Mellem Os Sagt. Vil du dele din historie med en fremmed?

Det kan kræve blod, sved og tårer at fortælle sin egen historie foran mere end 50 publikummer. Men det er netop, hvad der sker på BestTellers’ scene en gang om måneden, når ‘Mellem Os Sagt’ glider af stablen, og publikum indtager scenen.

Foto på blogforside: Rikke Ammitzbøll Nielsen

 

”Ubuntu”, siger værtinden på den lille scene i det lille lokale. Så er opmærksomheden fanget. Jeg sidder og overvejer, om jeg er gået forkert. Derefter tilføjer hun med en venlig stemme, at Ubuntu er et sydafrikansk udtryk, som betyder, at man som menneske er defineret af sine medmennesker. Og det er netop, hvad Mellem Os Sagt handler om. Publikum fortæller personlige historier til et interesseret publikum, og derfor finder de her aftener eksistens i sit publikum.

Mellem Os Sagt har efterhånden afholdt en del arrangementer på BestTellers’ scene i det intime kælderlokale på Vesterbro. Hver gang er der et emne for aftenen, og denne gang er det ”en anden verden”. Tidligere har emnerne været ”mit Vesterbro”, ”ar” og sidste gang var det ”far”.

Indledningen med Ubuntu er blot en måde at opfatte ”en anden verden” på, og dermed en kickstarter til aftenens fortællere. Men først forklarer værtinden, Nadja Kaspersen, spillets regler. På fem minutter skal gæsterne fortælle en sand historie med baggrund i noget, de selv har oplevet.

Danskere har lav mundtlig selvtillid

Den første på scenen til at fortælle en personlig historie er Julie. Julie er praktikant hos Mellem Os Sagt, og jeg forventer, at hun ville være en selvsikker fortæller. Men efter arrangementet afslører hun, at hun bliver ramt af nervøsitet og en adrenalin, men også af en rus, der vækker en djævel i hende. En djævel, der overbeviser hende om, at det er en god historie, hun giver videre i aften.

Kvinderne bag Mellem Os Sagt synes alle, at mange danskere kæmper med en lav mundtlig selvtillid. Den vil de gerne udfordre. Ifølge kvinderne skulle det gerne være lige så normalt at stå på en scene og fortælle historier, som det er at fortælle over en øl på en Bodega eller over varebåndet i Netto.

”Vi deler hele tiden historier alligevel. Når vi sidder på en bodega, griner sammen eller er i Netto”, fortæller Nadja, der, udover at være aftenens værtinde, også er initiativtageren af Mellem Os Sagt-konceptet: ”Alt på scenen har været fortalt før. Det er ikke noget, folk har gået og gemt for dem selv.”

Men forskellen er, at tilskuerne i salen ikke er fortællernes venner eller familie. Det er fremmede mennesker. Nadja bryder denne fremmedhed ved at bede publikum om at hilse på de personer, der sidder nærmest. Hun kan dog næsten ikke få folk til at stoppe igen. Historierne svæver allerede rundt blandt publikum. ”Der er altså en eller anden interesse i hinanden, der er virkelig overvældende. En interesse i at ville hinanden det godt”, fortæller Nadja grinende.

Glemsel kan bekæmpes med en fortælling

Efter Julies fortælling på scenen bliver der trukket lod. Lodtrækningen forgår på den festlige måde, at Julie tager et glas champagne fra en bakke. Under glasset gemmer sig den næste fortællers navn på en seddel.

Snart er det unge Hugos tur til at fortælle. Hans fortælling handler om den verden, han oplever oplever på festivaler i Danmark. Først Roskilde Festivalen med en lille romance, senere Nakkefestivalen, hvor han og nogle nye bekendtskaber rendte rundt nøgne og lavede løjer, der bliver mere eller mindre detaljeret forklaret.

Efter Hugos fem minutter er gået og folk nærmest har grinet sig selv halvt bevidstløst af de malende beskrivelser, bliver det Daniellas tur. Daniella er en 69-årig dame, der har boet på Vesterbro, siden hun var tre år. Hun er blevet fast inventar på scenen til Mellem Os Sagt-arrangementerne. Som hun selv siger, ”Jeg har levet hele mit liv her, jeg har SÅ mange historier. Men jeg kan snart ikke huske længere…”

Daniella har fundet en selvtillid i fortællingen og en måde at bekæmpe den snigende glemsomhed på. Og hendes fortælling denne torsdag omhandler hende besøg hos ‘De Blå Nonner’ i Italien. Her oplevede hun en anden verden, hvor nonnerne klarede alt selv. Selv de nonner, der var ældre end hende, var friske i hovederne og ved fuldt vigør. Daniella var rigtig ærgerlig over at skulle forlade nonneordenen igen.

Tilbud om fortælletræning

Emnerne for aftenerne er som regel ret ubegrænsede. De fungerer som en slags retningslinje, men som Nadja tilføjer, ”det er jo totalt til fri fortolkning.” Derfor bliver tilskuerne, men også arrangørerne, ofte prøvet af på deres egne opfattelser af verdenen. De fleste historier kan gradbøjes og passes ind til alle slags emner. ”Man ved aldrig helt, hvad man får”, forklarer Julie. Det er publikums aften. Det medfører tillige, at der kan være tre fortællere på en aften. Der kan også være 13. Men uanset hvad, er det helt i orden. Publikum styrer showet. Arrangørerne sætter på den måde blot nogle rammer, hvori publikum kan boltre sig. Hvis de tør.

Efter pausen starter improvisationsrunden. De, der var på scenen før pausen, har tilmeldt sig online, derfor har de fået tilbud om fortælletræning af en af BestTellers’ fortællere. Den enkelte fortæller får dermed mulighed for at bearbejde sin fortælling over et par timer, inden arrangementet går i gang. Improvisationsrunden består derimod publikummer, der i løbet af første runde, er kommet i tanke om en knaldgod fortælling, som de ønsker at dele. Men der er ingen forudsætninger for at fortælle en historie til arrangementerne hos ‘Mellem Os Sagt’. Alle kan tilmelde sig.

Thomas fortæller om en hemmelig, parallel verden, en computerspilsverden. Her glemte han alt om familie og huslige dyder, og derfor fandt konen ud af hans hemmelighed. Nu forsøger Thomas at undgå zombiejagt og skudepisoder i hverdagen.

Alle på scenen er gode til at fortælle. Alle fortæller på deres egen særprægede facon. Nogle laver store, vilde fagter og vælter nærmest ned bag scenen, mens andre næsten står stille og fortæller roligt. Det lille lokale bliver hen ad aftenen mindre og mindre i takt med, at afstanden mellem folk forsvinder. Intimiteten vokser. Og den er på sit højeste, da vi alle forlader vores sæder omkring kl.22, mens vi alle snakker på kryds og tværs. Nu kender vi hinanden. Vi deler noget helt særligt.

Hvad: Mellem Os Sagt

Hvor: Næste gang på Københavns Museum, Vesterbrogade 59

Hvornår: På mandag 7. april kl. 20-22.

Pris: 20 kroner, pengene går til ‘Mændenes Hjem’ på Vesterbro.

 

Arrangementet foregår i forbindelse med fejringen af Kierkegaard. Emnet er ‘Kærlighed i København’. Vil du fortælle, skal du medbringe en genstand, der giver en idé om din fortælling, og som museet efterfølgende må bruge på udstillingen.

 

Der er desværre udsolgt, medmindre man vil fortælle. Det bliver muligt at høre nogle af fortællingerne som Podcast. 

Du kan klikke ind på Mellem Os Sagt’s Facebookside her. Her er det også muligt at booke billetter til endnu næste arrangement 2. påskedag (21. april) på Vesterbro Torv, hvor emnet for aftenen er ‘Håb og håbløshed’. Gør det nu. Det virker som om, det er en god idé at bestille billetter i god tid.

Kulturentusiasten, der elsker at formidle, dele og skabe kultur i København. Daglig leder på VINK er min primære funktion, men ideudvikling, research og skriblerier lurer altid i skuffen.