De røde veloursæder

VINK anbefaler tre af Københavns aller hyggeligste biografer. Listen er i IKKE prioriteret rækkefølge – vi elsker dem alle sammen lige højt ❤️

 

#1 – GLORIA BIOGRAF

gloria-nynne-thykier

GLORIA BIOGRAF // Fotograf: Nynne Thykier

 

I udkanten af den travle Rådhusplads gemmer sig Københavns mindste og hyggeligste biograf, Gloria. Biografen har formået af klemme sig ind mellem steakhungrende gæster på Jensens Bøfhus og de travle turister, der valfarter til og fra Palace Hotel, og for førstegangsbesøgende kan det være en udfordring overhovedet at finde døren, der leder ind til de røde, velourbeklædte sæder.

Udadtil gør Gloria nemlig ikke noget stort nummer ud af sig selv; det var først efter renoveringen af biografen i 2010, at man fik byttet det slidte emaljeskilt ud med et stort, lysende neonskilt, der kunne guide de forvirrede biografgængere. Jeg håber, at du er en af de heldige, der finder glasdøren til biografparadiset, for inde bag gemmer sig nemlig alverdens herligheder, der kan få enhver filmelskers hjerte til at banke lidt hurtigere.

Gloria Biograf er et levn tilbage fra 1989, hvor man lukkede ABCinema, men valgte at holde D-salen åben for særarrangementer – det vi i dag bare kalder ”Salen”. Gloria slog dog først dørene op som selvstændig biograf i 1995. Med én enkelt sal, der kun kan rumme 106 gæster, er der derfor store forventninger til de titler, som biografen vælger at sætte på plakaten. Man forventer automatisk en ekstra særlig filmoplevelse, når man sætter sig til rette i Salen – og jeg er endnu ikke blevet skuffet.

Hos Gloria vises der film fra hele verden, og som en del af organisationen Europa Cinemas skal en bestemt procentdel af biografens filmrepertoire være af europæisk oprindelse. Det betyder, at man her kan møde fortællinger, der ikke altid er plads til i de større biografer. Du kan eksempelvis stifte bekendtskab med den jødiske kvinde Viviane og hendes kamp for skilsmisse i dramaet Gett, den unge svenske kvinde Ingrid, der pludselig mister synet i Blind eller historien om den unge Frances Ha, der ikke rigtig kan blive voksen.

Hos Gloria bliver man altid mødt af et personale, der har et stort kendskab til biografens filmrepertoire. Skulle man være i tvivl om, hvad man skal bevæge sig ind i mørket for at se, har personalet som en ekstra service hængt anmeldelser af de aktuelle film op i bedste handout-stil, så de er lige til snige med hjem i tasken.

Man behøver bestemt ikke være film-connoisseur for at besøge Gloria, og selvom mange ser stedet som en udpræget arthouse-biograf, så har den alligevel haft en række større publikumssucceser på plakaten, som eksempelvis Django Unchained, Amour, Force Majeure og Adeles Liv – Kaptiel 1 & 2. Hvad man dog aldrig vil møde hos Gloria er store amerikanske blockbuster-film eller lalleglade danske folkekomedier – og det er vi mange, der sætter pris på!

Skribent: Stine Ella Jørgensen

Hvor: Gloria Biograf & Café Rådhuspladsen 59, 1550 København V

Hvornår: Første film plejer at spille ca. kl. 12.00 og sidste visning er ca. kl. 19.30. Medmindre der afholdes særarrangementer.

Hvorfor: Det er Københavns hyggeligste biograf.

Mønt: 70-90 kr. for en billet.

 

#2 – VESTER VOV VOV

foto-nynne-thykier-vester-vov-vov

VESTER VOV VOV // Fotograf: Nynne Thykier

 

Byen, jeg er opvokset i, har én biograf. Den er stor, og du bliver mødt af enormt meget bland-selv-slik, når du altså har kæmpet dig forbi samtlige aktuelle filmkarakterer lavet i pap. Jeg husker særligt den kære Woody fra Toy Story, og andre gange var det Harry Potter og hans venner. Om biografen er decideret hyggelig, ved jeg nu ikke. Men jeg elskede det, og min far og jeg gik ofte i denne biograf sammen. Da min adresse pludseligt flyttedes til hovedstaden, foldede et nyt kulturelt univers sig op for næsen af mig. Jeg fik et andet syn på, hvad det vil sige at være i biograf, for det er mere end blot en filmoplevelse. Jeg har sidenhen tilbragt mange aftener hos det store lærred i både Empire Bio, Palads, Grand Teatret, Dagmar, Park Bio og CinemaxX. Men én særlig biograf falder mig ind, når jeg grubler over udvalget i København. Navnet er noget så fantastisk som Vester Vov Vovopkaldt efter en klassisk, dansk stumfilm fra 1927. Jeg vil nu tage dig med en tur i Vesterbros cafébiograf, som alle bør kende.

 

Jeg bliver mødt af et yndigt glasloft, en charmerende svalegang, rødt- og hvidternet gulv og et behageligt, dog ukendt musikvalg. Langarmede, grønne planter slænger sig ned fra svalegangen. Det ene hjørne er indrettet med sofaer og farverige brætspil – et hjemligt og hyggeligt spillehjørne. Resten af rummet lugter af fransk café, og en yndig lille bar er betjent af en venlig, lyshåret pige med grøn skjorte, pandehår og øl-forstand. Jeg får lov til at smage intet mindre end tre forskellige øl, da jeg ikke helt kan beslutte mig for, hvad der skal nydes under forestillingen. Min kæreste og jeg er stort set de eneste herinde denne søndag aften, og måske er det derfor, vi får en ekstraordinær betjening. Måske er det bare sådan, de er hos Vester Vov Vov.

Du skal ikke tage derind, hvis du kræver popcorn og Coca Cola i papkrus, for deres snackudvalg er en anelse utraditionelt. Vester Vov Vov tror på kvalitet frem for kvantitet. I stedet for det sædvanlige bland-selv-slik kan du købe dig fattig i White Russians, caffe latter, fine chokolader, Hansens-is eller deres brede udvalg af øl, vin samt ikke-alkoholiske saftdrikke i smukke flasker. Efter at have smagt på øllene køber jeg mig en Hoegaarden fra det belgiske, og vi falder begge for nogle fine, gule metalæsker med lakridser i (mest på grund af æsken, tror jeg). Vi køber begge sådan en og betragter væggen med filmplakater til højre for baren. Vester Vov Vov byder på skæve og smalle film på mange sprog, og flere af plakaterne er helt nye for mit øje. Desuden er der ofte mulighed for at se nogle af de film, som er udgået i andre store biografer. Jeg tænker tilbage på den dag, jeg var her for første gang.

Med en beliggenhed et stenkast fra Vesterbrogade, i en sidegade hertil og omringet af brosten, gemmer sig denne skjulte skat. En dag gik vi ind og købte billetter til den første og den bedste tilfældige film, købte en flaske rødvin og spillede spil i sofahjørnet indtil filmen gik i gang. Filmen var vildt god, og det var sjovt ingen forventninger at have.

Biografens beskedne sale, små lærreder, de enormt behagelige læn-tilbage-sæder og det faktum, at du må medbringe dit vinglas i salen, fuldender hele biografoplevelsen. Kom altså gerne i god tid, så du kan kombinere din filmoplevelse med café-hygge og afslappet atmosfære. Der er tilmed mulighed for at sidde udenfor i solen og nyde en kold øl inden. Det kan også anbefales at lave en drop-in og se en tilfældig film med et glas rødvin i hånden og en kær ved din side. Læn dig så godt tilbage og nyd en biograf, der kræser for sine gæster og skiller sig ud i mængden.

Skribent: Stine Astrup Saugmann

Hvor: Absalonsgade 5, 1658 København V.

Hvornår: Mandag til fredag kl. 13.30-22, lørdag og søndag kl. 11.30-22.

Mønt: Studierabat hvis du kommer inden kl. 18.

#3 – GRAND TEATRET

grand-teatret-kim-granli-1-1

GRAND TEATERET // Kim Granli

 

Grand Teatret står for mig som noget magisk.

Med undtagelse af den lørdag aften jeg som tiårig trådte ud af biografsalen, bjergtaget efter at have været på eventyrtur med Polarekspressen, og den nyfaldne sne indhyllede byen i hvid magi, som om filmens fortryllelse ikke var hævet helt endnu, har mine bedste filmoplevelser fundet sted i teatret på Mikkel Bryggers Gade. Og har gerne været i mit eget selskab.

Tidligst husker jeg, hvordan det emmede af noget ubestemmeligt uopdaget at købe en enkelt billet til en formiddagsforestilling af Her. At blive anvist en plads i en af kældersalene og sidde sammen med de andre formiddagsgængere, mens jeg masede rundt med mit overtøj og ikke vidste, hvor jeg skulle kigge hen. At mærke lærredet tryllebinde mit blik, mens lyserøde bølger strømmede over mig.

At føle mig blive indviet i en hemmelig klub.

Det var næsten ødselt at starte dagen ud på den måde, når København led i sin flade februargråhed udenfor. Det var en luksus, jeg dengang vægrede en smule ved at unde mig selv, fordi jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle tage imod den, men som nu står som den ultimative, u-undskyldende selvforkælelse.

Sidst jeg var i Grand var en tidlig onsdag eftermiddag i februar for at se Youth. Billetpigen solgte mig en billet midtfor på den række, hvor, som hun bemærkede, sæderne kunne lænes tilbage. Det var næsten for meget.

Efter at have købt en kop kolbekaffe til at skylle min medbragte ostemad ned med, fandt jeg en plads langs en af biografcaféens bespejlede vægge. Et bord til to, min ostemad og jeg. Resten af caféen var tætpakket, ganske tydeligt udelukkende af pensionister og en enkelt ung ledsagerske. Nogle for at se Himlen over Havana eller Kollektivet, andre for som jeg at se Youth, tro det eller ej.

Inde på sal tres plyssede sæder sad mine medpublikummere, 40 pensionister, og jeg og lod os rive med. Til højre for mig sad en herre, der noget så ejendommeligt grinte gennem næsen og brummede ganske sagte. Til venstre for mig sad to ældre damer, hvis latter undertiden mindede om forstummede hvin. Selv lo jeg ubekymret. Hvordan kunne jeg lade være.

Og da filmen var slut, summede jeg af velvære.

For en tur i netop Grand Teatret er en oplevelse, der starter, inden filmmagien laver sine krumspring over lærredet, selv inden jeg har min billet i hænde eller overhovedet er trådt inden døre.

Det er følelsen af at digte med og digte til. Altid at huske teatrets hall henlagt i et mere glødende lys end egentligt. At bilde sig ind at kunne fornemme en rungen af hundrede års biograflatter. At lade sig henrykke som en førstegangsbiografgænger. At det gamle kan bestå og magien med.

Af fordums glans.

I Grand Teatret bliver biografen magisk igen.

 

Skribent: Christine Melau Risager

 

Hvor: Mikkel Bryggers Gade 8, 1460 København K.

Hvornår: Udelukkende på forestillingernes præmisser. Billetsalg og café åbner senest kl. 11 og holder sig vågne til hhv. 21.30 og 22.30. Tjek teatrets hjemmeside.

Hvorfor: Fordi film ikke bare skal ses i biografen, men i den bedste biograf.

Mønt: Gennemsnitligt 80 kr. for en biografbillet købt ved skranken.