Bag om Distortion

Hvert år bliver København ramt af en smitsom epidemi. Gaderne fyldes med farverige mennesker, som siderne i Find Holger-bøgerne, og en insisterende basgang løber gennem byen og efterlader sig et tydeligt spor af konfetti og cigaretskodder. Cirka 100.000 bliver ramt, og symptomerne er klare. De stadigt lyse sommerben begynder at danse ivrigt, så snart musikken spiller, og en voldsom lyst til øl og Jägermeister opstår. Blæren har svært ved at holde sig, og en pludselig trang til at slippe urinen løs i baggårde stiger. De fleste smider hæmningerne, og mundvigene peger konstant opad.

 

Hvis du selv oplever en eller flere af symptomerne, er du smittet. Smittet af Distortion. Men bare rolig ingen har før taget skade af en god fest (før dagen efter). Om en måned rammer Distortion igen de københavnske gader. Men en god fest arrangerer ikke sig selv. VINKkbh har mødt tre af dem, som er med til at skabe Distortions smitsomme sommerfester til en snak om, hvordan det er at arbejde for Distortion.

Aminah Matine Riis. //Foto: Polina Vinogradova.

 

En kreativ og festlig familie.

For fire år siden blev Aminah Riis syg af forelskelse. Distortion havde ramt hende lige i hjertet. Det var en veninde, der havde introduceret hende. Aminah var tiltrukket af Distortions åbenhed og lyst til at skabe vilde og skæve fester. Som tiden gik, fandt hun ud af, at de var det perfekte match. Det har nu resulteret i et fire år langt og trofast forhold. Aminah har løst et hav af opgaver. Hun har blandt andet stået for artistcare, hvor hun har sørget for, at Distortions artister er blevet taget ordentligt imod, fået mad og drikke og et ordentligt backstagerum. I år arrangerer og afvikler hun, sammen med Master Fatman, festerne Stille & Rolig Distortion og Sort Distortion.

 

Hvad er det bedste ved at arbejde for Distortion?

Miljøet! Distortion dyrker de sjove og skøre tiltag, og det er jeg vild med. Langt hen ad vejen har jeg haft frie hænder til at sætte mit eget præg på opgaverne, og det har gjort, at jeg har fået lov til at sidde med nogle sjove og vilde projekter, som jeg nok ikke havde haft mulighed for i andre virksomheder. Hos Distortion bliver man som frivillig kastet ud i en masse projekter, og der bliver sat pris på selv det mindste, man gør. Det er jeg meget taknemlig for. Jeg ser Distortions sekretariat, projektledere, områdechefer og gadekaptajner som en lille familie, der samles hvert år for at holde et brag af en festival. Alle har et drive og de samme gode intentioner, og det skaber en helt unik og entusiastisk stemning. Men en stor og helt generel udfordring ved Distortion er, at vi arbejder i nogle super kaotiske omgivelser under selve afviklingen af festivallen. Man bliver i den grad udfordret, men man lærer også at arbejde under pres og håndtere kaos.

 

Vil du fortælle en sjov anekdote fra dit arbejde med Distortion?

Ja. Torsdag aften 2012 havde jeg hele dagen spurtet rundt i regn og løftet på tunge ting. Jeg havde ikke set skyggen af mad og var lige ved at brænde samme. Da jeg endelig kunne holde en pause, køber jeg en masse mad, og sætter mig i hjørnet af backstagerummet. Lige pludselig kommer KIDD kravlende som en missekat. Han får hurtigt mit humør til at stige. Drengenes humor er helt syg. Det ender med, at vi sidder og fodrer hinanden og hygger. Det var rigtig dejligt at mærke, at han satte pris på det arbejde, jeg havde gjort for ham (red.Artistcare), og at han gad bruge sin tid på at gøre mig glad. Det er præcis den sammenholdsfølelse, der er hos Distortion.

 

Hvad er dit bedste tip til dette års Distortion?

Hold dig opdateret om, hvad der løbende sker af arrangementer på hele Distortion fronten. For ligeså fed selve Distortion festivallen er, ligeså vilde er alle Distortion arrangementerne, som ligger i månederne før. For eksempel har vi holdt fest med Elijah Wood på Amager, og sidste år kørte vi med 666-bussen til Malmö og Berlin for at feste. Så tjek hele tiden facebook og Distortions hjemmeside, så du ikke går glip af sjove oplevelser.

 

Sofie Damgaard Jakobsen. //Foto Sofie Damgaard Jakobsen. 

 

Udfordringer under ansvar

Hvis dine ben er blevet ramt af dansefeberen og ikke orker en tur på cyklen, så sørger Sofie Jakobsen for, at du kan komme rundt til Distortion med bus og havnebus. Derudover har hun gjort det umuligt at gå kold under turen. Sofie har nemlig fået DJ´s til at spille på havnebusserne, så dine danseglade ben ikke skal sidde fanget på båden. Sofie har arbejdet for Distortion i tre år. Hun har hun både taget kampen op mod Distortions oprydningsproblemer og besvaret sure opkald fra beboere, der ikke deler den samme kærlighed for Distortion. I år er hun områdechef for adgangsveje og Distortions samarbejde med Movia.

 

Hvad skal du lave under dette års Distortion?

Uha… listen med opgaver er lang. Jeg skal sørge for, at busserne og vejene fungerer, så alle kan komme hurtigt og nemt rundt i byen. Derudover skal jeg sikre mig, at de forskellige DJs på havebusserne er på plads, og at musikken er i top, og så skal jeg have sat cykelparkering op med lys. Så der er masser at tage fat på. Heldigvis har jeg 111 skønne frivillige, som skal hjælpe mig med at løse alle opgaverne. Og så skal jeg ellers bare feste igennem og nyde at Distortion endelig er i gang og byder op til dans. Jeg glæder mig især til Finalparty, hvor When Saints Go Machine spiller. Derudover så glæder jeg mig til at give mine kollegaer en kæmpe high five.

 

Hvilke udfordringer møder du i dit arbejde for Distortion?

Der er rigtig mange udfordringer, men det er også det, som gør det sjovt og lærerigt. Distortion er aldrig det samme. Hvert år ændrer Distortion sig for at blive bedre, vildere og sjovere. Derfor skal der hele tiden tænkes i nye kreative tiltag og løsninger. Distortion giver en et enormt stort ansvar, hvilket er super fedt, men det giver selvfølgelig også nogle udfordringer. Da jeg eksempelvis blev tilbudt jobbet som områdechef for adgangsveje og samarbejdet med Movia, vidste jeg ikke en dyt om hverken adgangsveje eller afspærringsregler, men jeg synes det lød spændende, så jeg takkede ja og sprang ud i det. En uge efter sad jeg til møde med Københavns politi og snakkede om sikkerhedsveje. Jeg var i den grad udfordret, men på en vildt sej måde. Det var fedt at mærke, at de tog mig seriøst, og at vi med hver vores viden og erfaring kunne finde de helt rigtige løsninger for trafikken.

 

Hvad er dit bedste tip til dette års Distortion?

Tag med havnebusserne fredag og lørdag ud til Refshaleøen – de bliver en fest! Hvem kan ikke lide at danse på en båd til lækker musik? Jeg skal i hvert fald helt klart hoppe med på bølgen med en kold øl i hånden.

 

Maria Katharina Zuschlag. //Foto: Sascha Rørdam.

 

En perfekt cocktail af hårdt arbejde, fest og sammenhold

Er du blevet smittet af Distortion, er der ingen vej tilbage. Dine øjne vil konstant tiltrækkes af en lille dansende mand, hvad enten det er på t-shits, tasker eller solbriller. Heldigvis sørger Maria Zuschlag for, at du kan købe det helt rigtige Distortion gear, så dine lyster kan blive styret. Maria er nemlig projektleder for Distortion merchandise, og står får logistik, koordinering, ideudvikling samt salg og kampagner online og offline. Maria har arbejdet for Distortion i fire år. Hun har blandt andet flirtet med Københavns Kommune og været med til at skaffe tilladelse til, at Distortion må feste i Københavns gader.

 

Hvorfor arbejder du for Distortion?

Jeg har altid syntes, at Distortion er en sjov, vild og anderledes form for festival. Jeg faldt tilfældigvis over et jobopslag hos dem og greb med det samme chancen. Jeg læser kommunikation og performance design på RUC, så det var det perfekte studiejob for mig. Distortion formår at skabe sammenhold og tætte relationer. Jeg er sikker på, at det også er en væsentlig grund til, at Distortion har så mange frivillige under selve festivalen. Distortion gør nemlig noget med folk. Distortion bringer dem sammen. Det er de færreste, der får løn for at arbejde for Distortion, til gengæld bliver man rig på oplevelser, og Distortion gør alt hvad de kan, for at holde fester, fredagsbarer og andre sjove aktiviteter for at bringe os sammen og sørge for, at alle har det godt og føler sig værdsat.

 

Er det hårdt at arbejde for Distortion?

Det er super sjovt, lærerigt og udfordrende at arbejde for Distortion, men nogle gange er det også rigtig hårdt. Sidste år havde jeg en vagt, hvor jeg skulle sidde med beboertelefonen fra kl. 8 – 00 og besvare spørgsmål, tage i mod klager og hjælpe beboerne så godt som muligt. Det var rigtig mange timer at sidde og besvare opkald, og mange ringede ind med problemer, som ikke direkte havde noget med Distortion at gøre. Nogle ringede og klagede over manglende søvn på grund af en politihelikopter, og andre havde tabt deres ting og håbede, at jeg måske havde fundet dem. Kl. 00 kunne jeg endelig tage til havnefest på Refshaleøen. Det blev ikke til mange timers søvn den nat, men jeg havde en fest. Generelt får man ikke sovet særligt meget under Distortion, til gengæld får man udnyttet alle døgnets 24timer på en sjov måde.

 

Hvad er dit bedste tip til dettes års Distortion?

Tag til baggårdsfesterne. Det er et helt nyt initiativ til dette års Distortion. En ideel ting hvis man elsker Distortion, men måske har fået nok af de gigantiske fester på de største gader og pladser. Baggårdsfesterne bringer det intime tilbage til Distortion, og her kan du blandt andet møde den tyske filminstruktør, forfatter og kurator Florian Scheider, der giver en artist talk på Kunsthal Charlottenborg torsdag d. 5. Juni.

 

I år står 153 projektleder og områdechefer klar til at sprede smitten sammen med ca. 1400 frivillige. Hvis du vil være med til at gøre Distortion til den vildeste og sjoveste epidemi som frivillig? Så se mere her.

 

Hvad: Distortion festivallen

Hvor: Ons: Nørrebro. Tor: Vesterbro. Fre: Refshaleøen. Lør: Refshaleøen. Søn: Hemmelig Hygge

Hvornår: 4.-8. juni 2014.

Mønt: Gadefesterne er gratis. Turpas til aftenfesterne 500 kroner. Final Party 300 kroner.