Film i det fri

Kan oplevelsen omkring Drive in Bio ses som mere end bare filmen? Hvad kan Drive in Bio egentlig, som en traditionel biograf ikke kan? Er det et forældet fænomen, der hører til fordums amerikanske kultur, eller er det en oplevelse værd? VINK er taget en tur i det fri langt væk fra byens larm til Lynge Drive in Bio for at undersøge, hvad biografen i grusgraven kan byde på.

 

Turen til Drive in Bio i Lynge tager kun små 25 minutter fra København. Ved ankomsten til området må man prise stedets kønne omgivelser. Biografen ligger klods op af en meget aktiv put-and-take sø, hvor der på denne dugvåde aften stadig sidder et par stykker og skutter sig i dagens sidste solstråler og håber på bid. Biografens område ligger lavt, indhyllet under tårnhøje træer, der omgiver denne lille oase. Hele dette scenarie synes langt væk fra byens as og mas.

Det er ved kiosken i Lynge Drive in Bio, at jeg mødes til en hyggelig sludder med biografens ejer Henrik Kelhlet. Han fortæller, at manden bag visionen var Mogens Fisker, der fik inspiration til konceptet efter at have været i Amerika. Begejstret for det amerikanske åbnede han i 1961 Danmarks første Drive in Bio her i Lynge. Siden da har der været skiftende ejere.
I år har biografen 55 års jubilæum, og selvom der er sket meget siden biografens oprindelse, mener Henrik, at Drive in-konceptet langt fra er uddødt. Han forklarer mig: Mange af de unge er kommet her som små på bagsædet af forældrenes bil. De unge mennesker kan godt lide friheden af at sidde i deres egen bil, og te sig som de vil.
Når man kigger rundt, er det også tydeligt, at en stor del af biografens besøgende er børnefamilier, par og unge mennesker. Man kan let lokkes til at tro, at mange af dem selv er kommet her som børn, og at traditionen nu skal føres videre.
Henrik selv var også en fast besøgende dengang den tidligere ejer havde biografen.  Han fortæller, at en af de primære årsager til at folk besøger Drive in Bio, er friheden:

 

Det er friheden af at sidde i sin egen bil, man sidder i sit eget rum faktisk, og kan gøre lige hvad man har lyst til. Her kan de unge sludre og være på sociale medier, kysse og kærestehygge.

 

Børnefamilierne nyder også det frie koncept, hvor familien kan sidde og putte tæt under dyner og tæpper, og ungerne kan spørge ind til filmen, uden at det forstyrrer andre. Alt dette er med til at indgyde en afslappet og fri stemning omkring biografen.

 

Biografen har eksisteret et halvt århundrede, og jeg spørger Henrik, om biografen stadig er her om 50 år, hvortil han svarer, at han er overbevist om, at Drive in Bio får en renæssance. Jeg spørger ham, om de føler sig truet af on-demand tjenester, hvorpå han fnyser og rigtignok påpeger, at:

Folk vil jo stadig gerne ud og have en oplevelse, og man kan jo ikke få en 400 kvm skærm derhjemme i stuen.

 

Vidste du, at Lynge Drive in Bio er den eneste af sin slags i Danmark?

 

Da jeg ankom to timer før filmens begyndelse, var der småt af mennesker, men en halv time før filmen starter, er stedet fyldt til randen. Ved rampen holder bilerne i kø. På pladsen løber børnene rundt og leger, et ungt par tager en selfie ved her-må-der-kysses-skiltet. Køen tager til ved Grill & Kiosk, hvor kunderne beslutter sig for, om de skal have mad, slik, varme popcorn eller andre lækkerier til filmen. Stemningen og humøret er højt, en hund bjæffer lystigt, men bliver gennet ind i bilen af sin ejer, mens et ungt par er i gang med at arrangere deres bagagerum i allerbedste biografsædestil. Flere pudser deres forruder grundigt, før filmens begyndelse.

 

Lydene forstummer langsomt på pladsen, og de sidste sætter sig til rette i bilerne og tuner ind på den korrekte frekvens, hvor Drive in Bio’s velkomsthilsen sætter aftenen i gang. Denne aften bliver der vist tre film på skærmene: Independence day. Resurgence, Ice age-Den vildeste rejse og Central Intelligence.
Lyden dundrer ud af højtalerne i enhver bil, der er koblet til frekvensen, og man kan nu nyde filmen i sit eget lille univers.

 

Oplevelsen af at se film på denne måde er ny for mig. Undervejs i filmen snakker, pjatter og hygger vi. Jeg mærker hurtigt, at filmen ikke er det eneste, der optager min bevidsthed.

 

Mine tanker vandrer.  Når jeg sidder her og har min første Drive in-oplevelse, kan jeg ikke lade være med at tænke på de ikoniske ungdomsfilm som Footloose og Grease, hvor den amerikanske Drive in-kultur tydeligt giver sit udtryk. De amerikanske film er også mine eneste referencer til Drive in-kulturen. I filmene er Drive in Biografen ofte et ”make out spot”, hvor de unge udnytter fraværet af deres forældre. Her finder de et fristed, hvor de kan hænge ud på deres egne præmisser. Selvom oplevelsen ikke lever helt op til min forestilling, er det måske alligevel, som jeg har set det i de amerikanske film, hvor omgivelserne og det sociale er mindst lige så vigtigt som filmen.

 

Efter dagens skylle ligger duggen som en tung dyne i grusgraven, og flere må rulle vinduerne ned eller åbne døren for ikke at dugge til. Enkelte har glemt at slukke deres baglygter, og Henrik går roligt rundt og hjælper de uopmærksomme. Solen er ved at gå ned, de mørke træer vajer bag skærmen og lægger an til en uforstyrret og hyggelig atmosfære.

 

Filmen slutter over midnat, og da rulleteksterne dukker op høres der et anerkendende båt i hornet fra flere af bilerne. Igen er der kø op ad rampen, før bilerne forsvinder ud og hjem i det formummede mørke.

På vej tilbage til København er jeg høj på aftenens oplevelse, og jeg må konstatere, at Drive in Bio er mere end bare filmen, det er nemlig også alt det uden om filmen. Biografen i grusgraven er som en tidslomme. For nogle kan den indgyde en følelse af nostalgi, for andre er det måske et getaway fra byen og hverdagen, en mulighed for en romantisk aften, eller bare et sted hvor du kan komme og nyde en god film i stemningsfyldte omgivelser.

 

Hvis du nu tænker, at film under åben himmel er et fedt alternativ til den traditionelle biografoplevelse, så hold ikke igen. Biografen har nemlig mange spændende arrangementer på programmet henover sommeren.

 

Tip! Den 4. september afholder biografen et stort Grease-arrangement, som vil byde på masser af 50’er-stemning, gamle biler og søde piger i strutskørt. 

 

Hvad: Lynge Drive in Bio

Hvor: Nymøllevej 5, 3540 Lynge

Hvornår: I sommerhalvåret

Portemonnæ: 95-115 kr. pr. person, inkl. Reservationsgebyr

 

Konkurrence: Biografens ejer har sat 5×2 billetter på højkant til 5 heldige vindere. Hvis du vil deltage i konkurrencen, skal du like opslaget på Facebook og skrive i kommentarfeltet, hvem du gerne vil have med i biografen, så trækker vi lod bland kommentarerne.

 

De heldige vindere bliver udtrukket d. 6 august og kontaktes via Facebook.

 

// Illustration: Freja Marie R K