Forvandlende Fortællinger forvandler

Det er ikke altid lige let at komme hinanden ved. Der findes et hav af ting, der ligger til grund for, hvorfor vi distancerer os fra hinanden. Køn, etnicitet, seksuel orientering, helbred, alder og meget mere. Det er faktorer, der kan være med til at gøre det svært for os at forstå hinanden umiddelbart. Forvandlende Fortællinger fører folk tættere på hinanden blandt andet ved at anvende netop vores forskelligheder til at hjælpe os med at skabe relationer til hinanden.

 

 

Hakon //Foto: Marie Ravn 

 

”I stedet for at dømme dig, kan jeg forstå dig og snakke med dig … Lige pludselig kan diversitet og forskellighed blive en styrke, hvis man formår at bygge broen. Hvis man ikke kan det, bliver det separerede samfund endnu mere separeret,” siger Hakon fra Forvandlende Fortællinger

 

En fredag eftermiddag var jeg på Krausesvej 3 på Østerbro, hvor jeg skulle snakke med Hakon. Hakon er så vild med folks personlige beretninger, at han har startet Forvandlende Fortællinger sammen med Pelle og Jonathan, som sammen har arbejdet hårdt på at få mennesker til at dele deres personlige fortællinger med hinanden.

I begyndelsen var det kun Pelle og Hakon. De gik på projektlederuddannelsen Imagine Nørrebro. Det var Hakon, jeg var så heldig at få lov til at snakke med. ”Det afsluttende eksamensprojekt endte jeg med at lave sammen med Pelle. Det blev så til Forvandlende Fortællinger. Til projektet manglede vi en, der kunne hjælpe os med at lave to videoer og nogle plakater, og det blev Jonathan blandt andet, fordi han havde lavet en musikvideo til Pelles sang, Nattevandrer” fortæller Hakon.

 

Da de gik i gang med Forvandlende Fortællinger, meldte Pelle ud, at han kun kunne være med, hvis det var en engangsforestilling. Han havde for meget at se til. Det første arrangement fik de stablet på benene i baren på Nørrebro Teater. Fortællerne bestod af en mangfoldig gruppe af mennesker, der var mellem 23 og 73 år og repræsenterede otte forskellige nationaliteter. Mellem 160-180 mennesker troppede op til den første forestilling, der endte med at være en succes, som blev beskrevet af publikum som magisk.

 

”Efter eksamen sad vi nede på Karussellen på Nørrebro, og klokken var 12.00. Vi fik en sidevogn og en gylden dame, og Pelle så på mig, og jeg kunne bare mærke, at vi skulle have snakken: Hvad skete der lige der? Og så sagde han: Lad os gøre det igen. Vi skulle selvfølgelig have Jonathan med. Så startede vi et firma og har arbejdet med det lige siden den 21. november 2013. Nu lever vi af det.” siger Hakon.

 

De tre drenges arbejde har forskellige formål. Det har vist sig, at Forvandlende Fortællinger kan hjælpe til med at nedbryde tabuer og skabe personlig værdi, men først og fremmest bygger Forvandlende Fortællinger broer imellem minoritetsgrupper og deres omverden. Det skaber forståelse på tværs af mennesker, og det er der brug for, siger Hakon, for ”når jeg kigger rundt på vores samfund, har vi en kultur, hvor vi definerer os selv, ud fra hvordan vi er sammen, og ofte ud fra hvad vi ikke er, og hvad de andre er. Det er en separationskultur. Den dømmende kultur skaber afstand mellem mennesker, mellem forskelligheder”

 

 

Jonathan //Foto: Marie Ravn

 

De fleste vil nok mene, at en personlig fortælling skal repræsentere en vis autenticitet, og at den skal komme direkte fra hjertet. Et af principperne bag Forvandlende Fortællinger lyder, at ”der er ingen, der er mere berettiget til at fortælle din historie end dig selv”. Umiddelbart er der grundlag for en autentisk, ærlig og personlig fortælling.

Før de skal op på scenen, er deltagerne i Forvandlende Fortællinger med til workshops med coaching, hvor de bliver undervist i at ”tilpasse” deres fortællinger. Af den grund er det passende at spørge, hvor autentisk og personlig sådan en fortælling ender med at være.

Fortællingerne forbliver autentiske og personlige, men fortællerne får værktøjer, der finpudser budskabet og giver selvtillid, forsikrer Hakon mig om.

Nogle fortællere er bedre end andre til at få formidlet det, de gerne vil, og derfor kan det være nødvendigt at hjælpe dem med at få fortalt deres historier på en måde, hvor de opnår mest værdi hos publikum. Det er det, der blandt andet bliver arbejdet med på workshopsene.

 

Fortællinger, der tager udgangspunkt i et tabu, er interessante for mange, da det netop er her, fordomme og stereotypiske forestillinger kan forsvinde. Idéen er at tage fortællingerne ned på et niveau, hvor vi alle kan være med. Hvis du aldrig har prøvet at miste dit barn, kan du ikke vide, hvordan det føles. Vi kan næsten alle sammen relatere til følelser som sorg og savn, og sorg og savn er en del af eksempelvis at miste et barn. Når historien fortælles med sorgen og savnet som fokus, bliver det lige pludselig muligt for flere at sætte sig ind i, hvad det handler om, og hvordan det må føles at opleve så stort et tab. Det er noget, vi kan relatere til. Når vi kan det, står vi pludselig sammen i stedet for at tage afstand fra hinanden. Det er en af de teknikker, Forvandlende Fortællinger anvender. Teknikken kan anvendes på alle områder, og den har ifølge Hakon været effektiv. I forbindelse med Forvandlende Fortællingers samarbejde med Depressionsforeningen er der blevet bygget en bro mellem et publikum og nogle depressive og bipolare fortællere, hvor publikum opnåede en større forståelse for, hvad det vil sige at være psykisk belastet. Derudover har det også haft den effekt, at fortællerne har haft mulighed for at se sig selv som værdiskabende i stedet for som en byrde. ”De vokser så vanvittigt meget, fordi lige pludselig skaber de værdi … lige pludselig er de mere værd,” fortæller Hakon.

 

Forvandlende Fortællinger arbejder derfor på at få stablet arrangementer på benene med temaer der vil nedbryde tabuer som seksuel orientering, religion, handicap med mere ved at gøre distancen mellem de forskellige minoriteter mindre. ”Dem, der står oppe på scenen, danner det gode eksempel, men folk blandt publikum skal også snakke med hinanden og fortælle deres personlige historier. Det gør, at gruppen smelter sammen som en enhed. Der er forskel på at betragte sig selv som et individ i gruppen og på at betragte sig selv som en del af gruppen. … Vi kan forvandle denne her separationskultur til en enhedskultur igennem disse fortællinger.” Fortæller Hakon.

 

Pelle //Foto: Marie Ravn

 

Hver mandag afholder Hakon, Pelle og Jonathan Klub Forvandlende Fortællingers workshops, hvor folk mødes for at træne deres færdigheder inden for historiefortællling. Hver anden fredag i hver måned afholder de deres shows. Næste klubarrangement i rækken løber af stablen den 9. oktober i en villa på Krausesvej 3, hvor Forvandlende Fortællinger vil afprøve deres nye tretrins-koncept, Din eller min historie?. Foruden fortællinger fra klubbens medlemmer vil også pauserne være scene for, at gæsterne indbyrdes fortælles og viderefortæller hinandens historier, mens de deler et lille måltid – alt sammen for at give deltagerne et nyt indblik i selve fortællerrollen. Du kan tilmelde dig arrangementet her.

 

For Hakon, Pelle og Jonathan er meningen med det hele at få fortællingerne til at forvandle fordommene blandt publikum og forsøge at bringe folk tættere sammen.

 

 

Se mere på deres hjemmeside her!

 

Cand.mag i Dansk og Bylivsskribent med hang til bodegaer, glimmer, sankning og arkitektur. Er både for og imod gentrificering. I øvrigt spiser jeg kun grønt.