Frenchy

frency-mie-laurenberg

FRENCY //Foto: Mie Laurenberg

 

Min veninde og jeg bliver mødt af Thomas, da vi træder ind hos Frenchy. Et lille kælderrum på størrelse med et teenageværelse. Med alt hvad der er fransk – vin i rød, hvid og rosé på reolerne, farverig lemonade af den bedste franske slags. Kager, der ligner de, du får serveret i Frankrig med al deres mørke chokolade og finesse. Og så selvfølgelig trois couleurs. Jeg har boet et halvt år i Frankrig, mit hjerte banker for alt, hvad der er fransk, og jeg har det som om, jeg er hjemme igen.

”Der er plads til 26 på en god dag” siger Thomas og breder armene ud, smiler og byder min veninde og jeg velkommen. Det tager ikke så lang tid at fornemme, at Frenchy er et slags andet hjem for Thomas og hans bror, som også står bag baren og siger hej til mig. De har købt den ene part af caféen, som de ejer med en tredjemand. Selvom de begge stadig er studerende, har de alligevel fundet tiden, lysten og motivationen til at køre en café ved siden af. Deres far er franskmand, hvorfor deres forældre bor i Cannes – et sted, der om sommeren er et solparadis ved verdens smukkeste Middelhav, men også et sted, der i høj grad lever af servicebranchen. Det er derfor ikke helt tilfældigt, at det lige blev en af Københavns mest franske caféer, som de gav sig i kast med, og at servicebranchen falder dem begge let for.

Det kan man godt se. Det er ikke hvilken som helst café. Det er en café, der oser af velkommenhed, frankofil charme og så kan man hurtigt mærke, at ejerne bag altså virkelig gør sig umage for at skabe en netop fransk ånd i det lille stræde i indre København. Som gæst føler man sig velkommen, hjemme – og så bliver der taget kærlig hånd om een. Jeg tror, det har noget med rummets størrelse og det tvungne nærvær at gøre – det er en god ting Hvis man kan kere om sine gæster, så gør de det på Frenchy. Men jeg er ikke den eneste, der har den opfattelse. I 2013 blev Frenchy kåret som årets café af Politikkens IBYEN, og den er også en af de 10 caféer, som deres læsere helst ville læse om på deres side i 2013.

Endelig sætter min veninde og jeg sætter os ved et lille bord ved vinduet. Vi får serveret kølig hvidvin og rosé. Endda en rosé fra Aix-en-Provence, som jeg skal besøge til sommer – en sydfransk, provencalsk perle. Med andre ord er det altså lækkerier, de serverer for deres gæster hos Frenchy, og alene vinen vil jeg gerne komme igen for at drikke. Vi bestiller begge to en quiche fra det simple menukort, som desuden kun rummer priser, jeg i min sparsomlige SU-tilværelse kan overskue. Især også fordi det bliver serveret på en måde, som min gamle, vestjyske far ville kalde ”nydeligt” – og så er det altså godt! På et solidt træskærebræt med en grøn salat med vinaigrette i bedste franske stil, hvor der (heldigvis) ikke er sparet på hvidløg, og hvor både min quiche og den tilhørende kartoffelmos damper af varme.

Thomas fortæller om et blandet klientel fra turister til studerende og gamle, frankofile pensionister, der har boet i Frankrig for 50 år siden. De tager på Frenchy for at spise brunch og mindes gamle dage, og de vil KUN vil betjenes på fransk! Han går frem og tilbage fra køkkenet, som man kan se ind i. Det er småt, og man har det lidt som om, Thomas er en god ven, der laver mad til én og varter op – afslappet, behageligt og hyggeligt. Han bager pandekager – crêpes, for det sælger de selvfølgelig også. Ud over croque monsieur, tartine og sandwich baguette. Alt det franske, et hjerte kan begære. Deres brunch er så populær, at de netop har lanceret et to go koncept, hvor man får brunch til to personer inklusive kaffe til 199 kroner. Så kan man gå ned til Gammel Strand og nyde udsigten over kære København med kanal, Thorvaldens Museum og Christiansborg. Det kan du godt få mig til at gøre på en sommerdag.

Inden vi siger tak og går ud i forsommeraftenen, lægger jeg mærke til, at der over døren til køkkenet står ”Les mots qu’on n’a pas dits sont les fleurs du silence!” – ordene, som man ikke har sagt er stilhedens blomster. Jeg føler mig ret overbevist om, at Frenchy nok også skal blomstre. Med caféens venlighed, franske charme og know how – både i forhold til mad og mennesker, ja, så kan jeg faktisk ikke forestille mig andet.

 

/Katrine Rosenbæk

Hvor: Hyskenstræde 16, kælderen – 1207 København K.

Hvornår: Tirsdag-lørdag: kl. 09:00-21:00. Søndag kl. 09:00-16:00. Mandag lukket.

Mønt: Alle frokostretter til 89 kroner, 159 kroner for deres charcuterie platte, 139 kroner for en brunch og 199 kroner for en brunch to go for to personer inklusive kaffe. Et glas, god, fransk vin til 42-50 kroner. Serverer også lemonade og kaffe ogsåvidere.