Christianshavns Vold

// Foto: Anna T. Huynh

 

De høje murstensbygninger står trofast langs Amagerbrogade og skaber en tryg, krammende fornemmelse, som jeg bevæger mig ud af den befærdede gade. Men når jeg rammer Christmas Møllers Plads, slipper husene taget på mig, og byen får bredde vidder. København ånder pludselig op her, hvor Amager og Christianshavn skiller sig ad.

Opdelt af hektiske Torvegade, ligger Christianshavns Vold og skaber et lille åndehul midt i byens asfalt og bilos. På begge sider af gaden ligger blikstille søer omkranset af små, snoede stier. På stierne vrimler det med løbere og hundeluftere, og på de grønne bænke sidder mennesker indpakket i uld og nyder vintersolen. Men fordi stierne konstant snor sig, opstår der hurtigt en følelse af at være helt alene midt i den kontrollerede natur. Små ujævne trapper lokker dig på opdagelse væk fra stiernes labyrintiske system og fører til nye niveauer og hemmelige kroge på Volden, der synes ikke at have en ende.

Voldens endeløshed lader mig forsvinde væk fra byen, der alligevel ikke kan lade være med at gøre opmærksom på sig selv, som når spiret fra Vor Frelser kirke skyder op blandt træernes kroner, eller en sirene skærer gennem den idylliske stilhed. Men byens konstante summen udenfor skaber også en tryghed, mens jeg tuller rundt og betragter Christianias finurlige huse på den anden side af bredden, de nuttede andefamilier i søen og små kroge fulde af nostalgi.

Volden opbevarer utallige barndomsminder om søndagsture med enten flyverdragt og bobslæde eller favnen fuld af gammelt brød til ænderne. Jeg præsterede altid at spise halvdelen af det knastørre brød, inden vi var nået ned til Voldens fugle. I dag befaler store skilte, at fuglene ikke må fodres, men svævebanen eksisterer stadig oppe på toppen, hvor legepladsen huserer. Børnenes hvin vidner om, at den stadig er garanti for sus maven.

Jeg læste et sted på nettet, at Voldens oprindelige formål var at beskytte København imod angreb fra Amager. Nogle vil måske mene, at Volden stadig tjener dette formål. Men for mig beskytter de gamle volde mig fra byens hektiske liv og utallige forpligtigelser, for her bliver jeg hvirvlet ind i barndommens labyrintiske nostalgi.

 

Hvor: Christianshavns Voldgade 54, 1424 København K
Hvornår: Altid – både når solen bager tungt, og når sneen har malet voldens bakker hvide
Hvorfor: Når du trænger til et åndehul i byens beton
Mønt: Gratis