En nichebar for ginnørder

Min kærlighed til drinken spirede i mine unge gymnasiedage. Modsat så mange andre var jeg ikke stor tilhænger af at drikke en håndvarm DP’er (læs: Dansk Pilsner). Jovist, de røg da ned, man var jo fattig og under gruppepres. Men hvis jeg helt selv måtte vælge, stod jeg nede i Fakta med julelys i øjnene, mens jeg købte den billigste gin, der var at finde bag disken, en to-liters tonicvand og en citron. Min lykke var hermed gjort. Heldigvis er jeg blevet klogere, lidt rigere og mere kvalitetsbevidst siden. Jeg besøgte en onsdag formiddag The Bird & The Churchkey for at få en snak med medejer Christian Tønnesen om gin og tonic og det nørderi, de dyrker omkring denne klassiker af en drink.

 

//Foto: Mie Laurenberg. Et minimalt udpluk af The Bird & The Churchkeys gin.

 

Hvordan ved jeg, hvornår en gin er god?

”Det kendetegnende for en gin, altså dét man definerer en god gin ud fra, er smagen af enebær. Man kan altså sige, at hovedreglen i en gin er, at enebærsmagen skal være gennemtrængende. Det er den traditionelle måde at vurdere, hvorvidt noget er en gin eller ej. Men efterhånden som gin er blevet mere populært, er det klart, at mange er begyndt at lege med disse traditioner omkring, hvad en rigtig gin er. Man udfordrer traditionen, og nu ser man eksempelvis gin med gennemtrængende smag af kokos og hyldeblomst frem for enebær. Så grænserne for, hvad en rigtig gin er, bliver konstant rykket og leget med.”

 

Hvad er historien bag kombinationen af netop gin og tonic?

”Gin opstod i Indien, da englænderne havde kolonier rundt omkring i verden. Dengang var der mange problemer med myg og malaria, men man fandt ud, af at stoffet kinin, som er i tonicvand, gjorde, at folk ikke blev syge eller smittede. Derudover er det også kininen, der gør tonicvand bittert. Der findes også kinin i barken fra et træ eller skrællen fra en citrusfrugt. De engelske soldater begyndte i hvert faldt at drikke rigtig meget tonicvand for at undgå malaria. Dog smager tonicvand i sig selv ikke særlig godt, og da man dengang ikke lavede så meget end at drikke sig skidefuld, fandt man hurtigt ud af, at kombinationen af gin og tonic var fantastisk.”

 

 

//Foto: Mie Laurenberg. I baren er der mange små og hyggelige kroge at slænge sig i. 

 

Hvad gør drinken til en klassiker?

”Man kan sige, at grundet dens historie, som rækker så langt bagud, så ér det bare en old school drink, som alle kender, og alle har smagt. Det er sådan noget, man kan huske, ens forældre altid har drukket. Det er klart med til at gøre det til en ægte klassiker. Derudover er den meget simpel – der skal ikke noget fancy til. Alle kan lave en god gin og tonic, det er bare ikke alle, der ved, hvordan de skal bruge de nødvendige elementer. Så dens lidt sjove og skæve historie, simple sammensætning og smagen, der bare sidder i skabet, må gøre den til en klassiker.”

 

 

Hvilke gin kan vi ikke komme udenom inden for denne verden?

”Jeg er nødt til at nævne Gordon’s, selvom jeg virkelig ikke vil. Det er den, folk kender. Så selvom vi hernede synes, den er forfærdelig, så er det altså bare en storkalif inden for ginverdenen. Så kan vi række så meget fuck, vi vil, men det var den, der startede det hele. Det, der fik ginbølgen op at støde, var Hendrick’s. De revolutionerede hele ginmarkedet ved at tilføje agurkesmag til ginen. Det giver en helt særlig blødhed i smagen, og derfor bliver Hendrick’s anset som en milepæl i ginens historie, fordi de faktisk beviste, at en gin kan smage rigtig lækkert og anderledes.”

 

 

//Foto: Mie Laurenberg. Medejer Christian Tønnesen kæler for sine hjemmelavede isterninger lavet på agurk. 

 

Hvad er jeres historie her på The Bird & The Churchkey?

”Vi startede stedet for to år siden, og det kom sig egentlig af, at en af de andre medejere hernede havde været på en ferie i Barcelona. I Barcelona er gin og tonic som mælk herhjemme, de drikker det til alt, og de er klart frontløberne på at eksperimentere med en gin og tonic. Da han kommer hjem, er han helt ekstatisk over denne her ginoplevelse, og han fortæller begejstret os andre om det. Men vi kunne ikke komme ud noget sted herhjemme og få den slags oplevelse. Så vi besluttede os bare for at gøre det og gøre det, ligesom de gør i Barcelona, hvor de kredser om hver eneste detalje. Og så er vi selvfølgelig alle sammen tossede med gin og øl. Det er ikke længere kun os, som er på banen, når det kommer til en god og anderledes gin og tonic, men vi har ydmygt sagt, at vi var med til at starte nørderiet her i København. Folk har fundet ud af, at det godt kan være spændende at drikke gin og tonic hele aftenen, ligesom det kan være med cocktails.”

 

Bag baren har de 102 forskellige gin og seks forskellige tonicvand, så det er muligt at sammensætte 600 forskellige gin og tonics. Der er altså rig mulighed for at gå amok i baren og prøve noget nyt hver gang. Christian fortæller mig, at det er vigtigt for ham at have nogle gode basisgin, som kan bruges i et utal af kombinationer, fordi de er simple, men smager fantastisk. Når der er styr på basen, er der plads til en masse særprægede gintyper, som smager af alt fra oliven, til rosmarin og jordbær. Derved får han et udvalg, som rækker ud over de traditionelle grænser, men som samtidig omfavner det, vi forbinder med en traditionel gin og tonic.

 

 

Hvilke gæster kommer på baren?

”Alt fra turister til forretningsfolk og unge Kødbyen-mennesker. Alt fra 23 år til død, nærmest. Det siger netop meget om drinken, den kan både give noget til dem på 23, men også til dem på 60. Det er jo dét, der gør det til en fornøjelse at være hernede.”

 

Produktmæssigt er baren klart inspireret af Barcelonas barliv, men designet er med rødder i London. Overalt er der store, slidte lædermøbler, trækasser, fede illustrationer på væggene og udstoppede fugle i vinduet. Det hele er så gennemført lækkert, og jeg får virkelig lyst til at bruge alle mine weekendaftener på at sidde i en af de mange små kroge med en drink i den ene hånd og en god ven overfor mig.

 

 

//Foto: Mie Laurenberg. De tre gin og tonics, vi smager, er Monkey Kong, The Neoclassic og Girls (fra venstre).

 

Må vi smage?

”Selvfølgelig må I det!”

 

Den skæve: Monkey Kong

Den er lavet på en tysk gin, Monkey 47, med 47 forskellige ingredienser i. Denne gin er parret med en tonicvand fra Fentimans, som smager lidt mindre af citron og derfor giver plads til andre smagsindtryk. I drinken er der et slice af rarbarber, hele stjerneanis og en vaniljestang, og dette giver en helt fantastisk æstetik og duft. Udover dens gennemførte udseende smager den virkelig godt og anderledes. Den udfordrer klart det, man almindeligvis forbinder med en klassisk gin og tonic, men på en rigtig fed måde.

 

Den klassiske, den for alle: The Neoclassic

Den er barens fortolkning på den klassiske Hendrick’s gin og tonic. De tilføjer selvfølgelig agurk og rosenblade, som er ingredienser i netop den gintype, men derudover er deres eget twist på drinken en hjemmelavet agurkeisterning. Med den får vi stedets hustonic, som smager af kvalitet. Der er i hvert fald langt fra den til en tonicvand fra Schweppes. Jeg har altid sværget til citron- og limeskiven i alle mine drinks, inklusive gin og tonic, så hele ”hey, prøv med en agurk”-trenden har aldrig fanget mig.  En agurk for mig består næsten 100% af vand og er temmelig smagsneutral. Jeg var skeptisk, men jeg må indrømme, at det faktisk gør et eller andet ved oplevelsen. Den bliver lidt blødere og lidt mindre bitter. Der er en grund til, at denne kombination er klassikeren. Den virker bare altid, om man så er til citron, lime eller agurk.

 

Den til damerne: Girls

Ginen, med navnet Bloom, i denne drink er lavet på små jordbærskud, og for at sætte dens smag endnu mere i fokus tilføjes friske skiver af jordbær. Tonicvandet, vi får serveret hertil, hedder 1724. Den indeholder næsten ingen kulsyre og minder mest om en flad sodavand, men den smager mere af frugt end andre tonics, jeg har prøvet, og det spiller virkelig godt med den mere søde gin, vi får serveret. Den her er let, frugtig, sød og så fin. Perfekt til en tur ude med yndlingskvinderne og en hel masse sladder.

 

//Foto: Mie Laurenberg. De udstoppede fugle er et af de mere særprægede kendetegn ved baren.

 

The Bird & The Churchkey,  hvad er der lige med det navn der?

””Bird” kommer sig af, at vi er en del af en koncern, som hedder Nordgruppen. De har en ting med, at alle stederne skal have et dyrenavn involveret i navnet. Eksempelvis Cocks And Cows, Fugu, som er en fisk, og Francis Pony. Da vi også er en ølbar, kommer ”churchkey” fra gamle dage, hvor man åbnede øl med en helt bestemt slags nøgle. Derfor er det blevet slang nogle steder i England at kalde øloplukkere for ”churchkeys”. Deraf kommer navnet The Bird & The Churchkey.”

 

Da jeg cykler hjem til Amager denne onsdag, er det med en kildende fornemmelse i hjertet. Jeg ved ikke, om det er de tre drinks med et solidt indhold af gin, der snurrer rundt, men noget er sat i gang inden i mig. Måske er det, fordi jeg efter to år i København endelig har fundet mit sted, og det gør mig lidt lykkelig.

 

Som jeg indledte med, vender vi alle tilbage til noget. Det er en del af vores natur at knytte os til noget, fordi den person eller det sted giver os en følelse af tryghed. På The Bird & The Churchkey får du bløde møbler at smide dig i, udstoppede fugle med kyser i vinduet og hyggekroge, hvor du kan kysse på din udkårne. Men vigtigst af alt får du gin og tonics. Gin og tonics som minder dig om de historier, din mor fortalte fra hendes ungdom som bartender på det lokale værtshus. Gin og tonics som minder dig om de lyse sensommernætter i gymnasiet, hvor I sad og smugrøg nede på stranden i jeres forvaskede denimjakker med jeres nyforelskede hjerter. Gin og tonics som smager af så meget andet, end hvad du kan forestille dig.

 

Jeg var tilbage på baren samme aften, og jeg planlægger at komme igen mange gange endnu, fordi jeg har lovet mig selv at smage på hele verden og hvorfor så ikke starte her?

 

Hvad: En nichebar for ginnørder.
Hvor: Gammelstrand 42, 1202 København K.
Hvornår: Mandag og søndag lukket. Åbner alle ugens øvrige dage kl. 16, men lukker kl. 01 tirsdag og onsdag, kl. 02 torsdag og kl. 04 fredag og lørdag.
Portemonnæ: Gin og tonic fra 80-125 kr. Øl fra 50-60 kr.
Mere info: Hjemmeside her og facebook her.

 

 

 

Madredaktør med hang til gin, snackpølser og store følelser. Skriver meget poesi og squatter tungt. Har lært at elske koriander. Har ikke lært at elske østers.