En magisk aften

VIDEO:// Karoline Vestergaard Madsen

 

Absalon tager os med igennem de syv læreår på Hogwarts til en aften i Harry Potters ånd, hvor alt er lige så magisk, som det skal være.

”Hvor gammel nåede Voldemort at blive, før han døde?”

Spørgsmålet hænger et kort sekund i salen, inden småsnakken begynder. Troldmænd, hekse, en enkel ugle, en mandrake og et helt hold, en lille smule malplacerede temaet taget i betragtning, pirater diskuterer lavmælt. Nogle ser opgivende ud, andre ligner nogen, der synes, det er en leg. Stearinlysene spejler sig i glassene, og det føles, som om man faktisk befinder sig i storsalen på Hogwarts. 

For en halv time siden stod vi trippende i november-kulden uden for Absalons døre. Foran i køen stod folk med underlige hatte og lange kapper. Nogle af dem havde også farvede tørklæder på. Røde, grønne, gule og blå. Vidste man ikke bedre, kunne man tro, at en flok hekse og troldmænd var taget til Danmark og havde glemt den passende beklædning, men i virkeligheden er det helt almindelige mugglere, der har klædt sig ud.

I aften er der Harry Potter-quiz i Absalon. Videojournalist Karoline og jeg er taget med for at observere magien udfolde sig til et arrangement, der blev udsolgt på under ét minut.

Vi siger vores navne i døren og bliver lukket ind.

 

Som en festaften på Hogwarts

En summende sal byder velkommen. Ved bordene sidder folk tæt, de sipper på magiske drinks og småsnakker. Alle Københavns Harry Potter-fans har prøvet at få fat i billetter til dette arrangement, og her er de særligt ihærdige og heldige. Alt er efter bogen: Troldmændene og heksene ved langbordene, lærerne ved højbordet og fuserne på balkonerne. Storsalen er pyntet op til fest. Det er Halloween, og udsmykningen fejler ikke.

Salen er lyst op af stearinlys, som danner skygger, der danser hen over folks ansigter og skaber en mystisk og magisk fornemmelse. Her er en følelse af hjerterum og varme. Det er som en scene taget ud af min egen Harry Potter-fantasi. Selv billederne bevæger sig på en skærm bag højbordet. Man forventer næsten, at professor Quirrel kommer løbende ind og råber ”Hjælp! Trold i kælderen”, men det gør han ikke. I stedet bevæger Karoline og jeg os mod baren.

Her kan man købe alt fra almindelig øl til Gin & Tonks, Sex on the Broom og Long Bottum Icetea.

Vi er bestiller vores almindelig muggler-øl og finder os et godt sted at sidde, hvor vi kan overskue hele salen.

 

Memory lane for både erfarne og uerfarne

I aften er Absalon en direkte vej ind i Harry Potters syv læreår på Hogwarts. Vi starter første år ud med quidditch-undervisning. Hver eneste år har eget tema, og mellem nogle af årene er der også sommerferieudfordringer.

Til en af udfordringerne bliver introen i alle syv bøger læst op, og eleverne i salen skal kæde intro og bognummer sammen. En udfordring for en ægte Hermione Granger!

En anden sommerferieudfordring er som et udskilningsløb, hvor hvert hold sender en deltager op mod scenen, hvor en lang række dannes. Og så startes der ellers fra en ende, hvor hver deltager skal nævne en Harry Potter-karakter. Nævnes en som allerede er nævnt, eller kan en person ikke finde på flere, er personen ude. Sådan forsætter det, til kun én helt igennem ægte fan står tilbage.

I løbet af aftenen har flere forskellige fans fanget min opmærksomhed. Men især en lille Harry Potter-baby løber med nysgerrigheden. Hvor tidligt er det muligt at være fan? Jeg finder endelig et godt tidspunkt til at få en lille snak med forældrene, som jeg formoder må være kæmpe fans. Jeg må vide, hvorfor de er her i aften.

”Jamen, Johan vandt billetter til os,” siger Kenneth, som faren hedder, og peger på den lille dreng i den gule  og røde Harry Potter-dragt. ”Ja, og så har vi været Harry Potter-fans siden for evigt,” tilføjer Dianna, Johans mor.

Kenneth forklarer, at Dianna og han lagde et billede af Johan op på Facebook-eventet og spurgte, om Johan måtte deltage. Det måtte han gerne, men da familien desværre ikke nåede at købe billetter, startede Absalon en konkurrence, hvor man kunne vinde billetter. Her var Johan klar favorit, og sådan vandt de billetter til den fortryllende aften.

Spørgsmålet, der hele tiden lurer, er hvorfor det er sådan et hit. Hvordan kan det være, at en quiz omkring de syv bøger bliver udsolgt så hurtigt, og hvorfor tager voksne mennesker afsted i udklædning? ”Jeg tror ikke bare, at det er i København. Jeg tror, at det er over alt. Det er noget med at få lov til at være i kontakt med sit ’inner child’,” mener Kenneth.

Til sidst spørger jeg dem, hvem deres yndlingskarakterer er, for som ægte Harry Potter-fans må de have én favorit eller to på slottet. ”Luna Lovegood,” svarer Kenneth hurtigt. ”Fred og George Weasley,” bliver svaret efter lidt overvejelser fra Dianna.

Tilbage til spørgsmålet om Voldemort hvor jeg har regnet ud, at han må blive omkring 71 år, før han dør. Det er et af de få spørgsmål, jeg faktisk kommer frem til et cirka gæt på. Jeg troede selv, jeg var stor Harry Potter-fan med flere gennemlæsninger af alle bøgerne på både engelsk og dansk, men til den her quiz er jeg helt sat af.

De syv læreår på Hogwarts sluttes af med en eksamensquiz, som man selvfølgelig, som ægte Harry Potter-fan, bør kunne bestå. Jeg tror, jeg var dumpet!

 

Aftenen har været spændende, fuld af magi og i den grad gennemført. Quizzen var virkelig en ekspertquiz, og hatten af for de deltagere, som bare fik over halvdelen af spørgsmålene rigtige.

Karoline og jeg bevæger os ud i kulden igen. Det er som at træde ud af min barndom, hvor bøgerne har fulgt mig siden 10 års-alderen. Det føles præcis, som hver gang man har læst de syv bøger til ende og er nødt til at forlade J.K. Rowlings fantastiske univers for et lidt mere almindeligt hverdagsliv. Magien forsvinder med stearinlysene fra salen, og vi går ud i en grå og kedelig november-aften.

Læser journalistik på RUC og elsker ord, har let til latter og mister mindst et par luffer pr. vinter.