Med døden som guide på de københavnske brosten

I aften bliver 39 mennesker myrdet i København. 35 forsvinder i stilhed, kvalt i røg og brændt inde på Hotel Hafnia, mens en 25-årig mand med tændstikker i lommen nyder sine flammer på afstand. En ung politimand bliver skudt ned på åben gade, og tre kvinder møder deres skæbne i desperate skrig. Ingen hører dem.

VINKkbh er taget på byvandring med ’Bloody Copenhagen’, og i aften er omkring 15 deltagere med på den anderledes rundtur. Vores guide ud i det københavnske mørke er islandske Daily Snow, og han lover, at det ikke bliver den sædvanlige tur op og ned ad strøget. Vi skal ud i de gader, hvor man ikke plejer at gå, men vi skal også besøge steder, som nogle af os måske har passeret i forbifarten. Uden at vide, at der er mennesker, der er blevet kvalt, skudt og mishandlet netop her.

Daily Snow mener, at vi alle kan lære noget af de dystre historier, men hvad, vil han først afsløre, når vi er gennem ruten.

Bloody Copenhagen vandring

GYSERFORTÆLLINGER. Skuespilleren Daily Snow fortæller efter islandsk tradition om drab i natten. //Alle fotos er taget af: Nynne Brandt Thykier

I halvanden time skal vi følge i hans og mordgådernes spor. Daily Snow har brugt timer på biblioteket og i statsarkiverne for at finde de fortællinger, han vil brede ud for os i aften.

”I skal høre historier om så forskellige emner som jalousi, pyromani og Danmarks største pengetransport. Alle har de det tilfælles, at mennesker har mistet livet,” siger han, da han præsenterer aftenens program.

De fem mordgåder, vi skal indvies i, er plukket ud af en lang og blodig historie. Netop disse fem historier har Daily Snow udvalgt nærmest intuitivt, da han gik i gang med at studere Københavns skyggeside.

Det hele begynder i Laksegade, hvor fanden har været løs ad flere omgange. Vi skal høre om ’Mr. Smiley’, der slog sin kæreste ihjel og gemte det blodige lig i klædeskabet.

Pernille og Frank deltager i byvandringen. De har boet i København i over 20 år, og de gør meget for at opsøge de skæve vinkler på det København, som de ellers kender så godt. Af den grund er de også med i aften.

”Bare navnet Mr. Smiley er der jo noget ulækkert over,” lyder det fra dem, mens de reflekterer over, om Mr. Smiley stadig er et sted derude. Daily Snow har ikke kunnet opstøve, om han stadig afsoner sin straf i fængslet. Noget tyder på, at han stadig sidder inde, og det gør ikke historien mindre levende.

Storpyromanen, der onanerede over sine flammer

Historiefortælling er en stor del af den islandske kultur, og da den teaterskole, Daily Snow gik på, lukkede, fik han en idé om at bruge hans skuespillerbaggrund på anden vis.

“Det var oplagt at begynde at fortælle historier til folk og give dem en oplevelse, de måske ikke er vant til i indre by,” fortæller han. Og Frank og Pernille er godt tilfredse med den oplevelse, de får i aften.

HOTELBRAND. Efter branden på Hotel Hafnia blev hotellet overtaget af Hotel Kong Frederik. Hotellet står stadig i dag, lige ved siden af Politikens Hus.

Ved næste stop i Vester Voldgade skal de nysgerrige deltagere høre om mordbranden på Hotel Hafnia, der kostede 35 mennesker livet.

”Altså, nu var jeg jo barn i 80’erne, og jeg kan godt huske, at pyromaner var noget, man var ret bange for,” siger Frank efter fortællingen om storpyromanen, der spredte sin benzin fra 1973 til 1985.

Fremgangsmåden var ofte den samme, når han antændte affald med sin medbragte benzin og onanerede, mens flammerne bredte sig, fortæller Daily Snow med opspilede øjne og stor indlevelse.

Han vil gerne fortælle historier, der kan skabe billeder i folks hoveder.

”Det er også røvdejligt at læne sig tilbage og se en god film, men her får vi lov til at være der, hvor historierne har udspillet sig. Hvis man lytter efter og giver sig selv lov til at blive inddraget i fortællingen, føler vi, at vi er til stede,” forklarer han.

I dag har et andet hotel overtaget Hafnias gamle bygning, og lige nu er der sikkert fuld af liv i de mange værelser. Der er ro og orden, men Daily Snows levende fortælling om hotelbranden sætter alligevel en uforklarlig varme i kinderne, som vi står her på den modsatte side af vejen og kigger op på bygningen.

Stadig uopklaret, stadig skræmmende

Mens vi bevæger os mod det næste mord, går snakken mellem deltagerne om det, de indtil videre har oplevet i aften. Langt de fleste er fra København og har opsøgt Bloody Copenhagen af nysgerrighed.

Bloody Copenhagen

PENGETRANSPORT. Blekingegadebanden fik et udbytte på cirka 14 mio., da de røvede Købmagergades Postkontor 3. november 1988, som stadig findes i dag.

Alle har før hørt lidt om Blekingegadebanden og røveriet af Købmagergades postkontor, som vi også har besøgt i dag. Nogen huskede navnet ’Mr. Smiley’, da de hørte det igen, og flere af de kvindelige deltagere husker tydeligt Stine, der døde i Teglgårdsstræde for lige omkring 24 år siden. Nu står vi her.

Stine var 18 år, og hun skulle hjem efter en festlig aften med pinsekarneval i København. Hvem hun mødte i porten ind til sit hjem er stadig uvist, men efter et halvt døgn blev hun fundet død efter grum mishandling. Overhældt med bonevæske, bundet og kvalt med en ledning og to karklude stoppet i munden. Hun havde snitsår på sin hals og på armen, hvor snittene fik en helt rituel karakter. Som om nogen prøvede at sende en besked.

Sagen er stadig uopklaret, og det er især det, der skræmmer, fortæller deltagerne.

”Jeg kan tydeligt huske Stine, men jeg var ikke klar over, hvor mordet var foregået. Det er stærkt at stå her,” fortæller Ea, der mere eller mindre var på alder med Stine, da hun blev myrdet.

I 2012 blev sagen om Stine genåbnet i forbindelse med afsløringen af Amagermanden. Mange mænd havde været mistænkt før ham, men ingen af dem havde myrdet Stine. Heller ikke Amagermanden.

Bloody Copenhagen

RUNDTURSREAKTION. Gæsterne bliver grebet af gyset. 

Omtalen af ham bliver en gysende påmindelse om, at karaktererne fra Daily Snows historier er mere levende og nutidige, end vi har lyst til at forestille os. Og Stines morder, han er stadig derude.

Dødens tabu

Daily Snow fortæller gadernes historier, fordi han har lyst. Fordi han synes, at det er spændende at undersøge motiver, politiarbejde og retssager, og fordi han synes, at døden er et spændende tabu. Og det der, at vi kan lære noget.

“Det eneste, vi kan være sikre på, når vi bliver født, er, at vi skal dø. Alligevel går vi og er bange for at dø for tidligt eller frygter for vores elskedes død. Men mon ikke vi kan lære noget af vores dødsfrygt og det faktum, at vi hverken ved,hvilken dag eller klokkeslæt vi møder vores skæbne? Har vi så egentlig andet end dette øjeblik?” siger han, mens han tager afsked med os.

Med nærmest tyk ironi begynder nogle kirkeklokker at kime, ikke langt fra hvor vi står.

”Jeg ved ikke, hvad der sker med mig, når jeg går gennem gaderne herfra,” konstaterer Daily Snow for at understrege sin pointe.

”Og kom så godt hjem.”

Hvad: Bloody Copenhagen

Hvor: Rundturen begynder ved Nikolajs Plads

Hvornår: Hver torsdag

Mønt: 100 kr / 50 for studerende

Bloody Copenhagen er en del af Teater ADHD. Besøg www.bloodycopenhagen.com for informationer om ture. Henover sommeren bydes der på flere fortællinger om Københavns skyggeside.

/Forsidefoto: Nynne Thykier