Vært for Copenhagen Pride 2014 Christian Vincent: ”Det er en sag, der vil alle det godt”

København stråler i alle regnbuens farver disse dage. Fra onsdag d. 27. til søndag d. 31. inviterer arrangørerne bag Copenhagen Pride dig til dans, drag, debat og diskussion. Blandt andet. For når mangfoldigheden er afsender, er alle velkomne og meget er muligt.

 

Det lader vært for scenen på Pride Square, Christian Vincent, være sagt med det samme. VINKkbh fik fornøjelsen af at tale med den begejstrede, spændte, hurtigløbende og hårdtarbejdende vært i de sidste pulserende dage op til, at mangfoldighedsfesten skydes i gang. En fest som også er ”en stikprøve af, hvor vi er nået til indenfor LGBT-rettigheder” forklarer Christian. ”Men først og fremmest er det dog en fest for mangfoldigheden og en fejring af kærligheden!”.

 

 

Mød Christian Vincent her, før du ser ham på scenen i eftermiddag. 

 

Da jeg ringer til Christian, er han lige kommet hjem fra endnu en lang dags forberedelser op mod onsdagens show, som skydes i gang kl. 15.00 inde på Rådhuspladsen, der disse dage omdøbes til Pride Square. Dagens dont er endnu ikke overstået, og en aften fyldt med taleskrivning med efterfølgende øvetimer ligger forude. Det påvirker dog ikke hans humør og begejstring det mindste, når han fortæller om forventningerne forud for Copenhagen Pride 2014. Christian, der er nyuddannet skuespiller, skal de næste dage indtræde i en ny og ukendt funktion i rollen som vært. Her findes intet manuskript og bogen: ”Sådan er du vært” efterlyses, fortæller Christian grinende. Hans nye værtsrolle har kostet mange timer som ”gloende på et stykke hvidt papir, mens man venter på at inspirationen kommer flyvende til én” efterfulgt af utallige timers research og mange forinterviews af de kunstnere, som de næste dage skal optræde på Pridescenen.

NERVEPINE. Christian fortæller, at han er ”pissenervøs” og fyldt med ærefrygt over for ”dette store og vigtige budskab, som jeg er stolt over at skulle være repræsentant for på scenen og under Priden”. //Alle fotos: Simone Atsrid Pedersen

 

En begivenhed der bringer folk sammen

Copenhagen Pride vækker år efter år glæde og begejstring – såvel som debat og diskussion. Men frem for alt vækker den sammenhold og fest for mangfoldigheden. Og det er derfor Copenhagen Pride er så vigtig, mener Christian.

 

Hvad gør en begivenhed som Copenhagen Pride ved København?

”Det er jo en kulturel fest, og det som er på programmet skal ramme alle. Festgængeren såvel som debattøren, kunstneren, bogoplæseren og shopperen. Det er det der er formålet med Priden”, forklarer Christian.

 

”Vi er alle sammen individuelle mennesker, som har et forhastet og fortravlet liv. En begivenhed som Priden samler byen til et øjeblik af fællesskab og skaber den bedste stemning for at fejre kærligheden. En kærlighed der ikke har noget køn”, siger Christian og glæder sig over, at københavnerne har mulighed for at fejre en begivenhed som Priden.

 

”Det er der mange mennesker, der ikke har. For de her mennesker er det lige så vigtigt at se, at den her mulighed ligger. Blandt andet derfor er årets hovedtema Coming out for Global Rights”.

 

En begivenhed der deler vandene

Selvom Copenhagen Pride handler om sammenhold og mangfoldighed, kommer vi dog ikke uden om, at den både indeholder og medfører debat og diskussion. Debatten kører indenfor LGBT-kredse (Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle red.) såvel som i den landsdækkende mediedebat. Til det siger Christian:

 

”Det er det, der er det interessante ved Priden. Den har jo altid delt vandene. Der vil altid være en gruppering af mennesker der finder Priden ”åndssvag”, fordi de mener, at den fremhæver vores forskelligheder mere end vores ligheder og hvorfor er det, at man har brug for at markere sig en gang om året? Selv tror jeg, at Copenhagen Pride-ugen er en kulmination af året der er gået med de LGBT-kampe , debatter og mål, de pårørende har opnået, samt de mål, der stadig skal nås”, siger han.

 

”Det kan på en måde ses som et nytår og et symbol på, hvor langt vi er nået. Men selvfølgelig er det også en fest, og det skal det være! Her fejrer vi glæden ved at være os selv, uanset hvordan man betegner sig selv”.

 

Fra indignation til viral ”aktivist”

At Christian ganske snart skal afvikle et show for tusinder og atter tusinder af mennesker som vært inde på Pride Square lå lige ikke i kortene for bare et år siden. Han fortæller, hvordan han nærmest blev katapulteret ind i Copenhagen Pride. Det hele startede med en indignation over krænkelserne af menneskerettigheder som følge af Ruslands ”anti-propagandalov”.

 

Denne modvilje blev til et opråb og et brev til Coca Cola Danmark, hvor Christian stillede sig kritisk overfor virksomhedens rolle som hovedsponsor til Vinter OL i Sochi. Da Christian fik et meget politisk neutralt svar tilbage, blev han, som han selv udtrykker det, ”godt arrig”. Som reaktion på det neutrale svar besluttede Christian sig for at opfordre andre til at tale på af de mennesker, som grundet lovgivninger og restriktioner i deres hjemland ikke selv har muligheden for det. Det gjorde han i talen “Dear Russia it´s not okay”. Talen blev lagt på nettet, og så gik det  viralt. Om det fortæller Christian:

 

”Efter videoen blev lagt nettet og på Youtube, er den blevet set nær ved 100.000 gange og oversat til seks sprog. Det kickstartede en lavine på den måde, at jeg nu pludselig blev betragtet som ”aktivist”.  Og det ville jeg egentlig også gerne være, da jeg super gerne vil hjælpe folk til en stemme for handling, hvilket også er, hvad jeg taler om i videoen. Her siger jeg ikke, hvad man skal gøre. Jeg siger man skal gøre noget. Det er handlingen, der tæller”.

 

Rollen som aktivist, en titel Christian ikke kan sige uden smil i stemmen, bragte ham vidt omkring til alt fra Aarhus Universitet som gæstetaler til Ungarn i et møde med pressen.

 

Sagen gik da heller ikke hverken LGBT eller arrangørerne bag Copenhagen Pride næsen forbi. På den måde blev Christian involveret i landets største forening for homo, trans- og biseksuelle. Og det fører ham nu op på scenen i rollen som vært. Selvom værtsrollen betyder hårdt arbejde, få søvntimer og i det hele taget er en kæmpe udfordring, beskriver Christian hvordan, han føler sig som en begejstret 12årig. Om end det er sagt med en slet skjult træthed i stemmen. Han fortæller til slut:

 

”Jeg har gjort det her fordi, jeg føler Copenhagen Pride er en vigtig sag. Det er en sag, der vil alle det godt. Jeg er meget stolt af det og vil gerne give publikum en fantastisk oplevelse ved at smide fokus over på de her kunstnere, som optræder.” Jeg har forberedt mig igennem de sidste to uger og har arbejdet i døgndrift siden lørdag. Det er bare fedt, og jeg er glad, men virkelig også blæst”.

 

Vi ringer af, efter jeg moderligt har skældt Christian ud over, at han ikke har spist siden morgenmaden denne travle dag og stadig mener, at han har en hel aftens arbejde forude. Jeg glæder mig til at se resultatet af de sidste ugers travlhed og opleve en vært med noget på hjertet i en festfuld rettighedskamp om alles kærlighed og retten til at være sig selv.

 

Christians anbefalinger til Copenhagen Pride

 

Onsdag

Dagen hvor Copenhagen Pride skydes i gang. ”Kom og mærk stemningen og energien inde på Pride Square blandt alle de her mennesker som tager del i Priden . Der sker så ufattelig mange ting, som går ind under alles interesser, såsom workshop med NORMSTORMERNE meat and gret, burlesque og stand up.”

Torsdag

”Her sker musikevent Under The Rainbow. Her kommer mange spændende navne, heriblandt Patrick Wolf, Jay Jay Johnson, Ankerdatter og Esben Weile Kjær.”

 

”Hvis man er til den mere politiske del, så er der  kl. 15.30-17.00 inde på Rådhuset en debat omkring demokrati, LGBT-rettigheder og ytringsfrihed i Tyrkiet. Debatten er arrangeret af Sabaah som er en organisation, der blandt andet arbejder for rettigheder for andre etniciteter end danske.”

Fredag

”Fredag er ”Dragdag”, med dragnight om aftenen. Så hvis man gerne vil have en ordentlig griner og gerne vil opleve feststemningen, så skal man ikke snyde sig selv for det her arrangement. Her kan man opleve drags fra hele verdenen, og det er mesterlig underholdning. En af deltagerne fra det amerikanske realityprogram RuPauls´ Drag Race, kommer denne aften.”

Lørdag

”Den dag de fleste kender til, som er selve paraden. Der sker også en masse spændende på scenen på Rådhuspladsen den dag, men man skal tillade sig selv at komme og se Paraden, og de mange forskellige mennesker der er.”

 

Se det fulde og mangfoldige program her.