BESØG I URBANPLANEN: fra ghettogrå til kreativ hub

Urbanplanen
//Foto: Alexander Hjorth Jespersen

Den første gang man besøger Urbanplanen, eller bare Planen, er det med fordommene som trofast følgesvend. Fordommene om en ghettogrå, voldelig verden lever lystigt i tankerne. Måske har man læst Morten Papes barske beretning om livet i de trøstesløse skurvognsagtige rækkehuse, der selv med et grønt frimærke af en have foran ikke kunne holde illusionen om velfærd. Men det var dengang. Nu er det noget andet, men stadig noget for sig selv. Det fornemmer man hurtigt, når man møder denne udskældte verden øst for Røde Mellemvej.

Går man igennem Urbanplanen for første gang, kan man ikke undgå at lægge mærke til, at facaderne står mere velholdt, end man regnede med. De grønne områder er mere skarpe og velfriserede end først antaget. Befolkningssammensætningen er mere forskelligartet, end man havde regnet med. Stemningen er en anden, end man regnede med. Der er i det hele taget mange ting at opdage om Urbanplanen, som man ikke havde regnet med.

Planen har over de seneste år fået et gevaldig ansigtsløft, og der er endnu mere på vej. Københavns kommune har afsat 2,1 milliarder til at få opgraderet hele Planen. Nye boliger, nye kulturfælleskaber og ny livskvalitet til de omkring 5000 mennesker, der allerede bor der, og til alle dem, der forventes at flytte dertil. Solvang Centret, plejehjem og skoler skal opgraderes. Nye familieboliger og sågar LGBT senior- og ungdomsbygninger bliver opført, og de grå pladser bliver omdannet til rekreative byrum. Planen er, at Planen skal blive en ny og forbedret udgave af sig selv, der kan gøre Vestamager attraktiv.

Meget mere kultur

Det er dog ikke kun de nypudsede facader og grønne områder, der overrasker i Planen. Det er alle de ting, der foregår inde bagved. Planen er ved at udvikle sig til en regulær kreativ hub. I Urbanplanen kan man blive biavler, gå til boksning, arbejde på bondegård, gå på madskole, deltage i fotokonkurrencer, være med i iværksætter-virksomheder og få en stemme igennem projektet ”Fortællinger fra gaden”. Her kan man fejre Eid, lave radio og få grønne fingre i nyttehaven. Her kan man blive en del af et spændende fællesskab, uanset hvad man er til.

Besøger man Urbanplanen i dag, så kan det godt ske, at man går forbi en flok højlydte indvandrerknægte, der har startet deres eget tøjmærke SxB, der står for venskab. Eller ex-rocker Ole med sin slidte kasket og en fremtrædende tatovering på halsen, FTW (fuck the world). Han er i dag med til at skabe godt naboskab og fællesskab som frivillig på cykelværkstedet ved Hørgården nærgenbrugsstation. Måske man møder et fællesskab, som man selv har lyst til at være en del af.

Urban Hansen havde en ambition om at skabe et sted, hvor folk kunne leve med alle velfærdens goder. Urbans ambition slog i første omgang fejl, men det kan være, at Planen her mere end 40 år senere én gang for alle får gjort op med ”ghetto”-stigmaet og rent faktisk kommer til at leve op til sin skabers ambitioner. Det kan man selv vurdere, hvis man kommer med til Urbanfestivalen den 20. maj. Her kan man høre om alt det nye, der er i gang med foreninger og byfornyelse.

Vil man helt bag facaden og høre historierne bag de mennesker, der lever og ånder for at gøre Urbanplanen til et bedre sted, så kom også med, når VINK i samarbejde med Boligforeningen 3B inviterer til ”Fernisering på Byggehegnet”. Her kan man gennem lyd og billeder komme helt ind under huden på områdets beboere.

Hvad: Urbanfestival og VINK x Urbanplanen: “Urbane Eventyr” – Portrætter og lydfortællinger.
Hvor: Hjulmagerstien 24, 2300 København S.
Hvornår: Lørdag 20. maj klokken 11 – 21.
Portemonnæ: Gratis.

URBANPLANEN

Urbanplanen er et alment boligbyggeri på Vestamager, der blev bygget af daværende borgmester Urban Hansen i årene mellem 1965 – 1971. I 2010 kom dele af området på Ghettolisten, men i dag er området under kraftig forandring og byfornyelse. Det er boligforeningen 3B sammen med Københavns Kommune og områdets beboere og foreninger, der står bag byfornyelsen.

FERNISERING PÅ BYGGEHEGNET
Kom med om bag Urbanplanens grå betonfacade og oplev området indefra, når VINK og Boligforeningen 3B i Urbanplanen udsmykker et 20 meter langt byggehegn med en række audiovisuelle kunstinstallationer. Gennem lyd og billeder kommer vi ind under huden på områdets beboere.

//Foto: Alexander Hjort Jespersen

LÆS FLERE ARTIKLER AF DITTE HÉR