”Suppen er bare en undskyldning for at mødes”

Københavnerpigen Trine Lund Pedersen på 21 år elsker at møde nye mennesker og dele oplevelser med andre. Derfor åbner hun hver onsdag sit hjem op for sultne middagsgæster og inviterer på suppe og nybagte boller. På den måde har Trine en madklub, der aldrig er den samme.

 

Klokken 18 onsdag aften begynder dørtelefonen at ringe i den lille lejlighed på Vesterbro. En duft af nybagte boller hænger i luften, mens suppen stadig simrer på komfuret. De første gæster træder ind i køkkenet og hilser på hinanden, mens Trine og hendes roommate Ida gør maden klar. Langsomt fyldes rummet med gæster, og efter kort tid sidder tretten personer tæt sammen. Pladsen er træng. Selv på bordet kæmper kørvel, skyr og basilikum om, hvem der skal stå hvor. Alle venter sultne og spændte på, hvad der kommer til at ske, og det er netop det, der gør suppeonsdag til noget specielt. Man ved ikke, hvad man går ind til, og hvem man kommer til at møde, når man ringer på døren kl. 18.

 

En madklub uden faste medlemmer

Hver onsdag står Trine Lund Pedersen klar ved suppegryderne og laver mad til sine gæster for en flad tyver per person. Det eneste værten kræver er, at man melder sig til dagen før, så hun kan nå at handle ind. Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at man mødes over en god portion suppe, deler oplevelser, møder nye mennesker og bare hygger sig i hinandens selskab.

”Arrangementerne er aldrig ens, og det gør hver eneste suppeonsdag unik. Det er forskelligt fra gang til gang, hvem der dukker op. Nogle gange er vi kun 5 personer, og andre gange er vi 16. I starten var det primært mine venner, der kom, men venners venner er mere end velkommen, og nu er der ofte nogen, som jeg ikke har mødt før. Det er super fedt, og jeg får en masse sjove og anderledes input til min hverdag,” fortæller Trine.

 

På med ja-hatten

Alle gæsterne får uddelt en fin lille bambusskål. Som en slange snor de sig rundt i køkkenet for at få fyldt skålene med suppe. Bollerne er stadig varme og smørret smelter, så snart det rammer brødet. Med hænderne fulde finder alle en plads om bordet, og middagen går i gang.

Trine fik idéen til suppeonsdag på en af hendes mange rejser rundt i verden. Hun bemærkede hvor åbne og frisindet folk var, når de mødtes udenfor deres vante rammer, og de værdier ville Trine gerne tage med sig hjem.

 

SUPPEGRYDEN. Trine lader gæsterne øse selv //Foto: Karin Skaarup

 

”Når man rejser i et andet land, bliver man utrolig god til at lytte og tage sig tid til at snakke med andre. Man deler anbefalinger og siger ofte ja, når fællesaktiviteter bliver foreslået. Den ja-hat man har på, når man er ude at rejse, ville jeg gerne tage med mig hjem til Danmark. Jeg startede derfor suppeonsdag-konceptet, så nogle af mine rejseværdier kunne videreføres og deles med andre. Suppen er egentlig bare en undskyldning for at mødes, og så er billigt, nemt og lækkert” forklarer Trine.

 

Griselever til dessert

Rundt om bordet er alle godt i gang med suppen, som i aften består af tomater kogt i balsamico med grillede hvidløg og peberfrugter. Trine foreslår en præsentationsrunde, hvor alle får sagt hej til hinanden og fortæller om deres dag. Alle er med på idéen og samtalerne lander på alt fra kostumer til lørdagens fest til slimhinder i knæet og køkkenmaskiner. ”Det er en rigtig rar måde at starte ud på, fordi alle får et indtryk af, hvem folk er. Derefter flyder samtalerne nemmere, og emnerne er altid anderledes, end hvis man sidder sammen med sin normale omgangskreds.”

Skeerne forsøger ihærdigt, at få alt suppen op af skålene og ingen siger nej, da Trine tilbyder en ekstra portion. Sommerfuglene i maven er fløjet ud i rummet, og alle griner og fortæller små anekdoter. Trine husker især en helt speciel episode fra en tidligere suppeonsdag: ”For et par måneder sig havde min ven om formiddagen slagtet en gris og for at fejre og dele sin oplevelse, med sin første slagtning, tog han en gigantisk griselever med til ”dessert.” Jeg var en smule skeptisk omkring griseblod i hele køkkenet, og den specielle lugt, men ja-hatten blev taget på, og det endte med at blive en fed oplevelse. Det smagte faktisk vildt godt,” griner Triner.

 

Små succesoplevelser

Den store gryde der før var fyldt med boblende suppe, er nu forsvundet ned i gæsternes maver. Bambusskålene er samlet sammen og skiftet ud med the og kaffe. Klokken har ramt otte, men hyggen fortsætter i køkkenet.

Trine har afholdt suppeonsdag i omkring et år, og hun har derfor afprøvet alverdens sofistikerede suppeopskrifter og lært at slå en perfekt koldhævet bolledej op. Men det er ikke det eneste, som hun får ud af at åbne sit hjem op. ”Det gode ved suppeonsdag er, at de venner som jeg ikke kender godt nok til at gå ud og drikke en kaffe med på tomandshånd kan komme til suppeonsdag, netop fordi det er så uformelt. På den måde kan jeg sikre mig, at de stadig forbliver en del af min vennekreds. Jeg forbinder suppeonsdage med en masse små succesoplevelser. Der har været utrolig god opbakning omkring mit projekt, og det er jeg rigtig glad for. Dét at andre deler min glæde, får jeg rigtig meget ud af personligt, og det er nok også grunden til, at jeg bliver ved,” forklarer Trine.

 

Suppeonsdag i fremtiden

Lidt efter lidt begynder gæsterne at takke af. Nogle skal hjem og læse til den næste forelæsning, og andre skal nå at se aftenens afsnit af Paradise Hotel. Alle forlader de køkkenet 20 kr. fattigere, men til gengæld er maverne fulde og hovederne mætte af indtryk. Selvom Trine starter på et nyt studie til sommer, er hun overbevist om, at hun vil blive ved med at holde suppeonsdag. ”Måske bliver det ikke hver onsdag, men jeg glæder mig til at se, hvordan arrangementet udvikler sig, og hvem der kommer til at sidde rundt om bordet til den tid. Suppeonsdag har lært mig at blive mere opmærksom på mig selv som person, når jeg er omgivet af mennesker, jeg ikke kender, og det kan vel være lærerigt nok. Jeg kan kun opfordre andre til at holde lignende arrangementer. Det er utrolig hyggeligt, givende og lærerigt, og det er min overbevisning, at alle har noget at byde på. Og så drømmer jeg om et større spisebord. Pladsen kan til tider være træng, men det selvfølgelig også bare en del af den uformelle stemning,” afslutter Trine.

 

Suppeonsdagen kan ikke bære, der kommer for mange besøgende og invaderer gryderne, men du kan arrangere din egen madklub og få nye bekendtskaber. 

 

/Fem gode råd til at arrangere sin egen madklub:

  1. Vælg en ret som er nem, hurtig og billig at lave f.eks. suppe eller grød/risotto.
  2. Start med kun at invitere nogle venner den første gang, så du lige kan få et indtryk af, hvor meget folk spiser, og hvor meget der skal købes ind.
  3. Sæt en deadline på tilmelding mindst dagen før, så du ikke skal stresse over indkøb. Få eventuelt folk til at overføre penge til dig ved tilmeldingen, så du ikke selv skal lægge ud for maden.
  4. For at få nye gæster med kan du eventuelt få dine venner til at tage venner med. Du kan også lave et event på Facebook, som du kan poste i en gruppe, hvor og bruge tilmelding fungerer efter første-til-mølle-princippet.
  5. Sæt en grænse for, hvor mange der kan deltage i arrangementet.