Vækst: Æstetikken i det uønskede

Overalt i byen kan man finde ukrudt, nedslidte boligblokke og graffiti. Kan den uønskede vækst i byrummet være æstetisk? Det har den visuelle kunster Anja Oxager fortolket gennem collager sammensat at fotografier, mos og skrald, der viser det smukke i det uønskede. 


Østerbrogade
Boligkomplekser, kondens og kalkpletter på vinduer, mosbrudte fliser, nedslidt væg med graffiti og fjernede elementer.

uoensketvaekstnummer2

 

 

Nørrebro Station
Betonbygning (Nørrebrobycenter), mos og nedfald, nedslidt væg, krakkelende maling, to silhuetter af gående personer.

uoensketvaekst3-1

 

Collagerne tager udgangspunkt i uønsket vækst i ellers kontrollerede og planlagte rum. Hvad der sker med væksterne, når de får lov at udfolde sig? Jeg satte mig for at undersøge om den uønskede vækst kan udtrykke noget æstetisk smukt.

Først satte jeg nogle regler op for mig selv, for at finde et sammenhængende udtryk i collagerne.

1. Udvælg steder i København hvor mange mennesker kommer forbi hver dag.
2. Tag udgangspunkt i betonbygninger, da de er en sjov kontrast i sit udtryk, goldt og kold udseende, men opsat for hurtigt at fremme population.
3. Fotografér alt i området, som er opstået af sig selv eller ved et tilfælde. Tekstur, ukrudt, mug, skrald, brud, splat osv.
4. Udvælg de fotografier, der spiller bedst sammen for hvert område, og brug dem til collagerne.
5. Fotografier klippes, strimles og samles til ny kontekst.

 

Om projektet:

VÆKST kan være så mange ting; vegetation, udvikling, vokseværk. Det er essentielt for al liv. For plantespiren i din altankasse og de kreative tilbud i byen. VÆKST kan ske i jorden, mellem mennesker. Eller i et værk. Det er processen mellem ingenting og alting. Gødning til dine gode idéer og grobunden for, at verdenen ser ud, som den gør i dag. VÆKST kan afføde millionsummer, stigende aktiekurser og glade dollargrin. Såvel som spirende kulturfællesskaber og en by i udvikling

Vi har ladet en grafiker, en illustrator og en fotograf fortolke temaet i hver deres soloprojekt.

I mit kunstneriske virker arbejder jeg med tegning, maler med akvarel, fotografere, trykker med serigrafi og laver collager. Derudover samler jeg på planter og muslinger.