Byliv taler om julen: Christianias Julemarked

Glædelig jul! Det er d. 1. december, og her ved VINK er vi glade for julen. På Bylivsredaktionen har vi besluttet os for at vende de juletraditioner, der hører sig til og er mere eller mindre meningsfyldte.
For hvad er julen uden traditioner, og hvorfor giver det mening at gentage sig selv år efter år? Hver torsdag i december måned kommer der lidt tanker om de klassiske juledyder. Vi lægger ud med julemarkeder, for hvad er julen uden gløgg, æbleskiver og brugskunst solgt til overpris?

christianias-julemarked

//Collage: Malene S. Hansen

Du kender dem godt, julemarkederne. Du har helt sikkert også en holdning til dem. Måske er du en af dem, som knuselsker dem. En, som hvert år gennemtrawler dem weekend efter weekend. Du nyder julemarkeder lige så meget som selve juleaften, og hvis du ikke får drukket minimum tre glas gløgg hver weekend på marked, så bliver det ikke jul. Du køber desuden brugskunst i lange baner og elsker konfekt og andre julelækkerier, som de her markeder bugner med. Det kan næsten ikke blive traditionelt nok, og du har dine favoritter.

 

Det kan også være, du er i den helt anden grøft. Du får kvalme ved lugten af gløgg og brændte mandler, og du kunne aldrig drømme om at købe en hjemmelavet juledekoration eller et lille krybbespil lavet af kapsler og andet metalaffald. Du synes, der er alt for mange mennesker, og at julemarkederne i bund og grund er endnu et sted, hvor forbrugsjulen får lov til at vokse.

 

Helt ærlig, ik’? Jeg kan sætte mig ind i begge holdninger. På den ene side elsker jeg hyggen og stemningen. Jeg elsker at få en kop med noget varmt og så slentre rundt og se på mennesker og varme mig ved tanken om de forestående juledage og maden, jeg skal nyde med dem, jeg elsker. På den anden side får sådan nogle steder også det værste frem i folk. Der vrimler med forfærdelig julepynt, lavet af en dame i Ishøj, som engang har fået at vide, at hendes patchwork-julegrydelapper og hendes filtede nisser bare er det sødeste i verden. Der er altid varmt, så man går og sveder i sin overfrakke, og jeg bryder faktisk ikke om hverken sylte eller den klassiske, røde gløgg. Jeg drikker den mest for hyggens skyld.

 

Springer jeg så julens markeder over? Nej da! Jeg er en traditionsrytter af rang, og jeg nyder at gøre ting sammen med folk, jeg elsker, af den simple grund, at det er en tradition, vi har sammen.

 

Hvor går jeg så hen og finder mit julemarkedsfiks? Jow, jeg tager derud hvor alting alligevel er skævt og dejligt – Christianias julemarked!

 

Et broget, alternativt halbal

På Christiania har jeg fundet et julemarked, der giver mening for mig. Den Grå Hal huser i december måned årets julemarked. Her ved man på forhånd, at kunsten kan være lavet af affald, og du kan regne med, at din gløgg er stærk. Det er også her, det er muligt at pynte op til jul med alt fra rastaflag og chillumpiber til keramik i pastelfarver og glaspusterkunst. Jeg kan sagtens få de traditionelle pebernødder og brændte mandler, men jeg kan også købe stærk, røget chilisovs og salt med rosmarin. I stedet for at spise en flæskestegssandwich (no shame på flæskestegssandwich!) kan jeg spise en taco eller en parisertoast. Her kan jeg med andre ord få noget julet uden at drukne i klassiske dyder og julehungrende københavnere, der køber knas og godter, som var det deres sidste jul.

 

Fristaden er i sig selv et skævt miks af farver, et rod af kærlighed og kreative mennesker. På en måde føltes det som om, at de parametre passer godt ind i min jul. Jeg er ikke så vild med brugskunst i klassisk forstand, men når jeg kommer på Christiania, forventer jeg det næsten. Her gør det mig i godt humør. Ligesom duften af gademad, kakao, kaffe og vaniljekranse.

 

Jeg kommer på Christianias julemarked med min familie. Jeg sender simpelthen bud efter hele banden og får dem til at tage turen over Storebælt for at traske gennem den grå hal med mig. Jeg tror ikke engang, de gør det af tvang, de gør det af lyst. Der er simpelthen noget for alle. Der sparet på de klichefyldte boder, Trip Trap-nisser og mængden af æbleskiver. Til gengæld er der fyldt med kitchet julepynt og en del af det flippede udvalg, man normalt finder på “Torvet” (før det førhenværende Pusherstreet). Du kan for eksempel få en ‘Bevar Christiania’-lyskæde eller en kalenderlysholder med de karakteristiske, gule prikker. Det er helt perfekt.

 

Så mit råd er vel egentlig klokkeklart. Drop dine klassiske juletraditioner og tag ud på Christianshavn for at give din jul et lille spark. Der er højt til loftet i Den Grå Hal – og med julestemningen får du også et eksotisk strejf og en fornemmelse af at holde jul på fristaden.

 

Måske er Christiania ikke for alle, men jeg tror deres julemarked kan favne de fleste. Er du ikke vanlig gænger på de kanter, er det også en hyggelig og lettilgængelig måde at møde de christianitter, du kun har set i TV-avisen. Vi ses, når Den Grå Hal svinger dørene op til julebal, som de har gjort det hver eneste december siden engang i 70’erne.

 

Hvad: Byens bedste julemarked, hvor du vitterligt kan få alt og slipper for alt for mange nisser og klassiske juledekorationer.

Hvor: Den Grå Hal, Refshalevej 2, 1432 Christiania

Hvornår: 9.-20. december

Portemonnæ: Ganske gratis

Skriv en kommentar

kommentarer

Bylivsredaktør med hang til Cava og tatoveringer. Har en skjult IT-dronning i maven og elsker når folk tænker anderledes end mig selv. Studerer journalistik og laver gerne overtræk for en ekstra rejse. Er dårlig til vinter men god til skaldyr.