Vokseværk og bobler

Det er onsdag eftermiddag og folk ankommer stille og roligt på tredjesalen hos KPH-projects iklædt brede smil og store krammere. Vi skal fejre at VINKkbh har fået vokseværk. Vi har udviklet os fra et langsomt blogformat til et hurtigrullende digitalt kulturmagasin. Det har resulteret i et nyt hjem hos KPH og et nyt, flot website www.vinkkbh.dk Derfor har vi inviteret alle vores bedste venner til launchfest og bobler. Her bringer vi glimt fra aftenen og et portræt af VINKs bankende hjerte.

 

VIDEOHILSEN //Video: Rikke Bogetoft

 

For at få dem til at fortælle om VINK og hvad det er for en størrelse, finder jeg på aftenen VINKs grundlægger og daglige leder Maria Bruun Schmidt, samt Emma Marie Bruun der er skribent på musikredaktionen. Sammen prøver vi at finde frem til hvad der gør VINK unikt, og tage pulsen på magasinet der er en platform for spirende kultur og et ambitiøst, socialt fællesskab.

 

vink-relaunch-anna-huynh6

SPRØDE DJ-TONER //Foto: Anna Huynh

 

DET SOCIALE OG FRIVILLIGHEDEN

Når VINK er flyttet til KPH, er det for fortsat at kunne skrive om de spirende kulturinitiativer i København. Københavns Projekt Hus var tidligere brandstation og ligger på Enghavevej 80 i godt selskab med AFUK, Copenhagen Skatepark og Game. KPH huser små virksomheder i vækst der arbejder med sociale, kulturelle og miljømæssige initiativer. Her forpligter man sig på at deltage og sparre med hinanden og kan nyde godt af husets faciliteter, beboere, idéer og slyngplanter der vækster langs væggene. Det passer godt ind i VINKs ånd og det frivillige fællesskab der ligger til grund for magasinet.

Kulturhybriden VINK er lige nu sammensat af 100 frivillige der producerer daglige skriv om kulturen i København, har egen podcastredaktion, illustratorer, fotografer, redigerende, eventmagere, ja endda en medlemsklub for VINK VENNER.
Digitalt er VINK flyttet fra et lille blogformat til et nyt stort site der kan rumme artikler, initiativer og kunstnere, og analogt er VINKs kontor flyttet til projektværkstedet KPH, hvor det kan gro sammen med spirende iværksættere og kreative sjæle.

 

Som VINKs daglige leder Maria forklarer, er det sociale sammenhold alfa omega i en frivillig organisation: ”VINK er et digitalt kulturmagasin – men det er kun halvdelen af det. Vi er også et socialt, ambitiøst fællesskab som mødes i kærligheden til vores by og i kærligheden til det spirende vækstlag, der eksisterer i Københavns kulturliv. Vi er en stor, broget skare af mennesker i VINK, der rummer både digtere, historikere, møbelsnedkere, mødre, kandidater, universitetsstuderende, arbejdsløse og alt derimellem. Hver især bidrager med noget særligt til kulturfællesskabet, og vi mødes om de gode idéer på tværs af faglighed, personlighed og interesser. Fællesskabet og det sociale er altså en vigtig del af vores identitet, og derfor værner vi også rigtig meget om det!” Det ses også på aftenen. Mellem sprøde DJ-toner, vimpler og sæbebobler er en masse glade hoveder kommet for at fejre deres VINK og skåle på den spændende udvikling, der tager fart netop nu. Men det er ikke kun de frivillige der sipper billige G&Ts; også samarbejdspartnere, tidligere skribenter og magasinets læsere er mødt op til vokseværk og vino. En del af kernen i VINKs succes og størrelse skal måske også findes i evnen til at bygge broer  – både mellem hinanden og med samarbejdspartnere ude i byen.

 

vink-relaunch-anna-huynh15

BARUDHÆNG //Foto: Anna Huynh

 

NÅR KREATIVITETEN BLOMSTRER

I lang tid var fokus for VINKs daglige leder, Maria, at skabe et solidt kulturmagasin med dygtige og engagerede skribenter, fotografer og eventmagere. Derefter blev det også målet at inkludere andre kulturaktører  og skabe oplevelser og muligheder på tværs.

”Der har altid været en stor interesse i byen for at være med i fællesskabet bagom VINK, men nu har kulturaktører i byen også fået øje på os, og det er fedt! På VINK vil vi rigtig gerne involvere os med resten af byen og skabe nogle fede kultursamarbejder, hvilket vi også har rigtig travlt med lige i øjeblikket,” forklarer Maria.
Særligt VINKs kommende kunstudstillinger hos henholdvis Dansehallerne i november og Kunstbiblioteket Artoteket i januar mener Maria eksemplificerer, hvordan VINK forsøger at udfolde sin talentmasse i samarbejde med nogle af Københavns unikke og kreative aktører: ”I disse kreative samarbejder skabes der blandt andet muligheden for at give kunstnerne på VINK en platform hvorfra de kan udfolde sig gennem konceptuelle og kuraterede soloprojekter”. Maria fremhæver at det især er muligheden for at skubbe dygtige, kreative mennesker ud over rampen og overbevise dem om deres eget talent og format, der er en drivkraft i VINK: ”Nogle af vores tegnere har før lavet flotte tegninger, som de så har lagt ned i en skrivebordsskuffe. Det er da synd. Vi hjælper VINK’erne med at forstå at de er kunstnere. Vi finder deres talent frem fra skuffen og hænger det op i et showroom til offentligt skue. Vi fortæller folk, at det her er kunst! Der er så mange i vores by som har så meget vigtigt på hjerte, men som ikke har en selvtillid i at dele det med andre. Og det er dét, som VINK gør”.

 

vink-relaunch-anna-huynh20

RUNDKREDSHYGGE //Foto: Anna Huynh

 

KULTUREN

Det hele bindes sammen af en lim som synes at være en kærlighed til Københavns kulturliv og til byens uudforskede kroge, initiativer og ikke mindst mennesker. Med sin uafhængige stemme er VINK både et talerør for og en hjælpende hånd for skribenter, som ønsker at formidle et lille hjørne af deres interessefelt, og udvikle sig og blive bedre til deres håndværk. Maria påpeger, at det især er den enkelte skribent og kunstner, der er med til at sætte dagsordenen for VINK: ”Når skribenterne går ud og skriver, så er det jo fordi at der er et eller andet, som de syntes er mega interessant: Et menneske, et sted eller en begivenhed. Den personlige stemme og den kæmpe interesse for kulturen, synes jeg vælter ud af VINK – både af vores digitale kulturmagasin, men også af vores live-events. Vi præsenterer netop dét i kulturlivet, vi synes, er rigtig fedt. Det tror vi på kan inspirere andre til at tage del i selv samme.”

 

Skribenternes direkte indflydelse på den redaktionelle linje og deres mulighed for at skrive fra et meget personligt udgangspunkt er for musikskribent Emma Marie Bruun et kardinalpunkt for hvorfor hun vælger at lægge så mange frivillige timer om måneden hos VINK: ”VINK er en unik platform hvor jeg kan få lov til at blande min interesse for musik, litteratur og meget andet med min interesse for København og kultur generelt, og så få lov til at skrive om den by jeg bor i, og de kulturtilbud som fanger mig”. For Emma er kærligheden til Københavns kulturliv og lysten til at mødes i et dedikeret fællesskab dét der får enderne til at mødes: ”Det definerer os fordi vi er VINKere alle sammen, så der er en retning, og det er VINKs retning. Forstået på den måde at vi skribenter osv. alle er brugere, gængere, beboere i og af byen og kulturlivet, og det afspejles hele tiden i VINK. Det er sådan meget udefineret måske, men altså, det er mere sådan fællesskabets retning, frivillighedens retning og kulturens retning. Der hvor kulturen er, der er vi.”

Da dørene for launchen lukker i og pladespilleren er stoppet står det klart, at KPH er blevet varmet op til VINK på en måde som kun dette fællesskab kan gøre det. Vesterbro er blevet temmelig stille på sådan en sen onsdag aften, men pulsen banker fortsat i kulturhjertet.

¡VIVA LA VINK!

 

Tak til KPH-Projects, Marc Wingco, Pladevennerne og Vinhanen for at hjælpe os med fejringen.

 

//Fotos: Anna T. Huynh
//Video: Rikke Bogetoft

Chefredaktør for VINK. Forlægger på BLÆNDVÆRK og strukturnørd i det private erhvervsliv. Har hang til god litteratur, skæve film og ikke mindst mænd i trikot.