Skal vi opleve byen sammen? Det mondæne Frederiksberg!

Som tilflytter fra en lille by på Fyn har jeg altid været på jagt efter nye steder i byen. Jeg er nysgerrig og har altid haft et behov for at vide mere om min by. Af den grund har jeg sat mig for at cykle København tyndt, notere, observere og skrive den guide, jeg selv savnede for fire år siden, da jeg flyttede hertil. Første del bliver om byen i byen, nemlig det mondæne Frederiksberg!

 

Min Frederiksbergtur begynder ved søerne på Gammel Kongevej. Op på cyklen og hen ad den ikoniske, lange vej. Gammel Kongevej er et mekka af modebutikker, kaffebarer og specialbutikker. På vej op til mit første stop kommer jeg forbi Frederiksbergkøbmanden, som sælger alle de specialiteter, du kan ønske dig. Her får du alt fra ægte kakaopulver, til Monin-sirup (bragende god, både i kaffe og drinks) og speciallavet slik, og det er også her, du kan få alt, hvad hjertet begærer til dit næste kage-bage-projekt.

Gammel Kongevej er en vej, som er elsket af mange, men også en vej, hvor du som cyklist altid frygter at havne bag en Christianiacykel fyldt med børn. Cykelstierne er smalle, så du kan godt glemme alt om en overhaling, hvis det sker.

 

I dag er jeg dog heldig og kan suse lige op til første stop på ruten, Ipsen & Co., som er en af favoritterne. Stedet er ikke specielt hemmeligt, men deres kaffe to-go kan du købe i et lille vindue ud mod Uraniavej, og personalet er altid hyggeligt at sludre med! Jeg bestiller min kaffe og snupper en croissant med, når jeg nu er der. De er nemlig, efter min mening, nogle af de bedste i København. Bløde, lidt sprøde og med den helt rette smag af bagt smør! Ipsen & Co. serverer også en formidabel morgenmadstallerken, hvilket du kan læse mere om her!

 

Hvad: Ipsen og Co.

Hvor: Gammel Kongevej 108, 1850 Frederiksberg.

Hvornår: Mandag – fredag kl. 9-18, lørdag – søndag kl. 9-17.

Portemonnæ: Morgenmadstallerken 85 kr. To-go filterkaffe 25 kr.

 

 

Her kan man fortsætte op ad Gammel Kongevej. Længere oppe finder du nemlig Helsehuset, hvor jeg blandt andet shopper te, frø og shampoo, og helt oppe ved Rådhuset finder du den bedste blomsterbiks på Frederiksberg, nemlig Plantehallen. Her kan du altid købe tre blandende blomstertyper for 60 kroner, og det er alt fra chiliplanter til potter med blomster og afskårne bundter. Det er også her, du kan finde it-planten, sukkulenten, der er til at betale. Blot nogle få meter længere oppe kan du se Rådhuset, som i sig selv er meget smukt og et af Frederiksbergs kendetegn, så tag derfor gerne et kig i den retning. I dag skal vi dog en anden vej!

 

Jeg trækker nu min cykel ned af Uraniavej. Dels fordi jeg ikke kan drikke kaffen cyklende, og dels fordi jeg gerne vil lure på villaer! Frederiksberg er nemlig meget mere end Gammel Kongevej, Falkoner Allé og den gamle have. Hvis du, som jeg, finder det sjovt at se nærmere på den mondæne del af Frederiksberg, så er blandt andet Uraniavej det rette sted. Generelt er hele området mellem Bülowsvej og H.C Ørstedsvej en stille plet midt i ”byen i byen”. Jeg drejer til venstre ad Kastanievej og videre ad Bülowsvej. Her færdiggør jeg min kaffe og croissanten og hopper derefter på cyklen igen. Jeg får snart mulighed for at smutte ind i Landbohøjskolens Have, og der skal ikke mange overvejelser til, før det er der, jeg kører hen.

 

 

Det er en sand perle! Jeg elsker at snuse rundt her, se på blomster, slappe af på græsset, læse eller spise en sandwich fra Café Væksthuset. Caféen ligger i et af Landbohøjskolens gamle drivhuse, den ejes af studerende og drives af et professionelt team. Den er kun åben, når nattefrosten går på vinterferie, men da det er ret aktuelt netop nu, skal den selvfølgelig prøves. Hvis du også er studerende, er det endnu bedre, for så er der nemlig studierabat ved forevisning af et gyldigt studiekort! Jeg bestiller en sandwich, tager den med mig og finder en plads foran Københavns Universitets gamle bygninger. Det er uden sammenligning den smukkeste del af universitetet, og jeg hensættes lidt til en amerikansk collegefilm. Hvis du har lyst, er det muligt at lure ind af vinduet til det gamle festauditorium!

 

Hvad: Café Væksthuset.

Hvor: Grønnegårdsvej, 1870 Frederiksberg.

Hvornår: Mandag – fredag kl. 8.30-17. Lukket i weekenden undtagen i perioden 31. maj – 27. september, hvor de har åbent søndag kl. 09-16. Tjek evt. hjemmesiden for sæsonens åbningstider.

Portemonnæ: Stor filterkaffe 25 kr. Sandwich 66 kr. Boller med ost og hjemmelavet syltetøj 33 kr.

 

 

Efter min frokostpause hopper jeg på cyklen og sætter nu kursen hen ad Grønnegårdsvej mod den grønne sti, som ender ude på Rolighedsvej. Her cykler jeg forbi neonskiltet ind til Hostrups Have, og fortsætter ud på Falkoner Allé.

Her gemmer sig mange herligheder, blandt andet Berthels Salon og Slagter Friis. Fra Falkoner Allé drøner jeg ned til Hostrups Have og parkerer cyklen for at gå en tur i den lille park. Tidligere husede grunden en af tidens største industrigrunde, Rubens Klædefabrik. Først i 2013 forsvandt den sidste rest af fabrikken, da den røde murstensskorsten blev revet ned. En andet sjovt bonusinfo om Hostrups Have er, at den under 2. Verdenskrig var hjemsted for et illegalt trykkeri, som blev styret af modstandsgruppen Holger Danske. Det er lidt sjovt at tænke på, mens jeg fredeligt vandrer rundt en onsdag eftermiddag.

 

 

Herfra griber jeg min jernhest og cykler, indtil jeg når til Helgesvej. Her drejer jeg ned og befinder mig nu midt i svømmehalskvarteret – knap så mondænt som på Uraniavej, men stadig vældigt fint med de gamle lejlighedsbyggerier og træerne langs vejene. Jeg cykler op forbi Frederiksberg Svømmehal, som er gratis, hvis man er medlem af Fitness World (jeg nævner det lige, da min erfaring siger mig, at det er en glædelig nyhed, som kommer bag på mange). Svømmehallen er populær og med god grund! Her finder du nemlig mere end blot det overfyldte svømmebassin. Det er muligt at tilkøbe adgang til kurbad, saltbad, dampbad, sauna og så videre, og det er også her, du finder nogle af Danmarks bedste saunagus-mestre! Jeg har selv denne oplevelse til gode, men så snart sommeren går på hæld, og de koldere temperaturer sætter ind, vil jeg tage en veninde under armen og prøve spafaciliteterne af. Bygningen er den perfekte blanding af fitness og velvære! For mig er dette dog mest en vinteraktivitet, og jeg kører derfor videre.

 

Jeg cykler ned ad Rolfs Plads, ud på Nyelandsvej og op til Nordre Fasanvej. Her kan jeg skimte en af de få autentiske Taco Shops, der er at finde i København, og den er bestemt et besøg værd!

 

 

Turen går videre op ad Nordre Fasanvej. Jeg kommer forbi Royal Copenhagens Outlet ved Porcelænshaven, som jeg kan anbefale, hvis du også elsker porcelæn. Videre hen ad vejen skifter vejnavnet fra Nordre til Søndre Fasanvej, og jeg kan nu komme ind i Frederiksberg Have af bagindgangen. Haven i sig selv er skøn, men målet er at komme ind og se elefanterne, som har område ud til stien. Det er dog kun, hvis jeg er heldig, da deres gård oftest står tom. I dag lykkes det, og jeg står lidt og betragter dem med min jernhest.

 

Næste stop på vejen er Møstings Hus, et af mine favoritsteder i haven. Huset ligger godt gemt inde i Frederiksberg Have, og derfor lader jeg cyklen stå ved hovedindgangen for at slentre gennem parken på gåben. Møstings Hus er en lille tidslomme, som rummer alt fra kunst, koncerter, foredrag og litteraturarrangementer. Selv hvis man ikke skal ind og opleve et af de mange kulturtilbud, er det en fryd at betragte den lille bygning, som nydeligt ligger placeret mellem dammen på Smallegade og haven. Tjek udvalget af arrangementer på deres hjemmeside og læs mere om husets historie.

Efter at have gået en runde ved dammen begiver jeg mig tilbage til min cykel. Jeg vil gerne nå forbi et af mine favoritmuseer.

 

Hvad: Møstings Hus.

Hvor: Andebakkesti 5, 2000 Frederiksberg.

Hvornår: Tirsdag – søndag kl. 11-16.

Portemonnæ: Fri entré. Dog er det muligt at købe en fællesbillet, som gælder til alle Frederiksbergmuseerne. Den koster 125 kr., og fordi Møstings Hus er gratis normalt, udløser den her en kop kaffe.

 

 

På hjørnet af hovedindgangen til Frederiksberg Have ligger Storm P.-museet. Jeg er sikker på, at de fleste mennesker kender den skæve streg, og hvis ikke så er det bare med at komme fluks af sted til museet! Det er en finurlige oplevelse at gå gennem museet, og jeg efterlades altid tænksom og imponeret, når jeg har besøgt det. Det kreative drive, der ligger bag tegningerne, Storm P.s egne såvel som de skiftende udstillinger, fascinerer mig, og jeg elsker komikken og detaljerne i værkerne. Det fascinerer mig ligeledes, at tegninger er fra starten af 1900-tallet og frem til midten af 1900-tallet. Den komiske, legende tegnestil virker for mig lige så aktuel i dag, som da den blev tegnet!

 

Efter en runde på museet griber jeg min cykel og kører videre ned ad Frederiksberg Allé.

 

Hvad: Storm P.-museet.

Hvor: Frederiksberg Runddel, 2000 Frederiksberg.

Hvornår: Tirsdag – søndag kl. 10-16.

Portemonnæ: Voksne 50 kr. Pensionister og studerende 40 kr. Grupper 40 kr. Børn under 18 og medlemmer har gratis adgang.

 

 

Begyndelsen af Frederiksberg Allé er særligt fin. Her hersker revystemningen stadig, og jeg føler mig altid en anelse hensat, når jeg cykler her. Ikke ret langt nede ligger Betty Nansen-teateret. Selvom der er flere teatre på Frederiksberg, er der noget særligt over netop det her. Måske er det placeringen i Revykvarteret og tæt på de Små Haver, der gør det, men Betty Nansen er altid et af de steder, hvor jeg leder efter forestillinger, når teaterlysten melder sig.

 

Længere nede af Frederiksberg Allé ligger Frederiksberg Chokolade. Her parkerer jeg cyklen og går ind, for jeg har lyst til is, og så er chokoladebiksen bare bedst! Jeg bestiller en vaffel med to kugler dyppet i chokolade og en flødebolle på toppen. Prøv endelig deres æblekage-is og den med karamelknas! Jeg trækker herefter cyklen videre ned af Alléen, mens jeg spiser min vaffel. Den mørke chokolade på kanten er en luksus og får hele isen til at spille!

 

Hvad: Frederiksberg Chokolade.

Hvor: Frederiksberg Allé 64, 1820 Frederiksberg C.

Hvornår: Alle dage kl. 12-21.

Portemonnæ: Vaffel med to kugler 32 kr. Guf 5 kr. Flødeboller 8 kr.

 

 

Et af mine sidste stop på Frederiksbergruten er en tur ind til Wulff & Vin. Butikken er placeret lidt længere nede af Frederiksberg Allé, lige på hjørnet af Kingosgade, og her smutter jeg ind og tanker op på rosé. Betjeningen er eminent, og selvom jeg ikke selv er en specielt erfaren vinkender, så er det alligevel en oplevelse at blive guidet igennem de farverige etiketter. Mit SU-modtagende hjerte elsker både de gratis glæder og nyder et godt tilbud, men alligevel smider jeg gerne lidt penge efter en lækker rosé. Med cykelkurven fyldt med de lyserøde bobler cykler jeg tilbage til Gammel Kongevej, hvor turen startede, og parkerer cyklen ved hjørnet af Sankt Jørgens Sø. Her møder jeg min veninde, som har medbragt hendes prangende krystalvinglas i plastik, og vi finder en bænk ved Svineryggen og slår os ned. Det gode ved strækningen langs søerne er, at der ikke kører nogen biler, og at vi kan lure på de store villa, der troner med deres prima placering i baggrunden.

 

Hvad: Wulff & Vin.

Hvor: Frederiksberg Allé 25,1820 Frederiksberg C.

Hvornår: Onsdag – torsdag kl. 14-18, fredag kl. 12-19, lørdag kl. 11-14.

Portemonnæ: Fra 99 kr.

 

Da vinen er tom, har vi begge brug for at opleve lidt mere Frederiksberg, før vi slutter vores aften. Vi hopper derfor på cyklerne og tager igen turen op ad Gammel Kongevej. For enden, helt oppe ved Rådhuset, ligger en lille, gemt skat, som du ikke finder andre steder i København. Café Intime lokker med sit neonskilt, og vi ved begge, at her er der dømt oplevelse og hjertevarme. Det er stedet, hvor modsætningerne mødes, og det mondæne Frederiksberg udfordres at forskellighederne. Heldigvis er der plads nok, og det er lige præcis mangfoldighed, som vi ønsker os denne aften. Er du nysgerrig på stedet, så læs mere her eller smut selv forbi.

 

Hvad: Café Intime.

Hvor: Allégade 25, 2000 Frederiksberg.

Hvornår: Alle dage kl. 16-02.

Portemonnæ: Stor fadøl 50 kr.

 

//Fotos: Anne-Sofie Bau Madsen

Skriv en kommentar

kommentarer

Bylivsredaktør med hang til Cava og tatoveringer. Har en skjult IT-dronning i maven og elsker når folk tænker anderledes end mig selv. Studerer journalistik og laver gerne overtræk for en ekstra rejse. Er dårlig til vinter men god til skaldyr.