeg lærte engang, at der findes to typer byrum: dem der skabes af en eventuel arkitekt og dem, der får lov at vokse ud af byens naturlige liv og brug. Måske du kan fornemme mit foretrukne? Vi kan bruge nok så mange penge på skulpturer og gavlmalerier af etablerede kunstnere, men er det ikke mere interessant, når kunsten vokser op ad byens murer og skabes af byens brugere? Personligt har jeg svært ved at se det smukke i tags, men disse fugle er intelligente tags for mig.

Jeg læste på et tidspunkt, at disse fugle var et samarbejde mellem graffitikunstnere på tværs af landegrænser. Forskellige kunstnere fra Danmark og andre lande blev inviteret til at male disse fugle rundt omkring i København. Som det oftest er med gadekunst, er det dog sparsomme informationer, der findes om disse fugle. Det er derfor helt op til dig selv, hvad disse fugle skal betyde for dig. For mig er de et lille farverigt lyspunkt i København, der minder mig om at smile.

Fuglene gemmer sig ikke kun i Sydhavnen, dette er blot mit sted. Det kan være, du har din egen graffitifugl i baghaven, som jeg håber, du vil lægge mærke til nu.

/ Nanna Claudius Bergø

Hvor: Langs Vasbygade og Sydhavnsgade (overalt i Københavns kroge).

Hvornår: Når som helst, men gerne uden for myldretiden.

Hvorfor: De minder dig om at smile, og lader dig opdage skjulte afkroge af din by.

Mønt: Gratis.

Andre: Du kan tjekke instagramprofilen @thebirdsthebirds for flere fugle eller følge med på VINKs fuglejagt i Sydhavnen på vores instagramprofil @VINKkbh.