Cinematekets bibliotek og billedarkiv

cinematekets-bibliotek-og-arkiv-mathilde-wendelboe

CINEMATEKETS BIBLIOTEK OG ARKIV //Foto: Mathilde Wendelboe

 

Kærester, dates, venner og veninder – forhold, der per definition er komplicerede, og som til evig tid går op og ned. Personligt er min eneste trofaste ledsager det igangværende semesters murstens-tykke kompendier og million-dollar grundbøger. Faktisk er der ingen i hele verden, jeg bruger mere tid sammen med.
Det er dog med dette forhold som med alle andre: Det er ganske kompliceret, og til tider er det, som om vi (bogstaveligt talt) ikke taler samme sprog. Flere gange har jeg i frustration været ved at opgive forholdet, men så opdagede jeg en lille inspirerende læsesal i hjertet af København…
Så tak skal det lyde herfra til Cinematekets bibliotek for gratis og effektiv parterapi.

Du kender sikkert godt Cinemateket: Det Danske Filminstituts hus, der promoverer eksperimenterende filmkunst fra ind-og udland og afholder en række filmfestivaler såsom  CPH PIX, Copenhagen Fashion Film og CPH:DOX.

Filmhuset ligger på Gothersgade og har det hele: Biograf,  videotek, shop, en restaurant med polerede vinglas, og så gemmer der sig også et helt enestående bibliotek – et bibliotek, der rummer én af verdens største og mest unikke samlinger af filmlitteratur og billeder.
Så selvom du sagtens kan sidde derhjemme med dine bøger uden store kontroverser, burde du nu alligevel kigge forbi. Det er nemlig lidt af en guldgrube, der gemmer sig på Cinematekets første sal. I hvert fald hvis du kan lide film.

På reolerne findes over 70.000 bøger om film samt et væld af både nye og gamle tidsskrifter. Du kan også gå på opdagelse i avisudklip, filmprogrammer, pressemateriale, kataloger, scrapbøger og noder. Det mest interessante er klart arkivet med upubliceret manuskriptmateriale og så selvfølgelig det helt vanvittigt store billedarkiv, for samlingen rummer nemlig mere end to millioner stills, portrætter og biografbilleder. Herudover finder du et væld af plakater fra danske og udenlandske film, og falder du over en lækker filmplakat eller et flot stilbillede, som måske kunne erstatte dit unikum af et IKEA-kunstværk, kan du for et overkommeligt beløb få lavet en reproduktion på fotopapir eller som plakatoptryk.

Så hvis du har brug for nye læseomgivelser eller bare er vild med film og filmkunst, skal du helt sikkert smutte forbi Cinematekets bibliotek og -i faktisk forstand – få ny inspiration med hjem. Alle  kan nemlig blive oprettet som låner og, hey, sådan scorer man da også lige en lækker (midlertidig) coffee table book uden at investere en kvart månedsløn i glanspapir.

Hvor: Gothersgade 55, 1. sal 1123 København K

Hvornår: Mandag: Lukket Tirsdag: 12:00-19:00 Onsdag/torsdag: 12:00-17:00 Fredag: 12:00-16:00

Mønt: Gratis