“Fantastic Beasts and Where to Find Them” fortalt af en No-Maj

Hvad gemmer sig i Newt Scamanders kuffert?// Amalie Ingeborg Hjelm

Hvilken skabning klemmer sig ud af Newt Scamanders kuffert?// Amalie Ingeborg Hjelm

 

Det er med magien og den gode fortælling, at J. K. Rowling’s Harry Potter har tryllebundet børn, barnlige sjæle, og selv de ikke barnlige sjæle verden over. Som mange af jer andre, er jeg også vokset op med Harry Potter. Vi har oplevet utallige eventyr sammen, og fortællingerne om ham vil derfor altid have en helt speciel plads i mit hjerte. Den 17. november bliver hele Danmark præsenteret for en ny dreng i klassen, nemlig Newt Scamander og hans fantastiske skabninger. Men kan barnet i mig blive bjergtaget igen, eller vil mit voksne fornuftige tankemylder stritte imod historien om de fantastiske skabninger?

 

”You’re a wizard Harry” – er de magiske ord der løber over skærmen i 2001, da jeg som 11-årig for første gang ser Harry Potter i Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Da Harry Potter også er 11 år gammel, starter han på Hogwarts skole for heksekunstner og troldmandsskab. Mit barnlige jegs fantasi åd grådigt hver bid af universet, ja jeg levede og drømte magi. Jeg øvede min alohomora og min wingardium leviosa, men på trods af det fik jeg aldrig brevet fra Hogwarts.

 

Med årene blev både jeg og Harry ældre og mere fornuftige. Jeg accepterede, at jeg nok aldrig ville få mit brev fra Hogwarts, men jeg var nu alligevel en vaskeægte muggler med interesse for magi. Min kærlighed til Harry Potter universet er ikke blevet mindre med årene. Jeg genser jævnligt filmene, hvor Harry og jeg – gang på gang – starter på Hogwarts for første gang. Det er derfor med en brusende spænding i maven, at jeg bevæger mig mod Imperial for at se Fantastic Beasts and Where to Find Them (Dansk titel Fantastiske Skabninger og Hvor de Findes). Fordi jeg er vokset op med Harry Potter, føler jeg en vis varsomhed ved nye og ukendte ting i hans verden. Det er med det in mente, at jeg vinker farvel til den vrissende og gamle sure husalf Kreacher, på min skulder, og i stedet hiver mit barnlige jeg frem fra kufferten, og placerer hende på det bløde vamsede biografsæde.

 

Filmen starter med et par store brag og et bum, da besværgelser og magi farer rundt i alle retninger. Magien er skudt i gang, og mit blik er ivrigt fastfrosset på skærmbilledet. Vi tager turen tilbage 70 år før Harry Potters tid. Året er 1926 i New York. Nogle ting er anderledes, end vi kender det fra Harry Potter-universet, vi er for eksempel nu i USA og ikke England, og en muggler hedder nu en No-maj. Andre elementer er genkendelige, symbolet deathly hallows (tre magiske objekter der spiller en afgørende rolle i Harry Potter and the Deathly Hallows) bliver vist for seeren, og navne som Dumbledore og Lestrange nævnes, og ryster op i minderne fra Harry Potters tid.

 

I New York er der en faretruende ubalance mellem troldmandsverdenen og menneskeverdenen. Farefulde ting lurer. Gellert Grindelwald, en frygtet mørk troldmand er til alles skræk og rædsel forsvundet sporløst. På samme tid ankommer Newt Scamander til New York, han har sin kuffert spækket med fantastiske skabninger, og han er på jagt efter flere til samlingen. Newt er blevet bortvist fra Hogwarts, men det huer ham ikke, for han har et mål, han vil uddanne den magiske verden til at beskytte og forstå de magiske skabninger.

Da Newt er ankommet til USA præsenteres vi som i et svip med tryllestaven for den første af Newt’s fantastiske skabninger. Dyret, der indtager scenen, er en såkaldt Niffler. En fluffy sort skabning, som ligner en blanding mellem et næbdyr og en muldvarp. Niffleren er en lille lusket skattejæger, den elsker skinnende og glitrende ting, og i sin jagt på det flygter fra Newt’s kuffert. Med sin gumpetumpede facon pibler Niffleren rundt og gør livet besværligt for Newt. Newt har kort efter et sammenstød med en No-Maj, Jacob Kowalski. Ved en fejl får Jacob fat i Newt’s kuffert, og det ender med, at han ved et uheld sætter flere af de fantastiske skabninger løs. Ud af kuffertens fortryllede univers forvilder det ene mere spøjse dyr sig efter det andet og bringer liv i New Yorks gader med deres forunderlige og finurlige karakterer.

Billywig, Bowtruckle, Demiguise, Erumpent, Murtlap, Niffler, Occamy, Swooping Evil og the Thunderbird er bare nogle af de magiske væsener, der gemmer sig i Newt’s kuffert. I Harry Potter and the Goblet of Fire har Molly og Arthur Weasley et telt, der ved første øjekast ikke synes af meget, men når man træder ind ad teltets åbning, er det enormt. End ikke teltets rummelighed kan matche rummeligheden i Newt’s kuffert. For i hans kuffert er der utallige klimaer og områder fyldt med alverdens skabninger. Ja, Newt’s kuffert fremstår næsten som et magisk univers, inden i et andet magisk univers. Tidligere auror Tina Goldstein får færten af løjerne. Hun håber på at få sit job som auror tilbage, derfor er hun nu i hælene på Newt, for at få ham anholdt og indsamle de magiske væsener, inden de afslører troldmandsverdenens eksistens for alle No-Maj’s. Newt forsøger i al hast at indfange de løsslupne skabninger. Han beskyldes sågar for at stå bag urolighederne i New York. Men det er nu, at man må stå sammen, for andre ting er løs i New York.  Et ukendt mørke spreder sig over byen, og det medfører hidtil usete og ukendte problemer, som hverken troldmandsverdenen eller menneskeverdenen er beredt på.

 

Jeg tror, jeg ser syner, men magien er virkelig. Den boblende og brusende fornemmelse spreder sig som julestemning inden i mig. I øjenkrogen glimter det, da magiske skabninger hvirvler omkring i fællesskab. Ind sniger de sig Niffler, Bowtruckle og Demiguise, og de får alle en lun plads på det samme sted, hvor jeg har gemt Harry og hans venner. Harry skutter sig lidt, for det er blevet en anelse klemt. Men mon ikke der bliver plads til alle i sidste ende, nu hvor den gryntende Kreacher er flyttet ud.

Den tyvagtige Nifler//Amalie Ingeborg Hjelm

Den tyvagtige Niffler//Amalie Ingeborg Hjelm

 

Da jeg forlader Imperial, er jeg flyvende. Jeg føler at Harry-universet aldrig stoppede, det er kun lige begyndt. Fantastic Beasts and Where to Find Them har bjergtaget mig, og den tryllebundne fornemmelse fra fortidens Harry Potter-univers står nu lyslevende igen. Harry og jeg voksede op sammen. Vi mødte farer på vores vej, og vi bekæmpede dem på bedste vis. Så hvad kan Newt og hans skabninger bringe til mig? Jeg ved det endnu ikke, men et er sikkert, at næste gang jeg ser en muldvarp på min vej, så kigger jeg lige en ekstra gang, for sæt nu det er en Niffler på jagt efter guld.

Traditionelt set anmelder vi jo ikke her på VINK, og giver derfor ikke stjerner eller hjerter. Men for at invitere jer andre ind og blive bjergtaget af Fantastic Beasts og blive i et univers, vi kender og kan lide, vil jeg give Newt Scamander og hans fantastiske skabninger ”Outstanding” i O.W.L’s.