Ugens udvalgte: Riverbed, Kapgang og avocadomadder

I sommer rejste jeg i Sydfrankrig, langs verdens smukkeste Côté d’azur, min yndlingskyst, og jeg mødte så mange forskellige, fantastiske mennesker. De, jeg mødte, som havde været i Danmark, navnlig København, var oftest usandsynligt begejstrede – de elskede alt, hvad de havde oplevet her: Velfærden, cykelstierne, barernes åbningstider.

Nyhavns idylliske, miniput-farvelade-huse, de adskillige caféers venlige kaffeafslapning plus betjening og her allermest af alt: Hyggen. De elskede hyggen, og de havde lys i øjnene, når de fortalte mig om dette fantastiske fænomen, de havde oplevet i vores lille land. Hyggen. Det gik op for mig, at det lige præcis er dét, vi danskere kan. Og eftersom dagen i dag er efterårets første dag, himlen allerede er faretruende mørkeblå kl. 20, og vi skal til at spise rødbeder i stedet for jordbær, er ugens udvalgte i denne uge mest af alt hyggelig.

 

Olafur Eliassons Riverbed på Louisiana – en virkelighedsmaskine
Det har været svært at bladre igennem en kultursektion de sidste par uger uden at læse noget om Louisiana og Olafur Eliasson. Kunstneren, som står bag Aarhus Kunstmuseums, ARoS’ Your Rainbow Panorama, er aktuel med en soloudstilling på mit danske yndlingsmuseum, Louisiana. Og jeg har faktisk allerlettest ved at beskrive, hvad Riverbed er ved at henvise til det her billede: 


Olafur Eliasson – Riverbed. Installationshot: Riverbed, 2014. //Foto: Anders Sune Berg. Credit: Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

Hele Louisianas sydfløj er, som du kan se, blevet fyldt op af islandske sten, som udgør Riverbed. Meningen er, at du skal gå på den, og på den måde er det et værk, der virkelig ønsker at integrere sin beskuer og udvide vores opfattelse af, hvad en kunstinstallation kan være, og hvad et museum kan rumme. Olafur Eliasson kalder det selv for en virkelighedsmaskine. ?Tag din sødeste ven under armen i toget derop, nyd en kaffe i Louisianas hyggelige café, hvor du kan lade øjet fare over Øresund og oplev en af vor tids mest omdiskuterede kunstnere i imponerende udfoldelse. 

Hvor: Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk.
Hvornår:
Tirsdag-fredag: kl. 11.00-22.00. Lørdag-søndag + helligdage: kl. 11.00-18.00.
Portemonnæ:
Voksen: 110 kroner. Studerende: 95 kroner. Eller et Klub27-kort, hvis du er mellem 18 og 27 år til 127 kroner.

Kapgang – Sønder Omme i forelskelse og sorg anno 1976
Måske har du set To Verdener og Drømmen, som er instrueret af den danske instruktør Niels Arden Oplev. Det er ved at være nogle år siden, men nu er han aktuel igen med Kapgang, som finder sted i den jyske by, Sønder Omme i 1976 og handler om den teenage-pubertære dreng, Martin, som mister sin mor. Jeg har ikke selv set filmen endnu, men jeg kan forstå, at den handler om sorgbearbejdelse blandet med førsteforelskelse, en lettere afstumpet farrolle og al det provinsielt-lækre, der kunne findes i det herrens år 1976. Den virker sjov, medrivende og charmerende på een og samme tid. Jeg skal i hvert fald forbi min yndlingsbiograf, Grand Teatret, og læne mig tilbage i et velourrødt sæde og glemme regnvejret i et par timer. Med blandt andre Anders W. Berthelsen, Sidse Babett-Knudsen og Pilou Asbæk på rollekortet bliver det vist ikke så svært.

//Trailer: Nordisk Film. 

HVOR: Grand Teatret, Mikkel Bryggers Gade 8, 1460 København K.
HVORNÅR: Fem daglige visninger, kl. 12.00, 14.20, 16.40, 19.00 samt 21.30.
PORTEMONNÆ: 65-85 kroner.

Atelier September – avocadomadder og udekontor med cappuccinokærlighed
Københavnernes cafékultur er noget af det, jeg elsker allermest ved københavnerne. Og på en eller anden måde formår vi at pakke os ind i adskillige lag jakker og frakker mod kulde og slud for at mødes på dem, når vejret lukker os inde. Jeg holder af at mødes med mine venner og veninder ude i byen, og jeg holder af at rykke mit kontor med mig ud. Atelier September har jeg udstillet i som en del af Jonas’ Julekort-projektet, men aldrig rigtig besøgt – og med mine frankofile færdigheder er det næsten pinligt. På deres Instagram kan jeg forstå, at de laver byens bedste avocadomad og også er dygtige til at lave en gedin morgenmadstallerknen. Jeg tror, de danner en hyggelig ramme om dit venindemøde eller din artikeltid, når det regner og blæser for meget udenfor. Jeg har tænkt mig at tage derind. Måske ses vi.


Smukke, smukke Atelier September. Her tror jeg sagtens, man kan sidde en eftermiddag lang. //Foto: Harpers Bazaar.

HVOR: Gothersgade 30, 1123 København K.
HVORNÅR: Mandag til lørdag klokken 08.00-18.00.

Jeg håber, de tre overstående ture kan give lidt hygge i en tid, hvor efteråret er ved at male sig over himmel og by. Husk din paraply, dit halstørklæde og dit store smil. Gå en tur, tænd et stearinlys og nyd, at rødbede og hokkaido er i sæson igen. Giv ekstra lange knus. Det er godt til hjerte og sind.

God uge. Vi ses til VINKs release på fredag i Dome of Visions, hvor vi skal nyde sødmekager fra Sweet Sneak og høre superkoncert med Quick Quick Obey. Dét glæder jeg mig til. Find eventet på Facebook her. Hvis du nysgerrig og ikke kan vente, kan du læse vores interview med Esben fra Quick Quick Obey her. Og du kan læse vores portræt af Dome of Visions med interview af stedets kunstneriske leder, Gry Worre Hallberg lige her

Kærlig hilsen, karma, kastanjer, knus – Katrine

// Forsidefoto: Olafur Eliasson – Riverbed. Installationshot. Model room, 2003. Foto: Anders Sune Berg. Credit: Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.