Guide: Få en portion virkelighedsflugt i en krisetid

//Foto: Rob Youngson / Focus Features

Ja, vi ved det godt…  Det er kun en lille måneds tid siden, at vi udgav en guide til, hvilke udvalgte perler, du burde fange i biografen netop nu! Men der var simpelthen ikke plads til at rumme al vor begejstring her i biografernes anden genkomst.

Derudover føler vi os forpligtet til at give dig et ordentligt arsenal af eskapistiske filmoplevelser, du kan hengive dig til biografmørket, når Putins støvletrampen truer med at slukke genåbningsgnisten og kaste os alle ud i endnu en eksistentiel angst – én ulykke kommer i sandhed sjældent alene.

Så rejs dig fra sofaen, forlad streamingtjenesterne for en stund og nyd en masse fantastiske filmoplevelser i en stor biografsal med ligesindede nørder. Her er nogle film jeg glæder mig abnormt meget til, hvilket du også burde gøre!

.

Coming-of-age i et konfliktfyldt Nordirland – Belfast

Kenneth Branagh har som skuespiller imponeret mig gang på gang. Men som filmmand har hans præstationer været mere svingende, desværre. Jeg giver ham dog en chance til med hans nye film, Belfast. Denne gang får vi nemlig ikke endnu en Shakespeare-filmatisering eller en adaption af en Agathe Christine-klassiker. Vi får derimod en meget personlig film om Branaghs barndom i Belfast under konflikten i Nordirland.

Filmen følger drengen Buddy og hans arbejderklassefamilie midt i de borgerkrigslignende tilstande i Belfast i slutningen af 1960’erne. Filmen fremstår, ud fra traileren, som et musikalsk, humoristisk og livsbekræftende drama set gennem et barns øjne, midt i en kaotisk og voldelig konflikt. For de, som er ekstra aktive i prisuddelingssæsonen, kan det nævnes, at filmen er nomineret til syv oscar statuetter.

Belfast – Instr. Kenneth Branagh – premiere 24. marts 

//Foto: Rob Youngson / Focus Features

.

Sidste kapitel i triologi om en usikker norsk ungdomVerdens værste menneske

Vender vi blikket væk fra Irland og tager nordpå, mod Norge, venter en ny film, der afslutter Joachim Triers Oslo-trilogi. Fortvivl ikke over, at det er en trilogi. Den er ikke sammenhængende, så man kan sagtens starte med Verdens værste menneske. Jeg startede selv med den anden film i trilogien, Oslo, 31. August, som efterfulgte filmen Reprise. Fælles for de tre film er ikke deres fortælling, men derimod deres tematiske omdrejningspunkt om de svære valg, unge mennesker møder, når de skal forme deres fremtid.

Her i tredje og afsluttende kapitel følger vi den unge medicinstuderende Julie. Hun befinder sig et sted i livet, hvor de fleste i omgangskredsen er klar til at stifte familie, inklusiv hendes kæreste. Julie er dog fortsat nysgerrig på, hvad livet før familien har at bringe. Denne nysgerrighed antændes yderligere, da hun møder den betagende Eivind; skal hun nu holde fast i det, hun har, eller kaste sig ud i noget nyt?

Som en fremtidsbekymret ung studerende forestiller jeg mig, at denne film kan vække en masse reflekterende tanker hos mig. Jeg blev specielt bjergtaget af én scene i traileren, hvor Julie løber glad og fro gennem Oslos gader, alt imens at tiden og menneskerne omkring hende er fastfrosset.

Verdens værste menneske – Instr. Joachim Trier – premiere 16. juni

Hovedpersonen, Julie, løber alene gennem Oslos gader, mens tiden står stille //Foto: Oslo Pictures

.

En folkeskoleklassiker får pustet biografliv i sig – Intet

Dengang jeg gik i folkeskole, læste vi Janne Tellers roman Intet. Det var for mig en helt igennem fantastisk læseoplevelse om en gruppe skolekammerater, der ønskede at finde meningen med livet. Til maj udkommer, lidt overraskende, filmatiseringen.

Drengen Pierre Anthon proklamerer pludselig i begyndelsen af 7. klasse, at intet har en betydning, og at alting er meningsløst, hvorefter han i protest bosætter sig i et blommetræ. Det er nu op til den resterende del af klassen at modbevise dette nihilistiske udsagn ved et fremlægge en række værdifulde ejendele som beviser på livets sande værdi – beviser, som til tider bliver decideret bizarre og foruroligende. Dette var muligvis årsagen til, at forældre i både Frankrig og Norge forsøgte at forhindre bogens indtog i skolepensummet.

Jeg ser med enorm begejstring frem til at opleve denne fortælling på det store lærred! Historiens søgen efter hvad der skaber mening, samt hvordan vi engagerer os i vores liv på en meningsfuld måde, tryllebandt mig allerede som folkeskoleelev. Jeg håber at magien kan oversættes til det store lærred.

Intet – Instr. Trine Piil og Seamus McNally – premiere 19. maj

//Foto: Bo Bilstrup / SF Studios

.

Nyt værk fra gysermester omgærdet af mystik – Nope

Den succesfulde instruktør Jordan Peele er klar med sin tredje film, der ligesom de to foregående, Get Out og Us, holder sig inden for gysergenren. Filmen hedder Nope, og jeg har ventet i spænding på trods af, at vi forsat ved uhyre lidt om filmens plot. Det eneste, vi ved, er, at en lille californisk by trues af en stor, mørk sky, som spreder skræk og rædsel.

Jordan Peele har en sjælden og fantastisk evne til at balancere både gyser- og komediegenren. De to genrer overlapper hinanden, uden at jeg som tilskuer mister fokus fra handlingen. Det ene øjeblik kan jeg slå en latter op, og det næste rystes jeg i min grundvold – hvilken unik egenskab!

I hans to forrige film er vores hovedpersoner blevet konfronteret med nogle meget syrede og ondartede personer, og specielt med Us begyndte Peele at lege med det overnaturlige. Med Nope ligner det, at han fortsætter i dette spor, da skurken er en terroriserende, mørk sky. Men lad os være ærlige, Peele er en mester i at vende vores forventninger på hovedet, så det er nærmest umuligt at forudse, hvor handlingen i Nope vil bevæge sig hen – hold op, jeg glæder mig!

Nope – Instr. Jordan Peele – premiere 22. juli

Her ses den omtalte, mysteriøse sky fra traileren til “Nope” af Jordan Peele

Skriv en kommentar

kommentarer