Tag dine bøger med ud i København

Det er sommer i Danmark, og de første solstråler har allerede kysset København. Desværre betyder juni måned, for mig, ikke kun lækre eftermiddage i Kongens Have med kolde øl, men også mange timer indendørs med hovedet begravet i bøgerne. Derfor har jeg været på opdagelse efter studievenlige caféer og biblioteker. Jeg har udvalgt et par stykker, som jeg synes, er værd at udforske, hvis man er træt af de vante omgivelser derhjemme.

 

Går du ned af multikulturelle Blågårdsgade på Nørrebro og forsætter forbi de hyggelige caféer, kommer du til Blågårds Plads og Blågårdens Bibliotek. Bevæger du dig ind ad døren til biblioteket og op ad den slidte trappe med det røde gelænder til 2. sal, finder du Støberiet, som er en hyggelig, lille cafe med en stemning, der emmer af gruppearbejde, læsning og kreativitet. Alle slags mennesker søger hertil for at nyde et stille øjeblik med deres aviser eller for at arbejde på et fælles projekt med en ven. Her har jeg brugt mange timer i maj måned med min projektgruppe. Omgivelserne er rare, og kaffen er billig. Der er mulighed for at sidde både i bløde sofaer og lænestole, men også for at slå sig ned ved arbejdsvenlige borde og stole. Caféen byder, ud over kaffe, på sodavand og snacks. Det er et ideelt sted både for intensivt skriveri, men også for en hyggelig læsegruppe. Der er gode muligheder for at komme i nærheden af stikkontakter og internet.

Placeringen er fantastisk. Der er både lækre shawarmas og pizzaer at finde i gåafstand. Samtidigt er der også rig mulighed for at afslutte en vellykket studiedag med en kold øl på en af de mange bar og caféer, der er at finde på Blågårdsgade.

Hvor: Blågårds Plads 5, 2200 København N.

Hvad: Støberiet Kulturhus

Åbent: Mandag- fredag Kl. 9-17

 

 STØBERIET: Læs en avis i de bløde sofaer, eller slå dig ned ved de læsevenlige borde. // Anna T. Huynh

 

Et andet favoritsted er Christianshavns Bibliotek. Her dufter af bøger og offentlig bygning. Det ligger lige over for Christianshavns Torv, og hvis du er heldig, kan du få en vinduesplads med udsigt over torvet. Har du brug for kaffe må du selv medbringe den, og ellers er der mulighed for at hente en to-go kaffe ved naboen, Lagkagehuset. Bordene er store og hvide og den måde, som de grænser op til vinduet, gør dem nærmest til et forstørret vindueskarm. Det er nemt at komme i nærheden af en stikkontakt og internet. Det er et bibliotek, og det betyder, at der er rig mulighed for at finde supplerende læsemateriale, hvis du skulle stå og mangle lidt til rapportskrivningen. Jeg synes, at Christianshavns Bibliotek er hyggeligt. Jeg elsker, at jeg kan dagdrømme mig væk i alle de liv, tanker og mennesker på Christianshavns Torv uden for de store vinduer – når der altså er tid til den slags. Biblioteket har et stille og roligt miljø, og du kan sagtens finde ro til at læse og skrive uden forstyrrelser.

Hvor: Dronningensgade 53, 1420 København K.

Hvad: Christianshavn Bibliotek

Åbent: Mandag-torsdag Kl. 8-21 og lørdag Kl. 9-13

 

Bevæger du dig mere på Vesterbro, kan Byens Bogcafe blive en ny favorit for dig. Jeg slog et smut forbi i min søgen på hyggelige studiesteder og faldt over cafeen. Den fangede min opmærksomhed med sin lille, charmerende facade. Bogcafeen er fyldt med bøger, der også bliver solgt i cafeen. Du vil blive forkælet med lækker kaffe og mad til gode priser, og så har de også studierabat (wuhuu). Cafeen er lille, så på en travl dag kan det måske blive svært at finde et bord. Da jeg besøgte stedet, var der dog ingen mennesker, så der var frit valg imellem de små borde og farverige stole. Cafeen har Wi-Fi, og der er nogenlunde mulighed for at finde en strømkilde, men der er ikke en overflod af stikkontakter. Der er både borde indenfor og udenfor, hvilket er lækkert, nu hvor solen vælger at varme København.

Hvis man nyder at arbejde i et behageligt og rart miljø og ikke er alt for lydfølsom, er bogcafeen perfekt. Jeg er vild med cafeen og livet på Istedgade, som man kan følge med i gennem vinduet ud til gaden. Da jeg får at vide, at cafeen også fungerer som arbejdsplads for en Byens Forlag, bliver den bare endnu mere magisk for mig. Jeg kommer helt klart tilbage igen.

Hvor: Istedgade 102, 1650 København V.

Hvad: Byens Bogcafé

Åbent: Mandag-fredag Kl. 8-19, lørdag-søndag samt helligdage Kl. 10-17

Smid dine bøger bag på cyklen og kom med ud og læs i København //Holger Svend Andersen

 

Leder du efter studiesteder ved smukke Nyhavn, er Danmarks Kunstbibliotek en mulighed. Bag Nyhavns turistede og hårde ydre finder du en gård, der møder dig med grønne buske, som klatrer sig op ad bibliotekets murstensmure på en meget eventyrlig måde. Kunstbiblioteket troner stolt i de grønne omgivelser. På en solskinsdag som i dag, hvor solen varmer hver en brosten i gården, byder biblioteket mig virkelig velkommen, og jeg føler, at jeg er med i et eventyr. Jeg bevæger mig fra gården og ind på selve biblioteket og videre ind på læsesalen, hvor jeg bliver mødt af en overdøvende stilhed. Jeg er bange for at trække vejret. Bibliotekets læsesal minder mig om en scene fra Harry Potter med dets gulv til lofts bogreoler og æstetiske indretning. Jeg får lyst til at drømme mig væk i den magiske atmosfære. De få andre studerende, der er søgt indenfor i de kønne omgivelser i dag, er dybt koncentrerede. Hvis man er typen, der har brug for fuldstændig ro, er det her lige stedet. Der er mulighed for både internet og strøm, men det er bestemt ikke ideelt til gruppearbejde, da læsesalen er et stilleområde. Det er både muligt at printe og få gratis kaffe. Det er jo ret luksus!

Jeg er helt klart forelsket i indretningen, bøgerne og bygningen, men det er lidt for stille og koncentreret til mig. Jeg er bange for at bevæge mig og for at trække vejret. Men hvis jeg en dag har brug for total koncentration, så vil jeg helt klart søge tilbage hertil.

Hvor: Nyhavn 2, 1007 København K.

Hvad: Danmarks kunstbiblioteks Læsesal

Åbent: Mandag-torsdag Kl. 11-17.30, fredag Kl. 11-16

 

Mit sidste besøg på listen ligger på Amager. Det er Ingolfs Kaffebar. Jeg cykler ned ad Amagerbrogade og svinger op af Ingolfs Allé. Her finder jeg kaffebaren, som jeg har fået anbefalet af flere veninder. Den spreder hygge i gaden med sine kulørte lamper og grønne bøgehæk, der afgrænser cafeområdet. Kaffebaren er forholdsvis stor, så det er muligt at finde en plads. Der er både en masse borde udendørs og indendørs. Stemningen er lystig og munter med folk, som nyder deres kaffer og morgenbrunches. Baggrundsmusikken og sommersolen danner ramme for et dejligt formiddagsskriv om studiesteder. Her er mange mennesker, som nyder deres aviser eller lige er gået i gang med dagens opgaveskrivning. Ingolfs Kaffebar er ideel til et hyggeligt gruppemøde over en brunch eller en opgaveskrivning med en lækker iskaffe til. Efter en hård omgang opgaveskrivning kan kaffebaren endda byde på cubanske specialiteter såsom lækre øl fra Cuba eller god cubansk rom. Det er da en lækker måde at afslutte en hård arbejdsdag på!

Man kan logge sig på barens internet, men jeg kan ikke få øje på nogle stikkontakter, derfor kræver det en opladet computer hjemmefra eller en god notesbog. Kaffebaren har en hjemlig og charmerende indretning og selv med min frygt for at sidde alene på caféer og restauranter, finder jeg mig til rette i den uhøjtidelige stemning.

Hvor: Ingolfs Allé 3, 2300 København S.

Hvad: Ingolfs Kaffebar

Åbent: Mandag-tirsdag Kl. 10-22, onsdag-lørdag Kl. 10-24, søndag Kl. 10-21