FællesGro: Et grøntsagsfællesskab i byen

Spidskål, hokkaidogræskar og spæde kartofler er blandt nogle af de grøntsager, du kan få med i en høstpose fra grøntsagsfællesskabet FællesGro i København. Jeg har inviteret mig selv til en snak med Andrea fra FællesGro for at lære mere om grøntsagsprojektet. FællesGro er en fællesskabsbaseret fødevareordning i København, som tilbyder et grøntsagsabonnement, hvor man hver uge kan hente sin egen lille pose med økologisk grønt på Vesterbro, Østerbro eller Nørrebro. Grøntsagerne er altid friskhøstede, lokalproducerede og sæsonbestemte.

Det, at have adgang til mere lokalproduceret økologi, bør være et fælles anliggende mellem den, der producerer, og den, der spiser, mener FællesGro. I et samfund, hvor vi får størstedelen af vores mad fra supermarkedernes hylder, er dette forhold til mad sjældent noget, man ser. I hvert fald ikke, hvis man bor i København. Jeg møder Andrea på Hahnemanns Køkken på Østerbro, hvor medlemmer hver tirsdag eftermiddag kan hente deres andel af friskhøstet, økologisk grønt.

// Foto: Helena Bang-Udesen

Supermarkedsnationen

Som medlem af FællesGro køber du ikke dine grøntsager i løbet af ugen, som du får brug for dem, ligesom du gør, når du går ned i Netto eller SuperBrugsen. Du forpligter dig i stedet ved at betale for din andel af grøntsagshøsten for et halvt år ad gangen. Landmanden producerer de økologiske afgrøder, som hver uge leveres til tre forskellige afhentningssteder på Nørrebro, Østerbro og Vesterbro. Medlemmerne står selv for at komme og fylde deres egen høstpose, hvis indhold varierer fra uge til uge, og følger den danske høstsæson. Konceptet hedder fællesskabsstøttet landbrug, og det er en udbredt model i blandt andet Tyskland, Norge og USA, men som endnu ikke har fået fodfæste i Danmark. Med denne model ved landmændene på forhånd, hvor meget de kan dyrke, og hvor meget de kan afsætte, så ingen mad går tabt. ”Det er en måde at sikre landmandens afsætning på,” fortæller Andrea mig, da vi taler om fordelene ved fællesskabsstøttet landbrug. ”Det er vigtigt for os, fordi en stor del af projektet handler om, at vi skal være mere fælles om at skabe bedre vilkår og mere mulighed for de her små landbrug, som dyrker økologisk og mere diverst. Vi er jo sådan en supermarkedsmarkedsnation og har ikke rigtigt en markedskultur her.”

Økologi 2.0

FællesGro får deres grøntsager fra gårdbrugene Nørbys Grøntsager, Stensbølgård og Stengården, som alle befinder sig under en times kørsel fra København. Det skal gøre det mere tilgængeligt for byboere at få adgang til økologiske og lokalt producerede grøntsager. Grøntsager, som ikke har rejst så langt, ikke er pakket ind i plastik eller er blevet høstet for tidligt. For at grøntsager kan få det lille, røde ø-mærke, kræves det, at der ikke bruges sprøjtemidler og kunstgødning. Men de gårde, som er tilknyttet FællesGro, tager den økologiske produktion et skridt længere. Andrea fortæller mig, at ”De dyrker nogle ting, som smager helt anderledes. De tænker mere over, hvordan de dyrker afgrøderne. Ikke kun det med, at de ikke sprøjter, men de tænker også over at lave sædskifte og dyrke planter, som hjælper hinanden. De tænker over, hvordan jorden har det, og det skaber nogle bedre råvarer.” Denne måde at tænke økologi på er helt anderledes for mig, som køber alle mine øko-grøntsager i min lokale Netto rundt om hjørnet.

Med afsætningsmodellen fællesskabsstøttet landbrug følger gårdene derudover den danske høstsæson. Dette betyder, at man kun kan få friskhøstede grøntsager gennem FællesGro fra juni til december. Det skal skabe en bevidsthed om, at det er nu, der er grøntsager på markederne i Danmark, og at det er nu, man kan få friske grøntsager.

// Foto: Helena Bang-Udesen

Fællesskab, grøntsager og natur

Som bybo er der få alternativer til at købe mad i supermarkederne, hvor grøntsagerne ofte er masseproducerede, plastikindpakkede og transporteret over lange distancer. Her tilbyder FællesGro en mulighed for at være en del af et madfællesskab, hvor afgrøderne er lokale og dyrket med større omtanke for naturen, og hvor forholdet mellem producent og aftager er tættere. ”Vi ser det ikke så meget som en forpligtelse, men mere som en dejlig mulighed. Også som en mulighed for at gå sammen flere mennesker og spørge: Vil I dele den her ordning med os, eller vil I også være med til det her?” Fællesskabet, grøntsagerne og naturen hænger sammen hos FællesGro, og i sidste ende handler det også om at passe på vores klode, som Andrea fortæller mig: ”Det er et andet slags fællesskab omkring vores mad, som vi også tror er ret vigtigt, fordi vi ved jo, at fødevareproduktionen er et af de steder hvor vi virkelig skal ændre os, set i lyset af den globale overophedning af kloden.”

Kunne du tænke dig at blive forsynet med økologiske grøntsager gennem et grøntsagsabonnement hos FællesGro, kan du tilmelde dig på deres hjemmeside faellesgro.dk. Du skal vælge, om du vil være tilknyttet Nørrebro, Østerbro eller Vesterbro. FællesGro arbejder på at udvide med flere afdelinger i København til næste sæson.