BYEN VOKSER

Danmark er i konstant vækst, som skaber dynamik i vores hverdag og samfund.

Specielt København vokser med både mennesker og kulturer.

vink-blaagaardsgade-anna-huynh10

For over et år siden flyttede jeg til Nørrebro fra Odense. Jeg vidste ikke, at Nørrebro var den hippe og multikulturelle bydel, men det fandt jeg hurtigt ud af. Jeg, fynboen, kom med i Københavns væksthjul – og jeg følte mig hjemme i det.

 

På Indre Nørrebro finder du en gågade fyldt med glæde og smag til ganen fra øst og vest samt en hyggelig og varm atmosfære, der bryder med den kolde vinter. Blågårdsgade. Der finder du på samme tid nye trendy steder og gamle, intime af slagsen. Vækst handler ikke blot om at vokse, men også om at bibeholde de gode værdier og tillægge dem endnu flere.

 

Jeg fik en kort snak med de søde medarbejdere fra Harbo Bar og det nye spisested BlueTaco.

vink-blaagaardsgade-anna-huynh1

Harbo Bar har ligget der i syv år, og Marie har arbejdet der i et halvt år foruden at være flittig besøgende i området.

 

Hvad synes du, der er ændret her på Blågårdsgade?

– Der er kommet meget mere liv ude på gaden i kraft af, at der er udendørsservering, og der er åbnet flere caféer. Props har dog også ligget her længe, og så er der generelt kommet flere spisesteder.

 

Hvad kan du specielt lide ved at arbejde her?

– Det hele. For eksempel er vi så heldige at have en del stamkunder, som vi taler med. De sætter sig og arbejder, bruger stedet som hovedkontor. Det er også et godt mødested over en kop kaffe. Det synes jeg er meget hyggeligt at overvære. På gaden er der meget lokalliv, og vi har meget kontakt med vores naboer.

 

Har du et bud på fremtiden for Nørrebro?

– Jeg tror, at det forsætter som det er. Nørrebro er meget levende og dynamisk. Det går ikke i stå. Noget lukker, og noget nyt åbner. Så er der noget, som bliver permanent – som denne bar, de andre barer og grønthandlerne.

vink-blaagaardsgade-anna-huynh6

Lauras onkel er stifteren af BlueTaco, og hun elsker at arbejde i de farverige omgivelser.

 

BlueTaco er et nyt koncept. Hvordan har folk taget imod det?

– I februar/marts åbnede vi. Folk har taget rigtig godt imod stedet og kan lide det, vi laver. Efter sommeren har der specielt været gang i den. Undervejs har vi også lavet en masse pop-ups i Kødbyen og til madfestivaller, som har hjulpet vores branding godt.

 

Er placeringen på Blågårdsgade en del af planlægningen?

– Det kan godt være, at det er lidt planlagt, for det er et virkelig fedt sted. Vi har et fællesforhold på Blågårdsgade og en aftale med de andre barer om, at vi ikke sælger alkohol, men at folk kan tage maden over til de andre barer, og de kan bringe drikkevarer ind på vores café. Det er meget hyggeligt med sammenholdet og kontakten.

 

Hvor længe har du arbejdet her?

– Jeg har været her lige fra starten. Jeg har malet alt herinde, og vi har bygget alt selv, det er paller fra grønthandleren. Det er anderledes og farverigt, og vi vil gerne have at folk får følelsen af, at de er i Mexico, når de kommer herind. Vi taler alle sammen spansk, og musikken og maden er, som det skal være. Sådan skaber vi stemningen.

 

Hvem har opfundet de blå tacos?

– Min onkel er kok og har arbejdet i Mexico og Sydamerika. Han ved en masse om køkkenet. Så ligger vi også på Blågårdsgade, hvilket er meget sjovt med navnet, for vi bruger blå majs til at lave tacoskallerne og hedder Blue Tacos.

 

Sidste spørgsmål: Hvad synes du så atmosfæren her på gaden?

– En virkelig fed ting er, at der er plads til forskellige slags mennesker. Jeg ser f.eks. hipstere, rockede typer og folk med en anden baggrund, det er en af tingene, som jeg bedst kan lide. Det andet er, at vi har et godt fællesskab og kender og hjælper hinanden.

 

Efter hyggelige samtaler med Marie og Laura, kan jeg kun erkende mig enig i deres udsagn om Blågårdsgade og dens atmosfære. Der kommer nye steder til. Byen vokser og udvikler sig. Tilflyttere kommer fra diverse lande og studerende – som mig selv – flytter hertil. Vi elsker eksperimenterende genrer og forandringer til et bredere multikulturelt samfund som, jeg vil mene, København bygger sig hen imod.

vink-blaagaardsgade-anna-huynh2

vink-blaagaardsgade-anna-huynh3 Marie fra Harbo Bar

vink-blaagaardsgade-anna-huynh5

vink-blaagaardsgade-anna-huynh7

vink-blaagaardsgade-anna-huynh8Blå majs fra BlueTaco

 

Om projektet:

VÆKST kan være så mange ting; vegetation, udvikling, vokseværk. Det er essentielt for al liv. For plantespiren i din altankasse og de kreative tilbud i byen. VÆKST kan ske i jorden, mellem mennesker. Eller i et værk. Det er processen mellem ingenting og alting. Gødning til dine gode idéer og grobunden for, at verdenen ser ud, som den gør i dag. VÆKST kan afføde millionsummer, stigende aktiekurser og glade dollargrin. Såvel som spirende kulturfællesskaber og en by i udvikling

Vi har ladet en grafiker, en illustrator og en fotograf fortolke temaet i hver deres soloprojekt.

Hengivende fotograf og poet for VINKkbh. Tilflytter fra Odense med stor kærlighed til Kbh. Dansk på KUA. Mit indre begærer æstetik, kultur, kunst, fotografi og mode