Postkort fra CPH PIX # 1: Going West

Going West // Foto: CPH PIX

 

I forbindelse med CPH PIX er fire af vores skribenter taget ud på en rejse i filmfestivalens program. De fokuserer på hver deres gren af filmprogrammet, således at en skribent tager på imaginær “backpacking” gennem Asien. En anden bliver hjemme i trygge rammer og dækker de skandinaviske film, mens en tredje tager på “interrail” i Europa. Den sidste er gået i filmisk barndom og koncentrerer sig om børnefilmene i årets program. Undervejs sender de postkort og fortæller om deres filmoplevelser.

 

Lørdag den 30. september var vores skribent, der er blevet hjemme, taget til en visning af den norske film Going West. Her er hans postkort.

 

På CPH PIX’ tredje dag lagde jeg ud med en tur i Gloria for at se premierevisningen på Henrik Martin Dahlsbakkens nye film Going West. Det, må jeg sige, var en rigtig god oplevelse. Jeg ankom som den første, 30 minutter før visningen. Ved skranken var de ved at anrette et nordisk charcuteri-bord med skandinaviske lækkerier såsom røget elgehjerte, tørret rensdyrtunge og øl til publikum. Alt sammen sponsoreret af Kød & Bajer. Det siger man ikke nej tak til!

 

Filmen var en af de største overraskelser indtil videre ved dette års CPH PIX. Jeg har ikke været så rørt og samtidig grint så højt i en biograf siden Min far Toni Erdmann (2016). Den var en smuk og indsigtsfuld fortælling om en far og søn på roadtrip i Norge efter morens død. De vil ære hendes minde ved at deltage på hendes vegne i Norgesmesterskabet i quilting, som hun havde kvalificeret sig til. Nå ja, så kan faren godt lide at gå klædt som en kvinde. Det tiltrækker nysgerrige blikke på deres vej, men hans tilbøjelighed generede hverken hans kone eller søn. Rejsen viser sig at være ligeså meget en rejse ind i karaktererne selv, som en rejse igennem Norges fantastiske landskaber. Desuden er den fyldt med hylende morsomme karakterer og den hjertevarme, som jeg har savnet lige siden finalen på Skam i foråret. Ikke kun fordi det er norks, men fordi de begge har en forbløffende let måde at forene individet og outsideren med den traditionelle kultur. Jeg glæder mig allerede til at gense Going West og til at se flere af Dahlsbakkens film.

Hilsen skribenten, der er blevet hjemme – Kjartan.

 

Gloria // Foto: Kjartan Hansen

 

Nordisk Charcuteri // Foto: Kjartan Hansen

 

CPH PIX // Foto: Kjartan Hansen

 

Instruktør: Henrik Martin Dahlsbakken

Land: Norge

Visninger: 30/09 kl.17:00 i Gloria, 02/10 kl.19.15 i Cinemateket, 05/10 kl.16.30 i Dagmar

Mønt: 90 kr. for almindelig billet og 72 kr. for studerende