Café Ellebo

andrea-sigaard-cafe-ellebo

CAFÈ ELLEBO //Foto: Andrea Sigaard

 

I Københavns sydvestkvarter ligger en bodega. En fuldstændig normalt udseende bodega med den svedende Tuborg-mand, det obligatoriske Tuborg-skilt og den totalt uindbydende bodegafacade, der hører lige netop bodegaer til. Forestil dig tilrøgede nikotinfarvede brunlige vinduesruder, med grønlig 70’er-tapetmaling, malet på en typisk 2-etagers almen boligbebyggelse, fra dengang far var barn, og bedstefar dansede jive og jitterbug. Sådan tager Café Ellebo sig ud.

Når man går fra Sjælør Station lidt længere oppe ad gaden, er man aldrig i tvivl om, at det er en bodega, som ligger på hjørnet mellem Sjælør Boulevard og P. Knudsens Gade. En bodega med alt, hvad det indebærer af slidte dartskiver og et billardbord med skæve kanter og spirituspletter på græsdugen. En bodega med stamkunder, med stamstole og stambestillinger. Med hof og gulddamer i køleskuffen og en vært med et falkeblik, der kontrollerer bodegaens sekskantede lokale med erfaren snilde. Og det er netop sådan et sted, hvor der står en vært bag disken i stedet for en tjener. Du bliver værtsat i stedet for tjent.

Og for at det ikke skal være løgn, står der sorte glasaskebægre på hvert et lille træbord, så gæsterne ikke skal fore sig med jakker af canadiske gæs for at tænde deres Cecil. De kan til gengæld hænge frakkerne på stumtjeneren og summe ind i mængden af betroede venner. Der er ikke langt fra Sjælør Boulevard til D’Angleterre.

Og du bliver ikke set ned på, hvis du sætter dig alene med benene på kors og nyder en cigaret. Her kan alle og enhver komme. Selv dem med slidte nerver og alkoholiske mønstre. Med desperate hjerter eller desperate ægtefæller. Med ufortalte oplevelser og genfortalte røvere. Her sidder Villy Vatpik og Karsten Kriminel og sniksnakker, mens de flirter med Patricia Pat og Birgit Bedstemor.

Ja, selv alle gymnasieentusiasterne fra Sankt Annæ Gymnasium kommer der i ny og næ. Og gymnasieskraldet fra Københavns Åbne drikker deres julebajere der. Jeg sad der selv i de tre år, jeg gik på Det Åbne. Jeg sad der i frikvartererne, efter skole og inden fodboldtræning tirsdag og torsdag. Jeg tog piger på date på bodegaen, jeg kyssede dem også her. Brugte altid de første og sidste SU-penge på kolde grønne og velsmagende Classic’ereJeg havde sågar mit eget stambord, måske endda min egen stol, yderst til venstre.

Og jeg har uden tvivl rekorden for flest skæve i skomager på denne sydhavnsbodega.

”Ja. Hvad fanden skal vi alle sammen gøre uden denne Café Ellebo på hjørnet af Sjælør Boulevard og P. Knudsengade?” 

// Mads Thunestvedt

Hvor: Sjælør Boulevard 49, 2450 København SV