Byliv taler om julen: Det rette slædespor

”Det’ jul det cool.” synger MC Einar, og jaja, men her i hyggelige rød-hvide Danmark, plejer julen faktisk ikke at være så kold. Her er succesraten højere, når man drømmer om en våd jul, frem for en hvid en af slagsen. Først og fremmest fordi, at den våde jul altid garanteres af gløgg, snaps og snebajere, men også fordi, at det næsten altid regner i december.

//Collage: Malene S. Hansen

//Collage: Malene S. Hansen

 

Nok om vejret, for ”det’ nu man hygger sig bedst”. Det er vi i hvert fald alle enige om. Julen er hjerternes og børnenes fest, så alle er dækket ind. Og med juletraditionerne vi holder i hævd eller fornyer år efter år, forventer vi næsten, at julen er som en selvrensende ovn, der sørger for den hyggesikre jul kommer i hus. Vi tror på, at løsningen på familiestridigheder, dårligt sexliv og pengeproblemer kan løses med lidt julehygge. Det er i virkeligheden en rigtig god tid. Problemet er bare, at der også er en bagside af medaljen. Vores problemer forsvinder ikke i december, desværre. Vi plejer derimod at få flere problemer. Hvad går galt? Hvordan kan man navigere udenom julens benspænd og gå i retning mod den jul, vi alle gerne vil have? Det har jeg sat mig ned for at finde ud af. Eftersom det hele hurtigt kommer til at handle om ”julefrokosttid, traditionspilleri, sprutkørsel, utroskab og madsvineri”, så kan man have brug for et par tips og råd til at holde sig i rette slædespor.

 

December måned splitter folk imellem grådighed og dårlig samvittighed. På den ene side er vi bevidste om, at muligheden for at få overskud på bundlinjen i det personlige moraleregnskab bliver mindre og mindre. Det er de ting, vi tænker over, når vi ikke går rundt og ”sparker efter invalide, ynkelige duer”. Det er det, der kan få os til at grave lidt dybere ned i lommen efter et par mønter til hjemløse, overvægtige børn og unge eller en ulandskalender. Velgørenhedsselskaberne ved godt, at vi har brug for at købe aflad nu, og heldigvis for det. For de får flere penge. Det er godt! Disse små, gode gerninger anvendes dog til at forsvare den grådighed, der også indtager julefolket, ”for der må ikke mangle noget i julen!” Eller må der? Ja, der må så! Det er ikke nødvendigt at lave så meget julemad, at skadestuerne myldrer med folk, der må udskifte risalamanden med en udpumpning. Selvom der er ”Chestnuts, som roaster on an open fire” hele tiden, så tag den lidt med ro. Du vil fortryde det til januar når bukserne strammer, og det er i øvrigt også mindre stressende, når man ikke skal stå i køkkenet hele julen og det meste af tiden op til, for at lave 8 forskellige slags sild, 6 forskellige julekager, and, gås og flæskesteg med rødkål, der i øvrigt skal være hjemmelavet. Vi ved alle sammen at stressniveauet altid skrues et par ekstra ulidelige niveauer op. I stedet for at stresse, burde vi lette presset lidt, sådan, så de stakkels kasseassistenter ude omkring i byen, ikke skal finde sig i for mange djævelske juleshopperes urimelige opførsel. Køb dine julegaver online og brug hellere tiden på Strøget til at føle julestemningen med julelysene og de pyntede butiksruder. Tag et glas gløgg og en æbleskive!

 

Men hold igen med alkoholen, hvis du er en af dem, der efter et par genstande tror, at du er en travl, travl julemand, der skal nå hele byen rundt i bedste Eartha Klitt stil. ”Santa Baby, Hurry down the chimney tonight”. Jaja, men husk nu at vælg den rigtige ”chimney”. Det kan være svært for julen er også erotikkens fest. Frække nissepigekostumer, sexy santas osv. har i mange år hjulpet folk med at holde sexlivet kørende. Selvom man siger, at forventningens glæde er den største, er det for de fleste ikke relevant i dette tilfælde. Ligesom fødselsdage og bryllupsdage for mange er anledning til at lette et længe opbygget seksuelt pres, så er julen det også. Desværre er der ofte ikke tid til en gang julehygge i kanen imellem kagebagning, juleshopping ”and a partridge in a pear tree”. Dette giver anledning til frustrationer i parforholdet, og julefrokosten er nok for alvor en af forholdets største forhindringer!

 

Den klassiske kikser til julefrokosten ødelægger mest af alt den idylliske jul. En del af forklaringen bag denne uheldige tradition kan være, at julefrokosten for nogen er årets eneste tur ude. Fristelserne bliver for store, hvis man ikke har lært at sige nej, men det er der råd for. Husk at tage ud resten af året også som andre normale mennesker gør det. Tag eventuelt din partner med, og opfør dig til firmajulefrokosten, som hvis din partner hele tiden kunne se hvad du lavede. Eftersom julen nu er over os, og der ikke er tid til troskab-ved-fest-træningen, er bedste råd nok, at holde igen med snebajerne og bide snapsen over mere end to gange. For du har ikke ret til det og det gavner ingenting. Hvis du ikke har aflagt noget troskabsløfte, så er det bare med at give den gas!

 

Egoisme er ikke altid en dårlig ting, men i julen er det altid skidt, hvis man ikke kan se ud over sin egen næse. Når en sød, fremmede dame tilbyder at betale for mine to gulerødder, fordi at kioskmanden ikke vil tage mit dankort, så bliver jeg glad. Det er det vi skal hen imod. Vi skal have øje for hinanden. Julen kan godt være cool, men det kræver, at man forbereder sig lidt og ikke hygger på kommando. Glædelig jul.

Cand.mag i Dansk og Bylivsskribent med hang til bodegaer, glimmer, sankning og arkitektur. Er både for og imod gentrificering. I øvrigt spiser jeg kun grønt.