En ølbar der giver mening

Kølsters Tolv Haner er en ny ølbar på Nørrebro med mere stemning end lys, og hvor øllens rejse fra jord til glas bliver i familien. Ølbarens ejer dyrker sin egen øl, følger sin passion og mærker efter i maven.


//Foto: Oliver Abildgaard Holm

”Mmm.. er det ik’ en hvedeøl?”

Jeg hænger ud i baren hos det nyåbnede ølsted ”Kølsters Tolv Haner” og forsøger at identificere den øl, som på menutavlen hedder ”Frisk øl 2”.

Mit forsøg på at agere ølkender falder straks til jorden:

 

”Nej, det er en øl, hvor der er brugt belgisk gær, hvilket folk forbinder med smagen af hvedeøl”, svarer ejeren.

 

Ejeren af det nye ølsted på Nørrebro er en ægte ølkender, og mit lille spørgsmål har ubevidst inviteret til en længere snak om øl og gæringsprocesser. En snak, der ikke kun vidner om, at bartenderen og ejeren har styr på sit øl, men som også afslører en spirende passion for øl og for at få andre til at forstå øl.

 

//Foto : Oliver Abildgaard Holm

Frisk fyr 1 høster frisk øl 2

Ejeren, øleksperten og –passionisten hedder Esben – men kunne på linje med øllet betegnes som ”frisk fyr 1”. For Esben sælger ikke kun øl. Han dyrker også øllen – i bogstaveligste forstand. Familien Kølster dyrker, maler og brygger den øl, Esben senere fordeler i de 11 ølhaner i baren.

 

”Den sidste hane er til danskvand,” fortæller Esben opklarende og pointerer, at stedets navn ikke har lovet noget om 12 ølhaner.

 

De 12 haner, der spiller hovedrollen i baren, var den afgørende faktor for, at Esben åbnede sit eget sted på trods af, at familien har dyrket øl det sidste årti.

 

”En dag blev de to tappesøjler, der hver har seks haner sat til salg på Den Blå Avis, og det var lige sådan nogle, jeg ville have. Da jeg havde købt dem, gav det ligesom mening at åbne et sted”, fortæller Esben, mens han holder øjenkontakt med de to tappesøjler.

 

Tappesøjlerne er toppene af to store, antikke serveringsanlæg, som på én gang er gyselige, charmerende og opmærksomhedspåkaldende.

Næsten samtidig med at Esben var blevet den nye ejermand af de 12 haner, adopterede han tilfældigt 250 gamle ølglas, som stod ensomme og slukørede foran et lukket værtshus. Endnu en erhvervelse, der kunne få Esbens hjemmebrygget øl til at skumme i egne lokaler:

 

”Jeg har længe tænkt på at åbne et sted, og nu gav det hele mening,” konstaterer Esben.

//Foto: Oliver Abildgaard Holm

Gør-det-selv og hobbyheste

Han har ført genbrugstanken videre til resten af stedets indretning. Panelerne er udformet af gamle døre, bordpladerne var engang gulvbrædder, og familiens øl leveres i de gennemsigtige kubler, som er magen til stedets loftslamper. Lamperne spreder dog mere stemning end lys.

 

Hvorfor genbrug?

”Det giver mening,” svarer Esben.

Og genbrugstemaet giver da også mening, fordi Esben er en ægte handyman. Han er oprindelig uddannet elektronisk mekaniker, hvilket betyder, at det førhen var musikinstrumenterne, der fik al gør-det-selv-opmærksomheden.

 

Men for Esben er egen øl i egne haner sød musik. Han spiller dog på to hobbyheste, når han lader øllen og musikken forenes i duet hver fredag, hvor stedet har livemusik. Foruden hjemmebrygget musik og øl i takt, har Esben fastlagt et fornuftigt prisniveau.

 

”Øllen skal være tilgængelig. Det er sådan, jeg synes, det er sjovt,” forklarer han.

 

Og det kan også få smilet frem på Esbens læber, når han fortæller, at han har langet flere øl over disken, end han havde regnet med. En information, der vidner om, at øllet virkelig har været tilgængeligt for kunderne, men som vigtigst af alt bekræfter Esbens påstand om, at hans ide om at åbne Kølsters Tolv Haner giver mening.

 

HVAD: Kølsters 12 Haner er et ølsted der serverer 100% økologisk, hjemmedyrket, -brygget og –malet øl.

HVOR: Rantzausgade 56

HVORNÅR: Onsdag-søndag kl. 15-22, torsdag-lørdag kl. 15-24

PORTEMONNÆ:  22 cl glas til 25 kr